Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
24. 1. 2015,
18.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Andrej Možina alpsko smučanje svetovno prvenstvo

Sobota, 24. 1. 2015, 18.08

8 let

Ilka Štuhec se prebuja v pravem trenutku

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z enajstim mestom na smuku v St. Moritu je slovenska smučarska reprezentantka Ilka Štuhec vknjižila svoj peti najboljši rezultat v karieri in prepričljivo najboljšega v sezoni 2014/15.

Čeprav se je na vseh prvih osmih preizkušnjah v hitrih disciplinah prebila do točk svetovnega pokala, pa Ilka Štuhec z razpletom začetka sezone ni mogla biti zadovoljna. Njena najboljša uvrstitev je bila namreč dvajseto mesto, zato je bila še toliko bolj vesela enajstega časa smuka v St. Moritzu, ki ga je sicer dobila njena vrstnica in prijateljica Lara Gut, pred Anno Fenninger in madžarskim presenečenjem Edit Miklos na tretjem mestu.

"Končno mi je uspela dobra vožnja, a še zdaleč ne idealna. Potrebovala sem dober rezultat za samozavest in verjamem, da mi bo v nadaljevanju sezone lažje," je nastop komentirala 24-letna Mariborčanka, za katero je bila to po četrtem, šestem in dveh desetih mestih peta najboljša uvrstitev v karieri.

Dobra napoved pred SP 2015

Okrepljeno samozavest bo skušala Štuhčeva unovčiti že na nedeljskem superveleslalomu, obenem pa je obetaven rezultat tudi dober znak pred bližajočim se svetovnim prvenstvom, ki se bo v Beaver Creeku začelo 2. februarja. Mimogrede, druga najboljša slovenska alpska smučarka je svoj najboljši rezultat (4. mesto) dosegla prav na prizorišču svetovnega prvenstva, v svojevrstni superveleslalomski generali novembra 2013. Da pa ji breme velikih tekmovanj ne šibi kolen, je ob kopici uspehov v mlajših kategorijah dokazala s šestim mesto na SP 2013 v Schladmingu in desetim rezultatom olimpijskega smuka v Sočiju 2014.

"Prav gotovo je rezultat prišel v pravem trenutku. Ilka je bila dovolj agresivna in vztrajna, predvsem pa si tokrat ni privoščila nobene večje napake. Na predhodnih tekmah je namreč večinoma smučala dobro, a se ji je kot po pravilu vselej pripetila ena napaka, zaradi katere je izgubila vsaj pol sekunde. Upam, da se ji bo zdaj dokončno odprlo. Sprva na nedeljski tekmi in nato v ZDA, kjer utegnejo biti razmere podobne kot v St. Moritzu," zadovoljstva ni skrival trener za hitri disciplini v slovenski ženski reprezentanci Andrej Možina.

Negotova prihodnost

Uspeh Štuhčeve ima še večjo težjo ob upoštevanju skrb vzbujajočih razmer v slovenski reprezentanci. Ta ob finančni podhranjenosti varčuje na vsakem koraku, obenem pa ima glavnina trenerjev, pomočnikov in serviserjev v žepu že odpoved pogodbe, ki bo v veljavo vstopila čez skorajda natančno en mesec. Pred slovensko reprezentanco je torej znova sila negotova prihodnost.

"To so predvsem vprašaja za odgovorne pri Smučarski zvezi Slovenije. V ekipi se trudimo, da bi tekmovalke oddaljili od teh težav, da se ne bi preveč obremenjevale s tem. Vsekakor pa to vpliva tudi na Ilko in ostala dekleta," pereče problematike ne želi komentirati Možina.

Ne spreglejte