Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
6. 1. 2017,
14.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

Natisni članek

Zlata lisica Maribor Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Petek, 6. 1. 2017, 14.10

6 let, 6 mesecev

Ilka Štuhec: edina "lisička" na tekmo iz domače spalnice

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

Trenutno najboljša slovenska smučarka in eno najprijetnejših presenečenj nove sezone svetovnega pokala Ilka Štuhec se bo iz domačega stanovanja na Zlato lisico podala po celo svoje prve mariborske točke.

Ilka Štuhec kot edina prava Mariborčanka na 53. Zlati lisici. | Foto: Getty Images Ilka Štuhec kot edina prava Mariborčanka na 53. Zlati lisici. Foto: Getty Images

Kar šest od desetih Slovenk, ki se bodo ob koncu tedna predstavile domačim navijačem na Zlati lisici, še nima mariborskih točk svetovnega pokala. Med njimi je tudi Ilka Štuhec, edina prava domačinka, ki pa na Pohorje vendarle prihaja z upravičenim zvezdniških statusom.

Ko je lani pripotovala na Zlato lisico, je bila 44. smučarka svetovnega pokala. Letos prihaja kot tretja v skupnem seštevku. Resda predvsem zahvaljujoč sanjskemu pokru zmag v smuku in kombinaciji ter dobrem superveleslalomskem odprtju sezone, torej v disciplinah, za katere na lisičjem plesu ni prostora.

Iz spalnice na progo  V sezoni 2016/17 je zbrala že 495 točk v svetovnem pokalu. | Foto: Getty Images V sezoni 2016/17 je zbrala že 495 točk v svetovnem pokalu. Foto: Getty Images

"Rada nastopam v Mariboru. To je zame res prava domača tekma. Navijači, med katerimi so številni moji znanci in prijatelji, poskrbijo za pozitivno energijo. V takšnem ozračju je lažje tekmovati," pravi Štuhčeva, ki za razliko od reprezentančnih sotekmovalk, nastanjenih v hotelu ob vznožju smučišča, biva kar v domači hiši, zaradi česar je občutek domačnosti na Zlati lisici še toliko večji.

Da sta ji kot smučarki, ki blesti v hitrih disciplinah, vendarle domači tudi tehnični disciplini, bo skušala pokazati na tekmah. Že na prednovoletnih preizkušnjah na Semmeringu se je med dobitnice točk vrnila tudi v veleslalomu. "Vajo" bo skušala ponoviti v soboto. V nedeljo, ko bo šele drugič v zadnjih dveh letih nastopila na slalomski tekmi svetovnega pokala, pa bo lovila še prve točke v še peti disciplini. Pri tem se zanaša na dobro predstavo v slalomskem delu kombinacije v Val d'Iseru, pozitivni pa so bili tudi občutki po zadnjih treningih.

"Rezultat? Bomo videli."

Na progi, ki bo manj ledena kot v preteklosti, a zato po zagotovilih organizatorjev vseeno zelo kompaktna, bo v obeh disciplinah skušala izkoristiti tudi štartno številko 31. Ta ji pripada zaradi krepko prekoračenih 500 točk na štartni lestvici svetovnega pokala (WCSL).

Toda o rezultatskih pričakovanjih 26-letna Štajerka vendarle noče govoriti. "Ne čutim rezultatskega pritiska. Ne obremenjujem se z rezultatom. Želim smučati dobro in predvsem brez večjih napak. To je vse. Želim prikazati dobre vožnje, šele potem bomo videli, kam me bo to popeljalo," pravi Ilka, ki na Pohorju na osmih nastopih še ni osvojila točk svetovnega pokala.

53. Zlata lisica

Sobota, 7. 1. 2017
9.15 – veleslalom, prva vožnja (Drev, Štuhec, Maze, Lavtar, Robnik, Hrovat)
12.15 – veleslalom, druga vožnja

Nedelja 8. 1. 2017
9.15 – slalom, prva vožnja (Bucik, Ferk, Štuhec, Hrovat, Livk, Brezovnik)
12.15 – slalom, druga vožnja
Ne spreglejte