Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 12. 2014,
16.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Pokljuka biatlon svetovni pokal

Ponedeljek, 22. 12. 2014, 16.50

8 let

Jakov Fak je na letošnji Pokljuki predelal celo paleto čustev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Petkova prva tekma na Rudnem polju je najboljšega slovenskega biatlonca popolnoma razočarala, v soboto se je že nekoliko potolažil, v nedeljo pa ga je razveselil izid in ganila podpora navijačev.

Jakov Fak je na letošnji Pokljuki tako predelal celo paleto čustev. Od popolnega razočaranja, ki ga je prineslo 24. mesto na petkovem šprintu, do optimizma, ki mu ga je dalo osmo mesto na nedeljskem skupinskem štartu. Še posebej pa je vesel podpore navijačev, ki so prejšnji konec konec tedna na Rudnem polju v lepem številu uživali v tekmah biatlonskega svetovnega pokala in bučno navijali predvsem za slovenske biatlonke in biatlonce.

Petkovega mrka kar ne more pozabiti

"Petek je bil zelo slab dan, sobota malo boljša, nedelja pa še boljša. Škoda, da tekme ni bilo še v ponedeljek," je v nedeljo po tekmi s skupinskim štartom, na kateri je bil edini slovenski predstavnik, govoril Fak, ki kar ni in ni mogel preboleti slabega izida na petkovem šprintu, ki mu je pokvaril tudi sobotno zasledovalno tekmo: "Še zdaj mi ni jasno, kaj je bilo v petek, ampak nekaj je bilo hudo narobe. Ne morem si razložiti tiste izgube časa. In škoda, da si je ne morem, ker bi se le tako iz tega lahko nekaj naučil. V petek po tekmi bi lahko v tistem trenutku zaspal, če bi imel posteljo, danes pa se počutim tako dobro, da bi šel lahko takoj še malo smučat.

Domačo postajo svetovnega pokala so v slovenski reprezentanci pričakovali z optimizmom, po dobrem začetku sezone so upali, da bodo prav na Pokljuki zablesteli, a zasukalo se je drugače. Fak je z osmim mestom dosegel najboljši slovenski izid, on in Teja Gregorin pa sta edina vknjižila nekaj novih točk svetovnega pokala. "Res ne morem reči, da sem zadovoljen. Žal mi je, da mi ni uspelo vsaj na eni tekmi pred domačim občinstvom priti na stopničke," obžaluje Fak, ki je v tej zimi na stopničkah stal že dvakrat, a je kljub zanj nezadovoljivim rezultatom na Pokljuki le našel razlog za zadovoljstvo in optimizem.

Podpora navijačev ga je ganila: Napolnili so mi srce za praznike

"Ta podpora gledalcev, tudi ob nekoliko slabših rezultatih, pa mi res pomeni ogromno. Napolnili so mi srce za praznike," nam je v nedeljo razlagal vidno ganjeni Fak, ki smo ga po petkovem mrku videli v povsem drugačni luči. V petek je takoj po tekmi pihal od jeze, tako besnega ga še nismo videli, potreboval je nekaj minut, da se je umiril in šele nato stopil pred novinarje. Ni človek, ki bi se mirno sprijaznil s porazi. Še posebej takšnimi, ki nimajo jasnega, vidnega razloga. Tudi zato je bil v nedeljo, ko sicer s solidnim osmim mestom ni izpolnil svojih vselej visokih pričakovanj, vseeno precej boljše volje.

Z najboljšimi biatlonci se je boril povsem enakovredno, z dvema zgrešenima streloma manj bi bil v boju za zmago. Jasno mu je bilo, kje je pustil odločilne sekunde in si zato oddahnil: "Vesel sem, da sem se na koncu zbral, in poskušal bom ohraniti ta občutek. Manjka mi še nekaj sproščenosti in rutine v napetih situacijah. Upam, da sem se iz tega nekaj naučil. Želim si ostati zdrav in upam, da bodo moji navijači v biatlonskih tekmah uživali tudi po novem letu." Skupna ocena letošnje Pokljuke za svetovnega prvaka iz leta 2012 tako ne more biti ravno briljantna. Vedno si želi najboljših izidov, napoveduje boj za najvišja mesta, a si s tem ne nalaga dodatnega bremena. Njegove štiri zmage in skupno 16 posamičnih uvrstitev na oder za zmagovalce dokazujejo, da ne govori kar na pamet.

"Tudi Pokljuka mi ne bo ostala v slabem spominu. Konec koncev imam tukaj že zmago, pa drugo mesto v skupinskem štartu. Nimam razloga, da bi se je bal. Niti občinstva, ki je zame ena sama pozitivna stvar. Toliko pozitivne energije okoli sebe še nisem čutil. Res neverjetno. Na drugih prizoriščih je navijačev precej več, ampak tole vzdušje tukaj je res nekaj posebnega," je še enkrat popihal na dušo navijačem, pa tudi svojih predstav, četudi ne najboljših, ne namerava preprosto izbrisati iz spomina: "Jaz teh tekem ne bom pozabil. Poskušal jih bom čim dlje obdržati v spominu, da na določenih simulacijskih treningih naredim analizo in nato poskušam odpraviti napake."

Za božič pri domačih na Hrvaškem, nato vrnitev na Pokljuko

Po naporni prvi tretjini sezone imajo tekmovalke in tekmovalci nekaj dni prazničnega počitka. "Zdaj me čaka nekaj regeneracije, pa nato nekaj zelo različnih tipov treninga. Do začetka naslednjih tekem bom poskušal ponoviti vse segmente treninga," še pravi 27-letni as, ki bo božič preživel v družinskem krogu na Hrvaškem, nato pa se hitro vrnil v proces treninga: "Po božiču se vračamo na Pokljuko, pogojev za trening namreč ni nikjer drugje. Niti v Mrkopalju. Najkakovostnejši trening lahko torej opravimo tukaj."

Svetovni pokal se nadaljuje prihodnje leto, ko se bo karavana zbrala v nemškem Oberhofu. "Zdaj bomo počasi preklopili na Oberhof," pravi najboljši slovenski biatlonec, ki zdaj v skupnem seštevku svetovnega pokala zaseda peto mesto, za vodilnim, Francozom Martinom Fourcadom, zaostaja za 84 točk, a ne skriva, da v tej zimi meri višje: "Vsaka postaja je pomembna, vsaka točka je pomembna. Treba jih je pridno nabirati, da bom na koncu sezone čim višje v svetovnem pokalu." V tem je bil najvišje v sezoni 2012/13, ko je bil četrti biatlonec sveta, lani je bil peti.

Ne spreglejte