Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 11. 2021,
10.53

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

smučarski skoki Sara Takanaši

Sreda, 10. 11. 2021, 10.53

2 leti, 5 mesecev

Japonka upa, da bo dosanjala zlate sanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Sara Takanaši | Foto Reuters

Foto: Reuters

Japonska smučarska skakalka Sara Takanaši, s 60 zmagami rekorderka v svetovnem pokalu, si želi prekiniti olimpijski urok in osvojiti tako želeno olimpijsko zmago. Dobitnica štirih velikih kristalnih globusov, petega ji je lani s prednostjo devetih točk "odnesla" slovenska junakinja Nika Križnar, upa, da bo v Pekingu dosanjala zlate sanje.

Izkušena 25-letna skakalka je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP priznala, da se na zadnjih zimskih igrah v Pjongčangu 2018 ni dobro znašla, da so jo pokopala prevelika pričakovanja, četudi je osvojila bronasto kolajno.

Zdaj upa, da bo februarja na Kitajskem lahko kronala kariero z olimpijskim naslovom. "Seveda že imam olimpijsko kolajno, vendar je moj cilj osvojiti zlato," je odločena Takanašijeva, ki je pojasnila, da je po razočaranju na zadnjih igrah 2018 na novo, praktično "z ničle" zgradila tehniko svojega skakanja.

Sara Takanaši | Foto: Sportida Foto: Sportida

Želi pokazati, kako je napredovala

"Moj glavni cilj je pokazati ljudem, kako sem napredovala, kako sem se razvila v tehniki skokov. Če mi bo to uspelo, sem prepričana, da bodo sledili tudi rezultati," je dejala japonska rekorderka, ki ima v svetovnem pokalu 109 posamičnih uvrstitev na zmagovalni oder, od tega 60 zmag.

A najbolj jo boli, kot pravi, da med dosežki še nima olimpijske zmage. Že leta 2014 v Sočiju, ko so ženski smučarski skoki doživeli prvenec na olimpijskih igrah, je bila prva favoritinja za zlato, vendar je končala na četrtem mestu. Štiri leta pozneje v Pjongčangu pa je bila tretja.

Njena glavna tekmica bo med drugim tudi naša Nika Križnar

Njeni glavni tekmici v boju za olimpijski naslov bosta bržkone branilka skupne zmage v svetovnem pokalu Nika Križnar, ki prav tako sanja o olimpijski kolajni, ter Avstrijka Marita Kramer, poleti pa se je v pripravah na olimpijsko zimo najbolj izkazala Urša Bogataj, ki je osvojila veliko nagrado, skupno zmago pa si želi ponoviti še pozimi.

Zato pa bo Takanašijeva v Pekingu bržčas ostala brez izkušenega moštvenega kolega Noriakija Kasaija. Zdaj 49-letni japonski skakalec, ki je v Pjongčangu postal prvi športnik z osmimi nastopi na zimskih olimpijskih igrah, se bržkone ne bo uvrstil v japonsko reprezentanco.

Noriaki Kasai | Foto: Sportida Noriaki Kasai Foto: Sportida

Kaj pravi o legendarnem rojaku

Kljub temu je Kasai že napovedal, da si želi skakati do leta 2030, če bo njegov domači kraj Sapporo uspešen v kandidaturi za igre.

"Kasai je legendarni športnik in ne dvomim, da bo skakal še naprej. Tako njegov fizični potencial kot njegova tehnika skakanja sta odlična. Veliko skakalcev se zgleduje po njem, je res pravi vzornik," je dejala Takanašijeva.

Po treh zmagah na domačih tekmovanjih v zadnjih tednih se Takanašijeva zdaj osredotoča na zadnje priprave na olimpijsko zimo z vrhuncem na igrah v Pekingu, ki bodo od 4. do 20. februarja prihodnje leto.

Gregor Schlierenzauer
Sportal Upokojeni avstrijski šampion odločitve ne obžaluje
Ne spreglejte