Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2021,
16.56

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Natisni članek

Maša Štrakl Jure Aleš telemark smučanje

Četrtek, 21. 1. 2021, 16.56

3 leta, 2 meseca

Oberjoch, telemark smučanje, svetovni pokal

Jure Aleš sezono odprl na najboljši mogoč način

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Jure Aleš | Jure Aleš je sezono začel tam, kjer je končal prejšnjo. Na najvišji stopnički odra za zmagovalce. | Foto SloSki

Jure Aleš je sezono začel tam, kjer je končal prejšnjo. Na najvišji stopnički odra za zmagovalce.

Foto: SloSki

S sprintom v Oberjochu v Nemčiji se je začel svetovni pokal v telemark smučanju. Slovenski predstavnik Jure Aleš je začel silovito in takoj ugnal vso konkurenco. Maša Štrakl je bila 16.

Naš najboljši telemark smučar zadnjih let je novo sezono začel tako, kot je sklenil prejšnjo, z zmago. Na prvi tekmi svetovnega pokala v nemškem Oberjochu je premagal konkurenco po tem, ko je po prvi vožnji zasedal drugo mesto, s sekundo zaostanka za Švicarjem Nicolasom Michelom. Aleš je v drugo nastopil še bolje in brez kazenskih pribitkov ugnal Michela za 1,78 sekunde, tretje mesto pa je zasedel še en švicarski predstavnik Bastien Dayer.

V ženski konkurenci je naše barve branila Maša Štrakl in zasedla 16. mesto, prva tri pa so osvojile smučarke iz Švice, Amelie Wenger-Reymond, Martina Wyss in Beatrice Zimmermann.

"Res je lepo začeti sezono na tak način''

''Po prvem teku sem bil drugi, približno sekundo za Michelom. V drugo sem rekel, da moram napasti, vse je še mogoče nadomestiti. Proga je dovoljevala kar napadalno vožnjo. Prvi del se začne s strmino, drugi, položni del, sem odlično odpeljal, veliko pospeševal in kot eden od redkih prišel brez 'penalov' do cilja. Danes me je čista in hitra vožnja popeljala na prvo mesto in res je lepo začeti sezono na tak način, kot sem jo lani tudi končal,'' je po tekmi povedal Aleš.

Za tem je opisal še priprave na sezono: ''Glede na razmere sem prišel kar dobro pripravljen. V začetnem obdobju smo imeli kar dobre pogoje v Švici, v Saas-Feeju. Potem smo jih iskali pri nas doma, v Kranjski Gori je bilo mogoče kar dobro trenirati, pred odhodom pa je bilo nekaj krasnih dni na Sorici, tako da sem se že na treningih počutil kar hitrega. Popravki v primerjavi z lanskim letom so se pokazali kot učinkoviti.''

"Za stopničke moraš pokazati veliko znanja"

Oberjoch bo tekme gostil vse do ponedeljka, tako da bo imel Aleš še kar nekaj priložnosti za odlične rezultate. O progi v Nemčiji je povedal: ''Teren mi kar ustreza, ker je precej težaven, tako da moraš za stopničke pokazati veliko znanja. Prvi del je precej strm, drugi pa položen, tako da je prenos hitrosti v drugi del izjemno pomemben. Je tudi tako, da je prvi del proge čisto v senci, drugi del pa na soncu, tako da je tudi snežna površina precej zmehčana in je treba smučati na dva različna načina.''

Svetovni pokal se bo jutri nadaljeval s sprintoma, v soboto in nedeljo so na sporedu paralelni sprinti, v ponedeljek pa preizkušnje v klasiku.

Preberite še:

Jure Aleš
Sportal Mali kristalni globus Slovencu, sezone predčasno konec
Ne spreglejte