Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2024,
11.16

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

Natisni članek

Ricco Gross biatlon

Četrtek, 11. 4. 2024, 11.16

2 tedna, 4 dni

Uradna potrditev: konec sodelovanja med Riccom Grossom in slovensko reprezentanco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36
Ricco Gross | V slovenskem biatlonskem taboru bodo morali poiskati novega glavnega trenerja. Nemški strokovnjak Ricco Gross je že preteklost.  | Foto Sportida

V slovenskem biatlonskem taboru bodo morali poiskati novega glavnega trenerja. Nemški strokovnjak Ricco Gross je že preteklost.

Foto: Sportida

Že v sredo zvečer smo poročali, da je bavarski regionalni časnik Traunsteiner Tagblatt objavil senzacionalni intervju, v katerem je nemški biatlonski trener Ricco Gross potrdil, da mu slovenska zveza ni podaljšala pogodbe. Prekinitev sodelovanja z nemškim strokovnjakom so zdaj potrdili tudi pri Smučarski zvezi Slovenije. Razlog? Nedoseganje pričakovanega napredka. 

Kot so pri Smučarski zvezi Slovenije potrdili v četrtkovem sporočilu za javnost, je vodstvo panoge biatlon pri SZS sprejelo odločitev, da s koncem sezone 2023/24, to je 30. aprila, prekine sodelovanje z glavnim trenerjem Riccom Grossom.

Vodstvo panoge ocenjuje, da kljub prizadevanjem in trdemu delu vseh vpletenih pričakovani napredek ni bil dosežen. "Žal so bili tudi rezultati na mednarodnih tekmovanjih pod pričakovanji. Zato je bila sprejeta odločitev o prekinitvi sodelovanja z Riccom Grossom. Razlog je dodana vrednost glede na vložek panoge in doseženi cilj," je odločitev pojasnil vodja reprezentanc Tomas Globočnik. Dodal je, da bo do konca aprila postavljena nova trenerska zasedba in delna reorganizacija reprezentanc.

Tomas Globočnik | Foto: Grega Valančič/Sportida Tomas Globočnik Foto: Grega Valančič/Sportida

V novi sezoni spremenjena struktura ekip

Na današnjem strokovnem svetu panoge biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije so predstavili tudi predlog sestave tekmovalnih ekip za sezono 2024/25. Spremenjena struktura ekip predvideva povečano A-reprezentanco. Ekipa fantov in deklet ostaja združena in naj bi po novem skupaj štela 12 tekmovalcev. Ta prilagoditev naj bi vzpostavila zdravo konkurenco v ekipi in prinesla boljše rezultate, sporočajo iz SZS.

Tekmovalci se bodo med sezono razdelili v ekipo za svetovni pokal in ekipo za pokal Mednarodne biatlonske zveze, pri čemer bo prehod med ekipama bistveno lažji zaradi enotnega trenerskega vodenja. Glede na dobri uvrstitvi v pokalu narodov ima Slovenija v novi sezoni v svetovnem pokalu pravico nastopa s štirimi tekmovalkami in petimi tekmovalci.

Ricco Gross je slovensko biatlonsko reprezentanco prevzel leta 2022.  | Foto: Guliverimage Ricco Gross je slovensko biatlonsko reprezentanco prevzel leta 2022. Foto: Guliverimage Ricco Gross je slovensko člansko biatlonsko reprezentanco prevzel leta 2022 in zagnal štiriletni projekt, usmerjen proti olimpijskim igram leta 2026 v Milanu in Cortini. Biatlonski vrsti se je tedaj iz tekaških pridružila še Anamarija Lampič in sestavine za uspešno zgodbo so bile na mestu. Nemec je zadovoljen z opravljenim delom v dveh letih, izpostavil je napredek Lampičeve in stabilnost Jakova Faka in Mihe Dovžana. Malo manj zadovoljni naj bi bili v vodstvu zbora za biatlon z napredkom mladih adutov, predvsem Tonija Vidmarja in Lovra Planka. Pa tudi prihodnost nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka Alexa Cisarja je nejasna. 

Gross potožil nad časovnico vročanja slabe novice 

Ricco Gross je v pogovoru za bavarski regionalni časnik Traunsteiner Tagblatt razkril, da mu slovenska zveza ni podaljšala pogodbe. "Pojasnili so mi, da so razlogi za to finančne narave, preprosto naj si me več ne bi mogli privoščiti," je presenetil 53-letni nekdanji odlični tekmovalec. Povedal je še, da sta se njegova slovenska pomočnika – Janez Marič in Boštjan Klavžar – v tem času veliko naučila in bosta lahko nadaljevala njegovo delo, sam pa bo poskušal najti novo službo, a je potarnal, da je čas za to malce neugoden. "To sem izvedel tik pred veliko nočjo, zdaj pa so trenerska mesta po biatlonskih reprezentancah že zapolnjena. Čas za takšno novico je bil izrazito slab, ampak je, kar je. Bom že našel alternativo," je še povedal Ricco Gross.

Predlog sestave biatlonske A reprezentance za sezono 2024/25

Ime Klub Letnik
Jakov Fak ŠD Pokljuka 1987
Miha Dovžan ŠD Gorje 1994
Anton Vidmar SK Brdo 2000
Lovro Planko SK Ihan 2001
Matic Repnik SK Ihan 2001
Mark Vozelj TSK Triglav Kranj 2002
Anamarija Lampič TSK Triglav Kranj 1995
Polona Klemenčič TSK Triglav Kranj 1997
Živa Klemenčič TSK Triglav Kranj 2001
Lena Repinc SD Bohinj 2003
Kaja Zorč SD Bohinj 2003
Klara Vindišar ŠD Gorje 2003

Preberite še:

Ricco Gross
Sportal Nemški trener Ricco Gross zapušča slovensko reprezentanco?
Ne spreglejte