Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2016,
18.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Natisni članek

svetovni pokal Jakov Fak Jakov Fak biatlon

Petek, 18. 11. 2016, 18.15

6 let, 6 mesecev

Jakov Fak: Danes je lahko biti pameten, ampak želel sem samo napredovati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Jakov Fak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Biatlonci odštevajo dneve do začetka nove sezone svetovnega pokala, slovenska reprezentanca je že na prizorišču uvodnih tekem v Östersundu na Švedskem, kjer se privaja na sneg. Z njo je tudi prvi slovenski adut Jakov Fak, ki pa je imel že pred začetkom sezone nekaj zdravstvenih težav.

Prav številne bolezni so po mnenju Jakova Faka glavni razlog, da v prejšnji sezoni ni bil na ravni, s katero nas je razvajal zadnjih nekaj zim. Lani je v skupnem seštevku svetovnega pokala zabeležil celo največji padec glede na sezono pred tem med vsemi tekmovalci v svetovnem pokalu. V prejšnji zimi je osvojil kar 676 točk manj kot leto prej. Poleg smole z zdravjem se mu ni izšlo niti eksperimentiranje na pripravah.  

V želji po napredku delali napake

"Lani smo poskusili razdeliti vse segmente priprav na posamezne dele, strelski trening posebej, trening za moč posebej, pa poleg njiju še poseben trening za splošno kondicijo," je pred odhodom v Skandinavijo razlagal Fak in priznal: "Naredili smo določene napake, največji del krivde pa prevzemam nase, saj sem jaz razmišljal v to smer. Ampak si nimam kaj očitati, saj je bila to samo želja po napredku. Lahko je biti pameten zdaj, ampak če ne bi poskusil, ne bi vedel. To je ena izkušnja, iz katere se lahko učimo."

Na svetovnem prvenstvu v Oslu je prišel k sebi

"Niso bile samo negativne stvari, vmes sem imel tudi veliko zdravstvenih težav in v resnici niti nisem mogel vsega uresničiti tako, kot sem si zamislil," še pravi tekmovalec, ki je ob koncu prejšnje sezone, ko so se v reprezentanci vrnili k preizkušenim metodam treninga, na svetovnem prvenstvu v Oslu pokazal, da je še vedno sposoben dobrih izidov. Prav ti so bili dobra podlaga za prepotrebno samozavest, s katero se je lotil priprav na letošnjo sezono.

"Prejšnja sezona je bila zelo težavna zaradi mojih želja po zelo dobrih uvrstitvah in šibkejšega zdravja, za letošnjo sezono pa sem optimističen. Delali smo drugače oziroma podobno kot v prejšnji letih. Nismo vsega delili na segmente, ampak smo delali pod vodstvom enega trenerja. Bomo videli, kako se bo to izkazalo v sezoni."

O zdravju filozofsko

Tudi o zdravju je Hrvat v slovenski reprezentanci razmišljal veliko: "Za vrhunskega športnika, ki svoje telo iz dneva v dan žene do maksimuma, ko ga večino časa izpostavlja mrazu in dežju, ni nič nenavadnega, da zboli. Fizični stres, ki ga telo prenaša, pa tudi psihični, ker imamo vsi določene želje v življenju, včasih pripeljeta do zdravstvenih težav. Tako pogosto zbolim najbrž zato, ker sem nekoliko bolj občutljiv kot preostali ali pa bolj izpostavljen. Ampak sem prepričan, da nihče ne ve, kdaj bo zbolel. Včasih treniraš kljub slabemu počutju, ker imaš pač zadane visoke cilje. Takrat telo samo pove, da moraš malo upočasniti."   

V sezono 2016/17 29-letnik vstopa kot oče, avgusta letos sta s partnerico Mateo povila prvorojenko Milo. Vesel dogodek mu biatlonskega življenja ni postavil na glavo, pravi: "Spanca je enako, če ne celo več, ker moraš mirovati, da lahko otrok spi. Še vedno pa se rad zjutraj izmuznem iz postelje in grem z veseljem na trening."

Cilji vselej najvišji, tudi letos ni nič drugače

O ciljih Fak ne debatira, za dvakratnega svetovnega prvaka in zmagovalca skupno osmih tekem na ravni svetovnega pokala niti ne smejo biti nizki. "Moji osebni cilji so precej visoki in včasih je težko biti v moji koži, saj si naložim veliko zahtev. Predvsem pa si želim konstantno visoko raven in osvajanje stopničk je takrat videti zelo realno. Ko sem zdrav in na visoki ravni, ko dobiš samozavest in se tekme odvijajo po tvojih željah, je veliko lažje osvajati stopničke, kot jih loviti 'z ničle'," pravi.

Letos se noče preveč zanašati na rezultate meritev. "Dokler nimaš primerjave na tekmah, se zanašaš na določene parametre, ki kažejo trenutno pripravljenost. Te dobimo na testiranjih in meritvah, ampak tudi to nas je lani malo zapeljalo, zato letos te podatke jemljemo bolj zadržano. Osredotočamo se predvsem na to, kako se počutim in kakšno je stanje na štoparici. Ura nikoli ne laže. Počutim se dobro."

Prva postaja letošnjega svetovnega pokala, Östersund:

Nedelja, 27. november:

15.30 – mešane štafete (2 x 6 + 2 x 7,5 km)

18.00 – posamična mešana štafeta

 

Sreda, 30. november:

18.00 – posamična tekma za ženske (15 km)

 

Četrtek, 1. december:

18.00 – posamična tekma za moške (20 km)

 

Sobota, 3. december:

11.45 – šprint za ženske (7,5 km)

14.45 – šprint za moške (10 km)

 

Nedelja, 4. december:

11.15 – zasledovanje za ženske (10 km)

13.20 – zasledovanje za moške (12,5 km)

Ne spreglejte