SiolNET. Sportal Zimski športi
1,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Znana je ekipa za novoletno turnejo

Janus razkril novoletne karte: Vrača se Tepeš, a le za kratek čas

1,70

termometer

smučarski skoki peter prevc domen prevc anže semenič jernej damjan
Foto: Vid Ponikvar

Po četrtkovem treningu v Planici je znana slovenska odprava za novoletno turnejo (Slovenci lahko na vsaki tekmi nastopijo s sedmimi orožji). Goran Janus bo ob kvartetu, ki ga je razkril v sredo (Jernej Damjan, Peter Prevc, Anže Semenič, Žiga Jelar), v Oberstdorf peljal še Timija Zajca, Tilna Bartola in Jurija Tepeša. Zadnji se bo po prvi postaji umaknil, njegovo mesto v Garmisch-Partenkirchnu bo zavzel Domen Prevc.

Pred skakalci je prvi vrhunec naporne zime. Ta bo med 29. decembrom in 6. januarjem, ko bodo na novoletni turneji že tradicionalno zamenjali štiri skakalnice. Začelo se bo v Oberstdorfu, nadaljevalo v Garmisch-Partenkirchnu in Innsbrucku, končalo pa v Bischofshofnu.

Slovenski reprezentanci v tem tekmovalnem obdobju ne gre po željah, s presenetljivo zmago v Ruki je za svetlo točko poskrbel Jernej Damjan, večina predvsem preverjenih skakalcev še ni tam, kjer bi želela biti.

Tepeša bo zamenjal Domen Prevc

Jurija Tepeša bo po prvi postaji v Oberstdorfu zamenjal Domen Prevc. Jurija Tepeša bo po prvi postaji v Oberstdorfu zamenjal Domen Prevc. Foto: Bojan Puhek

Glavni trener Goran Janus tako na sredini novinarski konferenci še ni postavil vseh "igralskih kamenčkov" v mozaik novoletne turneje. Želel je izkoristiti še današnji trening v Planici, preden bi na mizo položil vse karte za prihajajoče nemško-avstrijske izzive, na katerih bo zlatega orla branil Poljak Kamil Stoch.

Naposled je trem najboljšim Slovencem v skupnem seštevku svetovnega pokala Jerneju Damjanu (9.), Petru Prevcu (20.) in Anžetu Semeniču (24.) ter Žigi Jelarju, ki je v celinskem pokalu priskakal dodatno kvoto, dodal trojico Timi Zajc, Tilen Bartol in Jurij Tepeš.

Zadnji bo skakal le na prvi postaji, v Garmisch-Partenkirchnu pa bo mesto prepustil Domnu Prevcu.

Domen Prevc je bil na lanski novoletni turneji, kamor se je odpravil v rumeni majici, na devetem mestu najboljši Slovenec. Domen Prevc je bil na lanski novoletni turneji, kamor se je odpravil v rumeni majici, na devetem mestu najboljši Slovenec. Foto: Sportida

Tepeš je sezono začel v svetovnem pokalu, v katerem še čaka na prve točke. Tako v Wisli kot v Ruki se mu namreč ni uspelo uvrstiti na tekmo. Na Poljskem je bil v kvalifikacijah 67., na Finskem pa dve mesti višje. 28-letnik se je nato vrnil domov na treninge, pretekli teden pa se je udeležil dveh tekem celinskega pokala. Na prvi je bil tik pod stopničkami, na drugi pa je zmagal.

Najmlajši od bratov Prevc se je svetovnemu pokalu v tej sezoni pridružil šele pretekli teden, ko je karavana skakala v Engelbergu. Obakrat je prišel do točk, zasedel je 28. in 29. mesto.

Jelar in Zajc debitanta

Timi Zajc bo pri 17 letih prvič nastopil na novoletni turneji. Timi Zajc bo pri 17 letih prvič nastopil na novoletni turneji. Foto: Vid Ponikvar

Dva od slovenske sedmerice bosta v Oberstdorfu prvič skakala na novoletni turneji. Debitanta sta 17-letni Timi Zajc (30. v svetovnem pokalu) in Žiga Jelar, ki je priboril dodatno kvoto. Bartol je na novoletni turneji skakal že v sezoni 2015/16, ko se je dvakrat prebil na tekmo.

Ena napaka in te ni

"Narediš majhno napako in ne samo, da ne prideš med 30-erico, ampak te sploh ni." "Narediš majhno napako in ne samo, da ne prideš med 30-erico, ampak te sploh ni." Foto: Sportida

Prvi mož trenerskega štaba vztraja pri izrečenih besedah pred začetkom sezone, in sicer, da si rezultatskih ciljev za novoletno turnejo niso postavili ter da sta dva cilja za letošnje tekmovalno obdobje – kolajni na januarskem svetovnem prvenstvu v poletih in februarskih olimpijskih igrah – dovolj.

"Na novoletni turneji bomo šli iz tekme v tekmo, nanje bomo gledali kot na tekme svetovnega pokala. Konkretnega rezultatskega cilja ni, si pa seveda želimo med deseterico. Tako tudi treniramo."

Janus, ki o favoritu novoletne turneje ne želi govoriti, pravi, da so vselej mogoča presenečenja. Upa, da tudi v njegovi ekipi, a ob tem opozarja na to, kako hitro se lahko znajdeš na napačni strani.

"Vemo, da bo težko. Novoletna turneja gre po sistemu izpadanja, v parih, razlike so majhne. Te nacije, ki so v ospredju, so tako močne, da narediš že majhno napako, pa te ni. Ne samo, da ne prideš med trideseterico, ampak te sploh ni. Mi smo trenutno bolj v ozadju in počasi ščipamo naprej," opozarja 47-letnik.

Državno prvenstvo

Slovenci bodo zadnja treninga v Planici opravili prihodnji torek in sredo, nato sledi pot v Oberstdorf. Še pred začetkom novoletne turneje pa jih v soboto čakajo boji za naslov domačega prvaka. Lani je zmagal Damjan, ki bo tekmovanje letos izpustil.

Program novoletne turneje (29. december6. januar)

Oberstdorf (Slovenska sedmerica: Damjan, P. Prevc, Semenič, Bartol, Zajc,Jelar, Tepeš)

Petek, 29. december
16.30 kvalifikacije

Sobota, 30. december
16.30 Prva serija


Garmisch-Partenkirchen (Slovenska sedmerica: Damjan, P. Prevc, Semenič, Bartol, Zajc, Jelar, D. Prevc)

Nedelja, 31. december
14.00 Kvalifikacije

Ponedeljek, 1. januar
14.00 Prva serija


Innsbruck

Sreda, 3. januar
14.00 Kvalifikacije

Četrtek, 4. januar
14.00 Prva serija


Bischofshofen

Petek, 5. januar
17.00 Kvalifikacije

Sobota, 6. januar
17.00 Prva serija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 77
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin