Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
21. 1. 2018,
17.39

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

5

Natisni članek

Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Anže Semenič Jernej Damjan svetovno prvenstvo v poletih Oberstdorf

Nedelja, 21. 1. 2018, 17.39

6 let, 3 mesece

Oberstdorf, svetovno prvenstvo v poletih, ekipna tekma

Izjemni slovenski orli do zgodovinske srebrne medalje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

5

Slovenski orli Oberstdorf SP | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenija slavi drugo ekipno medaljo na svetovnih prvenstvih v poletih. Jernej Damjan, Anže Semenič, Domen Prevc in Peter Prevc so junaki, ki so spisali novo slovensko pravljico. Norvežani na čelu z Danielom Andrejem Tandejem so se veselili zlatega odličja, Poljaki pa so gostiteljem speljali bronasto medaljo.

Oberstdorf | Foto:

Če po sobotni posamični preizkušnji še ni kazalo, da bodo slovenski skakalci na svetovnem prvenstvu v poletih osvojili medaljo, je bila nedelja zgodba zase.

Že v poskusni seriji so Jernej Damjan, Anže Semenič, Domen Prevc in Peter Prevc nakazali, da se bodo vmešali v boj za medalje. Imeli so tretji dosežek, kar bi zadoščalo za bron, a so na tekmi svoj rezultat še izboljšali.

Zaradi Domna so se najbolj tresli, a je nato 18-letnik razprl krila

Domen Prevc je že po poskusnem poletu nekoliko pomoril kolege in nato tudi na tekmi odlično poletel. | Foto: Sportida Domen Prevc je že po poskusnem poletu nekoliko pomoril kolege in nato tudi na tekmi odlično poletel. Foto: Sportida Pokazali so odlične polete, v pravem trenutku pa se je dvignil najmlajši Domen, ki se je prejšnje dni lovil. V soboto je imel še interni boj s Tilnom Bartolom, na koncu pa se je glavni trener Goran Janus pravilno odločil in dal priložnost 18-letnemu Domnu, poletel je 214 in 216 metrov.

Tudi v reprezentanci so bili nekoliko zaskrbljeni, kako se bo 18-letnik izkazal na letalnici, a jih je že v poskusni seriji pomiril. "Sicer je bil Domen res prej tisti, pri katerem smo se najbolj stresli, a je danes odlično odskakal," je mlajšega reprezentančnega kolega pohvalil Damjan.

"Ko sem preletel zeleno črto, je bilo na srečo vsega konec"

Peter Prevc si je oddahnil, ko je bila zelena črta pod njim. | Foto: Sportida Peter Prevc si je oddahnil, ko je bila zelena črta pod njim. Foto: Sportida Že po prvem polčasu ekipne tekme smo lahko Slovenijo videli na drugem mestu, nič pa se ni spremenilo na koncu. Ko je Peter Prevc kot zadnji od naših skočil in preskočil zeleno črto bronastih Poljakov, so se slovenski skakalci v izteku letalnice Heini Klopfer začeli zasluženo objemati in se veseliti uspeha. Ta jim je poleg srebrnega odličja prinesel še 18 tisoč evrov nagrade organizatorja.

"Težka je bila. Ko sem prišel čez zeleno črto, je bilo na srečo vsega konec. Vedel sem, kakšne so pozicije, ker smo skakali v obratnem vrstnem redu. Nisem pa pred nastopom hotel gledati, kakšna je prednost. Zakril sem si oči, da nisem videl. Dvakrat mi je uspelo dobro skočiti, zato sem zadovoljen," je bil vesel najstarejši Prevc.

"Morda je empatija do drugih tako močna, da jim ne želim delati škode"

Norvežani na čelu z junakom prvenstva Danielom Andrejem Tandejem so bili preprosto premočni za vse in so se zasluženo veselili Veselje ob srebrni medalji. | Foto: Sportida Veselje ob srebrni medalji. Foto: Sportida zlate medalje. Slovensko vrsto so prehiteli za 46,4 točke, naši orli pa za seboj za 23,7 točke pustili Poljake.

Slovenski skakalci so tako skočili do druge ekipne medalje na svetovnih prvenstvih v poletih. Pred šestimi leti so v Vikersundu poleteli do brona. Le Damjan je tisti, ki je bil prisoten že takrat,  tudi zdaj v Oberstdorfu je spet pokazal, da je pravi ekipni tekmovalec v sicer posamičnem športu. "Ne vem, zakaj sem. Morda je empatija do drugih tako močna, da drugim ne želim delati škode," se je zasmejal najizkušenejši v naši ekipi.

Janus ponosen na fante

Goran Janus se je razveselil srebrne medalje. To je že peta na svetovnih prvenstvih v poletih pod njegovim okriljem. | Foto: Vid Ponikvar Goran Janus se je razveselil srebrne medalje. To je že peta na svetovnih prvenstvih v poletih pod njegovim okriljem. Foto: Vid Ponikvar Če gledamo dosežke posameznikov, je bil danes od naših najbolj razpoložen Semenič, ki se je kot debitant razveselil prve članske medalje na velikih tekmovanjih: "Užival sem. Drugega ni za povedati. Imel sem se lepo. Danes sem prišel sproščeno na tekmo. Tudi poskusni skok mi je uspel, da sem se sprostil. Nato je šlo le naprej. Sicer pa sem bil ob spremljanju druge serije zelo nervozen. Upal sem, da bo Domnu uspel še en super skok kot v prvi seriji. Kapo dol, upoštevajoč konec tedna, ki ga je imel. Bil sem nervozen, a na koncu toliko bolj vesel."

Medalja je prišla za slovenski tabor v pravem času, saj se olimpijske igre nezadržno približujejo, s tem dosežkom pa bodo naši orli dobili krila za nadaljevanje sezone.

"Najprej čestitke fantom. Zelo sem ponosen. Ni bilo lahko. Sicer nam je šlo vreme na roko. Vesel sem, da so vseh osem skokov opravili odlično in to je prineslo drugo mesto," je po tekmi fante hvalil Janus, ki se je razveselil pete medalje na svetovnih prvenstvih v poletih pod svojim okriljem. Leta 2012 je Robert Kranjec postal zlat, ekipa bronasta, Peter Prevc je bil v Harrachovu 2014 bronast, v Kulmu 2016 zlat, zdaj pa je ekipo v Oberstdorfu popeljal do srebra.

Izidi, ekipna tekma:

1. Norveška 1662,2

(Robert Johansson 219,5/218 m/Andreas Stjernen 231/208 m/Johann Andre Forfang 214/217 m/Daniel Andre Tande 224/202,5)

2. Slovenija 1615,8

(Jernej Damjan 212/220 m/Anže Semenič 207,5/220,5 m/Domen Prevc 214/216 m/Peter Prevc 202/193)

3. Poljska 1592,1

(Piotr Žyla 212,5/204 m/Stefan Hula 206/210 m/Dawid Kubacki 204,5/221,5 m/Kamil Stoch 209,5/204)

4. Nemčija 1581,2

5. Avstrija 1488,8

6. Švica 1350,6

7. Rusija 1283,2

8. Finska 1262,2

Ne spreglejte