Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2024,
18.53

Osveženo pred

2 uri, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Natisni članek

Johannes Thingnes Boe biatlon Jakov Fak Jakov Fak

Nedelja, 15. 9. 2024, 18.53

2 uri, 51 minut

Ulična tekma, Dresden

Jakov Fak na ciljni ravnini boljši od Johanesa Thingnesa Boeja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
Jakov Fak | Jakov Fak je slavil v Dresdnu. | Foto www.alesfevzer.com

Jakov Fak je slavil v Dresdnu.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski biatlonec Jakov Fak je zmagovalec ulične biatlonske tekme na rolkah v nemškem Dresdnu. V finišu izjemno napetega obračuna je ugnal prvega zvezdnika sveta Norvežana Johannesa Thingnesa Boeja in Nemca Justusa Strelowa, ki sta končala za njim.

Biatlonci so na rolkah šestkrat opravili z 2,3 kilometra dolgo progo in imeli pet streljanj s štafetnimi pravili, kjer je s tremi rezervnimi naboji moč popravljati napake na strelišču. Fak je tekmo, kljub močnemu dežju in vsega 12 stopinjam Celzija se je na novem dresdenskem stadionu Heinz Steyer in okoliških ulicah zbralo več kot 10.000 ljudi, dobro začel ter po prvem streljanju kot drugi zapustil strelišče.

Po drugem in tretjem streljanju pa zdrsnil na šesto mesto. Ko je na predzadnjem streljanju popravljal le enkrat, se je prebil med najboljšo trojico, na zadnjem pa je z ničlo kot drugi zapustil stadion, a z velikim zaostankom za Boejem in majhno prednostjo pred Strelowom. Boe pa je očitno bistveno bolj vajen smuči kot rolk. Strelow je potrdil dobro formo in najprej prehitel Faka. Nato sta oba ujela Norvežana in mogla pri tem tudi precej znižati hitrost.

V končnici je Strelow iskal notranji kot, da bi ugnal Boeja, kar je izkoristil Fak in se prebil na drugo mesto. Ko je Nemec še enkrat napadel na zadnjem desnem ovinku, pa mu je Norvežan zaprl smer. A kot pravi pregovor "kjer se prepirata dva, ....", je Boe na levi spregledal Faka, ki se je z zaletom odpeljal mimo obeh tekmecev do prestižne zmage. Četrto mesto je z velikim zaostankom osvojil Tarjei Boe.

"Odlična tekma. Drugače niti ne more biti, če na koncu zmagaš. Streljanje še vedno ni bilo povsem zadovoljivo zame, a mi je na koncu na stadionu uspelo izkoristiti svojo pozicijo, se prebiti na prvo mesto in zmagati. Sem zelo zadovoljen. To je potrditev, da delam dobro, a tudi obveznost, da do zime nadaljujem v takem tempu in se poskušam tudi na takšen način pripraviti na glavni del naše sezone," je po zmagi povedal Fak in kritično ocenil streljanje, s katerim ni bil zadovoljen niti na prejšnji podobni tekmi v Franciji.

Žensko tekmo je dobila Italijanka Lisa Vittozzi.

Anamarija Lampič, Ljubo Tomažič
Sportal Anamarija Lampič in Jakov Fak ostajata prvi orožji biatlonske ekipe in imata visoke cilje
Jakov Fak
Sportal Jakov Fak zelo hiter že poleti
Ne spreglejte