Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2024,
12.30

Osveženo pred

1 ura, 48 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Jakov Fak Jakov Fak biatlon

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 12.30

1 ura, 48 minut

Nordijski festival Martina Fourcada

Jakov Fak zelo hiter že poleti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Jakov Fak | Jakov Fak je bil eden izmed devetih povabljencev na prireditvi v Annecyju. | Foto NordicFocus

Jakov Fak je bil eden izmed devetih povabljencev na prireditvi v Annecyju.

Foto: NordicFocus

V francoskem Annecyju je potekal peti Nordijski festival Martina Fourcada. Udeleženec tekme s skupinskim startom je bil tudi Jakov Fak, ki se je navkljub katastrofalnemu tretjemu postanku izkazal s petim mestom in dokazal, da se lahko v poletnem delu priprav za sezono 2024/25 pohvali z visoko stopnjo pripravljenosti.

Anamarija Lampič, Ljubo Tomažič
Sportal Anamarija Lampič in Jakov Fak ostajata prvi orožji biatlonske ekipe in imata visoke cilje

Slovenski šampion Jakov Fak je znova potrdil, da je mojster tekmovanj, kjer se biatlonci merijo mož na moža. Na prvih dveh postankih, obeh leže, je bil izjemno zanesljiv in na čelu dirke. Nekaj malega težav v vročini je imel pri streljanju stoje, kjer je po pravilih tekmovanja na tretjem postanku zaradi dveh zgrešenih strelov prejel 20 sekund pribitka. Tekmovalci so imeli namreč na voljo za pet tarč sprva tri poprave, nato niso šli v kazenski krog, ampak je vsak zgrešen strel pomenil deset sekund pribitka. Na zadnjem postanku je Jakov potreboval eno popravo, kar je bilo na koncu dovolj za peto mesto.

Fak: Vse, kar moram popraviti, je streljanje

Čez dva tedna bo preizkusil svojo pripravljenost v Nemčiji. | Foto: www.alesfevzer.com Čez dva tedna bo preizkusil svojo pripravljenost v Nemčiji. Foto: www.alesfevzer.com "Tekma je bila povprečna glede mojega rezultata. Ampak šlo je za izjemno tekmovanje, odlično organizacijo z veliko gledalci. Na tekmovanje so me povabili in ta izziv sem z veseljem sprejel. Bilo je idealno obdobje za preizkušanje zmožnosti v poletju. Bila je idealna priložnost, da nekako ugotovim, kje sem v tem obdobju priprav, in da sem znova doživel tekmovalni naboj. Žal je bila zame to prva tekma, določene ekipe so že tekmovale med seboj pred prihodom v Francijo. Moj nastop se je začel z dvema ničlama in nato katastrofalnim tretjim postankom, kjer sem zapravil vse možnosti za še odmevnejši rezultat. Na koncu peto mesto. Tekaško sem glede na to, kar sem videl in čutil, na zadovoljivi ravni, saj nihče ni odstopal. Je pa dejstvo, da je trenutno velika razlika med tekmovalci, v katerem obdobju priprav so. Vseeno ugotavljam, da sem zadovoljivo pripravljen. Čez 14 dni me čaka nova priložnost v Nemčiji. Tja grem z optimizmom. Vse, kar moram popraviti, je streljanje. V tem obdobju bo veliko takšnih treningov, da lahko treniram tudi streljanje v tekmovalnem ritmu. Upam tudi, da tekaško lahko še nadgradim trenutni nastop," je po nastopu povedal Fak, eden izmed devetih povabljencev na dogodek v Annecyju. 

Zmaga je odšla k mlademu Švicarju Sebastianu Stadlerju. Pri ženskah je slavila domačinka Julia Simon.

Janez Marič
Sportal Janez Marič: Nekako bom nadaljeval Riccovo delo, imam pa tudi svoje zamisli
Ne spreglejte