Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2023,
20.52

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

Natisni članek

Schalke Gelsenkirchen biatlon Polona Klemenčič Jakov Fak Jakov Fak

Četrtek, 28. 12. 2023, 20.52

4 mesece

Biatlon na nogometnem stadionu

Jakov Fak užalostil Nemce na biatlonskem spektaklu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59
Biatlon auf Schalke, Gelsenkirchen | Polona Klemenčič in Jakov Fak sta si priborila stopničke.  | Foto Guliverimage

Polona Klemenčič in Jakov Fak sta si priborila stopničke.

Foto: Guliverimage

Jakov Fak in Polona Klemenčič sta na tradicionalnem biatlonskem spektaklu, ki so ga že dvajsetič priredili na nogometnem stadionu v Gelsenkirchnu v Nemčiji, zasedla tretje mesto. Fak je v zaključnem sprintu pred 35 tisoč gledalci prehitel nemškega tekmeca Romana Reesa. Ta se je moral s partnerico Janino Hettich-Walz zadovoljiti s četrtim mestom.

Zmagovalca ekshibicije na stadionu nemškega nogometnega prvoligaša Schalke sta bila Francoza Julia Simon in Fabien Claude, drugo mesto pa je zasedel norveški par Ingrid Landmark Tandrevold - Sturla Holm Lägreid.

Lanska zmagovalca Claude in Simon sta bila že po prvem delu preizkušnje s skupinskim startom desetih povabljenih parov daleč pred vsemi. Po osmih streljanjih, štirih za vsakega od tekmovalcev, sta za 50 sekund prehitela Nemca Benedikta Dolla in Hannah Kebinger, minuto in sekundo sta zaostala Norvežana Laegreid in Tandrevold. Slovenska dvojica je prvi del končala na petem mestu z zaostankom 1:28 minute zaostanka.

Fak je v zaključnem sprintu ugnal nemškega favorita Romana Reesa. | Foto: Guliverimage Fak je v zaključnem sprintu ugnal nemškega favorita Romana Reesa. Foto: Guliverimage

Pred drugim delom, zasledovalno preizkušnjo s prav tako po štirimi streljanji za vsakega tekmovalca, so zaostanke prepolovili. Fak in Klemenčičeva sta po uri odmora startala s 44 sekundami zaostanka, predvsem z odličnim streljanjem, zgrešila sta le dva strela in morala posledično v dva kratka kazenska kroga, pa sta ostala v igri za stopničke.

Fak je v zadnji, 1,3 km dolg krog okoli stadiona krenil s četrtega mesta tik za Nemcem Romanom Reesom. V zavetrju je hranil moč, sledil domačinu ter ga v ciljnem sprintu zanesljivo ugnal za tretje mesto na zmagovalnem odru.

Jakov Fak in Polona Klemenčič sta za zmagovalcema na koncu zaostala 1:08 minute, drugouvrščena Norvežana pa 57 sekund.

Za prestižno zmago sta Francoza v žep pospravila 28.000 evrov, Norvežana 22.000, Slovenca pa 20.000 evrov. Na stadionu se je po podatkih organizatorjev zbralo 35.000 gledalcev.

Spektakel si je ogledalo 35 tisoč gledalcev. | Foto: Guliverimage Spektakel si je ogledalo 35 tisoč gledalcev. Foto: Guliverimage

Fak in Klemenčičeva sta sicer sezono svetovnega pokala 2023/24 odprla na podobni tekmi mešanih parov v Östersundu na Švedskem in osvojila izvrstno četrto mesto.  

Svetovni pokal v biatlonu se bo nadaljeval v Nemčiji. V četrtek, 4. januarja 2024, bo v Oberhofu moški sprint, dan kasneje še ženski. 6. januarja bosta tam obe zasledovalni tekmi, 7. januarja pa še štafetni preizkušnji. Potem se karavana seli v Ruhpolding na Bavarsko, kjer bodo od 10. do 14. januarja tekme štafet, moški in ženski sprint ter moško in žensko zasledovanje.  

Preberite še:

Sportal Veliko se je dogajalo
Nemčija Košarka SP 2023 Prvaki
Sportal V Nemčiji najboljši košarkarji, telovadec in biatlonka
Rok Tršan
Sportal Kam je izginil Rok Tršan?
Johannes Thingnes Boe
Sportal Po hudem incidentu s puško vseeno prevlada Norvežanov
Anamarija Lampič
Sportal Francozinja najhitrejša, Lampičeva po šestih kazenskih strelih 16.
Ne spreglejte