Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2024,
4.00

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Anamarija Lampič Anamarija Lampič Ricco Gross slovenska biatlonska reprezentanca Janez Marič

Ponedeljek, 3. 6. 2024, 4.00

2 tedna, 1 dan

Janez Marič spet prevzema slovensko biatlonsko reprezentanco

Janez Marič: Nekako bom nadaljeval Riccovo delo, imam pa tudi svoje zamisli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Janez Marič | Janez Marič je novi glavni trener slovenske biatlonske reprezentance, to delo je opravljal že v zimi 2021/22. | Foto www.alesfevzer.com

Janez Marič je novi glavni trener slovenske biatlonske reprezentance, to delo je opravljal že v zimi 2021/22.

Foto: www.alesfevzer.com

Po nenadnem slovesu nemškega strokovnjaka Ricca Grossa z mesta glavnega trenerja slovenske biatlonske reprezentance to mesto spet prevzema naš nekdanji vrhunski tekmovalec Janez Marič. Prejšnji teden je zbor za biatlon potrdil predlog strokovnega sveta in po dveh letih je tako znova postal glavni trener slovenske vrste.

Oseminštiridesetletni Bohinjec Janez Marič, nekoč odličen biatlonec, štirikratni olimpijec in prvi slovenski zmagovalec na tekmi svetovnega pokala, spet prevzema krmilo slovenske izbrane vrste. Prvič je vlogo glavnega trenerja prevzel leta 2021, ko je nasledil Uroša Velepca, leto dni zatem je moral mesto prepustiti slovitemu Nemcu Riccu Grossu. Temu po dveh letih dela vodstvo zveze ni podaljšalo pogodbe, prejšnji teden pa so za glavnega trenerja spet potrdili Mariča.    


Zdaj boste najbrž nadaljevali delo, ki ste ga prekinili pred dvema letoma?

Tako je. Nadaljujem. Ko je Uroš tisto leto pred olimpijskimi igrami odšel, sem bil dežurni gasilec, zdaj po dveh letih dela pomočnika lahko nadaljujem zastavljeno delo.

Najbrž delo pomočnika pri slavnem Riccu Grossu vseeno ni bilo neplodno, zagotovo ste se česa naučili ...

Seveda. Od vsakega trenerja, tudi v času, ko sem bil še tekmovalec, sem vselej nekaj naučil. Vedno me je zanimalo. Od vsakega trenerja se nekaj naučiš, tako od dobrega kot slabega. Tudi od Ricca, seveda. Zanj moram reči, da je bil zelo v redu oseba, zelo dobro sva se ujela. Kar se je zgodilo, se je očitno že moralo zgoditi. Ni bilo v moji pristojnosti.

Vas je kaj presenetilo, da se je zgodilo tako na vrat na nos?

Pa v bistvu ... Če bi se res zgodilo z danes na jutri, bi me, tako pa se je ta stvar že nekaj časa vlekla. Ampak to je stvar drugih ljudi, nerad govorim o tem in nočem, da se stvari perejo v javnosti. Zame je bil zelo pozitivna oseba, resnično sva se zelo dobro ujela. To lahko rečem.

"Za Ricca moram reči, da je bil zelo v redu oseba, zelo dobro sva se ujela. Kar se je zgodilo, se je očitno že moralo zgoditi." | Foto: www.alesfevzer.com "Za Ricca moram reči, da je bil zelo v redu oseba, zelo dobro sva se ujela. Kar se je zgodilo, se je očitno že moralo zgoditi." Foto: www.alesfevzer.com

Katere njegove trenerske prijeme boste posvojili in jih nadaljevali?

V tem športu v resnici ni odkrivanja neke tople vode, bolj kompliciraš, bolj se lahko zmotiš. Vsekakor bom po njem povzel tole. Mi smo, kar zadeva hitre treninge ter intervale in treninge na višjih conah, vedno trenirali na čas, on je imel na kilometre. Na krog. Je rekel, tale krog je merodajen, in je štopal. Tako je imel večji nadzor. Če delaš na čas, tekmovalec preteče 25 minut, ob tem pa ne veš, kje je kaj skrajšal in kako je tekel. Tukaj so dejansko točki A in B ter izmerjeni časi. To se mi zdi zelo dobra zadeva.

Kakšen načrt in kakšno vizijo imate za te dve leti do olimpijskih iger?

