Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 2. 2019,
15.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec veleslalom Aare 2019

Nedelja, 17. 2. 2019, 15.05

5 let, 2 meseca

SVETOVNO PRVENSTVO, AARE, slalom (M)

Hirscher se je na sanjski avstrijski dan izenačil s Stenmarkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Marcel Hirscher | Marcel Hirscher je z novim naslovom svetovnega slalomskega prvaka potrdil svoj primat na slalomskem prestolu.  | Foto Getty Images

Marcel Hirscher je z novim naslovom svetovnega slalomskega prvaka potrdil svoj primat na slalomskem prestolu.

Foto: Getty Images

Marcel Hirscher je še tretjič zapored osvojil naslov svetovnega slalomskega prvaka. To je pred njim uspelo samo legendarnemu Švedu Ingemarju Stenmarku. Avstrijsko veselje sta z drugim in tretjim mestom dopolnila Michael Matt in Marco Schwarz. Francoz Alexis Pinturault se je moral zadovoljiti s 4. mestom. Najboljši Slovenec na zaključni tekmi letošnjega svetovnega prvenstva je bil Žan Kranjec, ki je z drugim časom finalne vožnje, tekmo končal na 17. mestu.

Marcel Hirscher, ki je v teh dneh na Švedskem preboleval virozo, a kljub temu v petek osvojil naslov svetovnega podprvaka v veleslalomu, je danes še tretjič postal svetovni prvak v slalomu. Zlato je osvojil že pred dvema letoma v St. Moritzu in leta 2013 v Schladmingu.

Hirscher, ki je prišel na prvenstvo z virozo, se je po veleslalomskem srebru zelo odločno s startno številko 3 lotil napada na premierno avstrijsko zlato na Švedskem ter z veliko prednostjo dobil prvo vožnjo. V finalu pa je le dokončal tisto, kar si je zadal ter si s prednostjo 65 stotink sekunde pozlatil prvenstvo.

Zdravje mu je bolje služilo

"Mislim, da je bilo tudi z mojo virozo danes veliko boljše kot pred štirimi dnevi. Rad bi se zahvalil moji ekipi, ki mi je omogočila to, kar se je danes zgodilo. So res garali za to, da so me pripeljali do tega, da sem bil sploh na startu današnje tekme," je dejal Hirscher, ki je omenil tudi možnost, da je to prvenstvo njegovo zadnje.

"V finalu sem vedel, da Alexis ni prevzel vodstva, ampak še vedno sem moral dobro zvoziti, preživeti vse luknje in grbine ter napasti pred ciljem. Je neverjetno vse skupaj, da sem osvojil še eno zlato, na mogoče mojem zadnjem prvenstvu," je dodal.

Izenačenje s Stenmarkom

Hirscher se je izenačil z Ingemarjem Stenmarkom, edina med moškimi se lahko ponašata s tremi naslovi svetovnega prvaka v slalomu.

Popoln avstrijski dan za konec svetovnega prvenstva. | Foto: Reuters Popoln avstrijski dan za konec svetovnega prvenstva. Foto: Reuters

Popoln avstrijski dan pa opisal z besedami: "Tukaj je tudi naš (avstrijski) predsednik, skače naokrog in se zabava, tako da je vse v najlepšem redu."

Že po prvi vožnji so Avstrijci napovedovali popoln napad na zadnji komplet kolajn. Le Francoz Alexis Pinturault se je vmešal med avstrijske barve. Po prvi vožnji je za Hirscherjem zaostal 56 stotink sekunde, a je na koncu pristal za avstrijskim trojčkom tik pod stopničkami na četrtem mestu (+0,93).

Aktualni olimpijski prvak iz Pyeongchanga domačin Andre Myhrer je svoje zadnje prvenstvo končal na 14. mestu.

Hadalin z napako, Kranjec 17.

Slovenski tabor je imel na zadnji tekmi prvenstva višje cilje, še zlasti so se apetiti povečali, ko je Štefan Hadalin svojo prvo kolajno na prvenstvih, in to srebrnega sijaja, osvojil v alpski kombinaciji, z najhitrejšo vožnjo kombinacijskega slaloma.

V klasičnem oziroma specialnem slalomu pa se je njegova pot do nove vrhunske uvrstitve končala že po nekaj zavojih, ko je zdrsnil in pristal na snegu na boku. Hitro se je pobral, vendar je izgubil preveč časa. Njegov končni zaostanek je znašal 7,48 sekunde za 39. čas prve vožnje. Žan Kranjec je izjemno odpeljal drugo vožnjo, dosegel drugi najhitrejši čas in končal kot 17. | Foto: Sportida Žan Kranjec je izjemno odpeljal drugo vožnjo, dosegel drugi najhitrejši čas in končal kot 17. Foto: Sportida

Formalno je imel pravico za nastop še v finalu, a se zanj ni odločil. Nastopil bi namreč šele po prvih tridesetih na že zelo načeti progi.

Žan Kranjec je na že zmehčani progi iztržil veliko več od Hadalina. Njegov zaostanek 4,40 sekunde je zadoščal za 26. čas prve vožnje, kar pomeni, da je v finalu nastopil v prvi trideseterici kot peti na startu. Sicer veleslalomski specialist je izkoristil dobre pogoje in z drugim časom finala pridobil devet mest ter tekmo končal na 17. mestu (+2,28).

Na startu je bil še en Slovenec, ki je nastopil po prvi trideseterici in razglasitvi nosilcev kolajn. Jakob Špik je na prvi progi zaostal 5,07 sekunde za 33. čas prve vožnje, njegova končna uvrstitev je bila 33. mesto (+9,20).

aARE 2019
Sportal Konec vrhunca zime: nasvidenje v Cortini d'Amezzo

 

Mikaela Shiffrin
Sportal Zgodovinski podvig Mikaele Shiffrin

Moški slalom, 2. vožnja:

 
Ne spreglejte