Nekako bom nadaljeval Riccovo delo. Seveda imam svoje zamisli, ki sem jih imel že prej, ampak v bistvu smo tudi zadnji dve leti dobro trenirali. Riccova zasnova ni bila slaba, želim pa si jo še malo nadgraditi. Želim si tudi, da bo Ljubo Tomažič kot strelski trener dvignil raven streljanja, ker ima poseben načrt streljanja. Iz preteklosti vemo, da je dobro deloval. Želim si tudi, da bi mladi napredovali, Lovro (Planko, op. p.), Toni (Vidmar, op. p.), Matic (Repnik, op. p.). Da bodo nosilci reprezentance, saj vsi vemo, da bo po olimpijskih igrah marsikateri starejši zaključil kariero. Zato morajo mladi prevzeti štafeto in jo naprej uspešno peljati.

Ti mladi fantje, Vidmar, Planko in Cisar, so vaši nekdanji varovanci v mladinski reprezentanci. Zdi se, da je Planko dobro napredoval tudi v članski konkurenci, pri Vidmarju je bilo videti, kot da je lani malce zastal, Cisarja pa smo, kot kaže, izgubili ...

Z Alexom sem govoril in pravi, da bo treniral sam ter se poskušal vrniti prek državnega prvenstva, dejansko pa ne vem, kako bo. Tako mi je rekel, se je pa povsem posvetil pilotiranju. Ampak pustimo se presenetiti. Drugače pa ... Lovro je res dobro napredoval, ampak si želim, da bi še bolj, saj če gledamo njegove vrstnike v tujini, nekateri tekmujejo že na res zelo visoki ravni. Želim si, da bi se tudi on dvignil. Tudi Toni je predlansko sezono kazal zelo dobre rezultate, lani pa se je res malce izgubil. Ampak ne vem, kaj je bil glavni razlog.

To so vaši fantje iz mladinske vrste, se ne pogovarjate?

Ne vem, kako bi to povedal ... Vsak tekmovalec je specifičen. Z enim se lažje pogovarjaš in iz njega kaj izvlečeš, iz drugega težje. Mislim pa, da je Toni zdaj dobro zastavil delo, deluje motiviran in to je nenazadnje tudi najpomembnejše. Da je v ekipi dobro vzdušje. Za zdaj ne bi preveč filozofiral, delali bomo in videli, kako bo. Pa da ne bo kakšne pomote, delali bomo trdo.

Želim si tudi, da uredimo zdravniško službo, da bi se lahko tekmovalci v primeru težav na koga obrnili. Zdaj tega ni, ampak se na tem tudi že dela. Pa seveda servis. Tudi tega moramo okrepiti, ker se stvari hitro razvijajo in vsako leto je težje biti zraven. Zdaj pa še ni floura, in čeprav je bilo to šele prvo leto brez tega, so se na nekaterih tekmah že videle velike razlike med velikimi in majhnimi ekipami. Velike imajo nedvomno veliko prednost. Ampak naš servis je glede na to, kako majhen je, delal odlično. Če to še malo nadgradimo, menim, da bo odlično.

Izzivi so za servis vedno večji tudi zaradi vremenskih razmer, preteklo zimo smo videli zelo ekstremne, skoraj neregularne pogoje.

Ja, začelo se je sicer dobro v Skandinaviji, tudi Anterselva je bil dobra, vse drugo pa lahko rečem, da je bilo eno sr..je. Ves čas je bila odjuga in razmere resnično niso bile regularne za vse. Kakorkoli obrneš. Če še tako solijo in navažajo še toliko novega snega, razmere ob tako visokih temperaturah ne morejo biti regularne za vse. Sploh ne za tekmovalce na koncu startne liste. Ti za vrhunske rezultate nimajo prav nobenih možnosti, že za zgolj solidnega morajo prav vse opraviti brezhibno.

Obeti niso najboljši, najbrž lahko pričakujemo, da bo takšnih razmer v prihodnje le še več.

Spomnim se, ko sem pred mnogo leti sam dirkal, je bila eno zimo sama "čofta" in naslednjo normalno. Še vedno verjamem, da bomo tudi mi še doživeli kakšno normalno zimo, da so to bolj nihanja, čeprav se zavedam, da trendi res niso najboljši, na splošno temperature rastejo. Vseeno upam, da se bo še vrnila kakšna prava, normalna zima. Ostajam optimističen.

Anamarijo Lampič čaka nekaj novosti. | Foto: Grega Valančič Anamarijo Lampič čaka nekaj novosti. Foto: Grega Valančič

Kakšen bo zdaj status Anamarije Lampič? Vezana je bila na Ricca Grossa. Ste se že kaj pogovarjali?

Malo smo se že pogovorili, ravno z Ano sva imela pogovor. Zadovoljna je bila s svojo sezono, se pa je treba zavedati, da je najboljša tekačica. In meni je škoda, da ji vsaj kakšna tekma ne bi uspela. In na tem bomo delali, da bo dvignila strelsko statistiko. Ker če imaš v ekipi najhitrejšega tekača v karavani, je res velika škoda, da ta izjemni potencial ostane neizkoriščen. Je pa res biatlonka šele drugo leto in verjamem, da bo vsako leto napredovala. Seveda si vsi želimo čim hitrejšega napredka, morda se premika malce prepočasi.

V javnosti je že zaznati nekaj nestrpnosti in počasi se bo najbrž tudi pritisk na Lampičevo stopnjeval. Olimpijske igre niso več daleč.

Mislim, da bo Ljubov pristop, ki je bil včasih strelski inštruktor, deloval. Mislim, da ima dobre prijeme za streljanje in odpravljanje napak. Pri njem je tudi dril in verjamem, da se lahko tudi od njega veliko nauči, če bo srkala to znanje.

Do zdaj je za njen strelski razvoj skrbel samo Ricco?

Ja, delala je z Riccom.

Zanjo se torej obeta kar velika sprememba.

Zagotovo. To bo drugačen način dela, kot je bil lani. Zagotovo.

Kot že rečeno, do olimpijskih iger ni več daleč, pritisk se bo zdaj stopnjeval. Ste pripravljeni nanj?

Saj to je naša služba. Tako pač je. To ni nobeno presenečenje. Tudi sam si ne bi upal ugrizniti v to jabolko, če bi me bilo strah. Ampak me ni strah tega izziva. Verjamem v Jakova (Faka, op. p.), v Ano, v mlade in v preostala dekleta s Polono na čelu. Verjamem, da lahko z vsemi do neke mere napredujemo in se precej izboljšamo.

Polona Klemenčič je še ena od tistih, ki so malce zastali. Tudi ona je že kazala odlične rezultate, pa v prejšnji zimi popustila.

Tudi s Polono sva se že pogovarjala, kaj bi lahko bil razlog za to. Predlani je bila tudi sama malce šokirana, ko je začela tako dobro teči. Pred zimo je imela nekaj zdravstvenih težav in je zamudila ravno toliko treningov, da si je dobro spočila. Lani je bilo vsega malce preveč. To sva ugotovila. Včasih je treba biti pri treningu malce previdnejši. Tekmovalec mora takoj povedati, če se počuti slabo, da se lahko takoj odzovemo.

To pomeni individualiziran pristop?

Ja, ene poznam bolje, druge manj, veliko se bomo morali pogovarjati o počutju, zagotovo. Ampak nekaj je jasno, vsak tekmovalec je po treningu utrujen in tako tudi mora biti. To ni nevarna utrujenost, o kateri govorim. Govorim o dolgotrajnejši izčrpanosti, ki se nabira v nekem obdobju. Na to se je treba odzvati.

Izkušeni Jakov Fak se bo pripravljal večinoma sam.  | Foto: www.alesfevzer.com Izkušeni Jakov Fak se bo pripravljal večinoma sam. Foto: www.alesfevzer.com

Kako se je na spremembe odzval starosta Jakov Fak?

Bil sem ravno pri njem na obisku. Jaka ima poseben status. Je že toliko star in izkušen, da dobro ve, kaj mu najbolj ustreza. Načrte treninga dobiva, nekaj bo treniral z nami, načeloma pa se bo pripravljal sam.

Kakšna je torej sestava reprezentance? Se obetajo kakšne spremembe?

Ni večjih sprememb, fantje so Jaka, Miha (Dovžan, op. p.), Lovro, Toni, Matic Repnik, nov pa je Matic Vozelj. Pri dekletih so Anamarija, Polona, Živa (Klemenčič, op. p.), Lena (Repinc, op. p.), Klara Vindišar in Kaja Zorč. Zadnje tri so zelo mlade tekmovalke, pri katerih je treba biti potrpežljiv. Ne moremo kar takoj pričakovati, da bodo posegale po najvišjih mestih.

Preberite še:

Ricco Gross
Sportal Preobrat: legendarni Nemec v Švico
Ricco Gross
Sportal Anamarija Lampič z zapisom, ki zadene v srce
Sportal Naši športniki vojaki v metežu prespali na Peci #foto
Miha Dovžan
Sportal Miha Dovžan: Želel bi si veliko več lepih rezultatov, ne pa samo enega v šestih letih
Ricco Gross
Sportal Uradna potrditev: konec sodelovanja med Riccom Grossom in slovensko reprezentanco
Ricco Gross
Sportal Nemški trener Ricco Gross zapušča slovensko reprezentanco?
Janez Ožbolt
Sportal "Nastopil sem na petih olimpijskih igrah, morda mi je le nekaj uspelo v življenju"
Ne spreglejte