Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
6. 12. 2017,
15.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec zanaše Anja Šešum Pjongčang 2018 olimpijske igre svetovni pokal

Sreda, 6. 12. 2017, 15.10

6 let, 4 mesece

Na obisku pri Ilki Štuhec

Ilka se pripravlja na branjenje naslova svetovne prvakinje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Olimpijske igre je, resda stežka, odmislila. Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec se pripravlja na sezono 2018/19, v kateri bo v Aareju branila naslov svetovne prvakinje v smuku.

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


Širok nasmeh, skomig z rameni, kratki odgovori, ki jih "podaljšuje" z zanjo značilnim hihitanjem. Ilka Štuhec vsaj v javnih nastopih deluje tako, kot smo je bili vajeni v preteklih letih. Tudi v pretekli sezoni, ko je dvomljivcem zaprla usta ter se v velikem slogu prebila do sedmih zmag v svetovnem pokalu, dveh malih globusov in naslova svetovne prvakinje v smuku.

Štajerka dobro ve, da vse vendarle ni tako, kot bi moralo biti oziroma kot je s svojo ekipo načrtovala. Če bi bilo, bi danes po vsaj štirih tekmah sezone že vedela, kam spada, predvsem pa bi bile njene misli usmerjene v St. Moritz, ki bo ob koncu tedna, vsega dva meseca pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu, gostil kombinacijo in dva superveleslaloma.

Smučarski čevlji, a le v dvorani. | Foto: Matjaž Vertuš Smučarski čevlji, a le v dvorani. Foto: Matjaž Vertuš

"Najtežje je za glavo"

Tako pa njen delovnik natančno 45 dni po padcu na slalomskem treningu na ledeniku Pitztal, kjer si je strgala sprednjo križno vez in se od tekmovalne zime poslovila še pred njenim začetkom, zapolnjujejo fizioterapija in prilagojeni kondicijski treningi v Pesnici pri Mariboru. "Jasno je, da bi raje smučala, a to poškodbo sem sprejela. In delam," pripoveduje Štuhčeva in dodaja: "Poškodba mi ni tuja. Tudi proces zdravljenja ne. Lahko pa povem, da je ta rehabilitacija najtežja prav za glavo. Imela sem tudi nekaj kriznih obdobij."

Šok, toda …

Kakšen je bil trenutek, v katerem ji je postalo jasno, da je sezona končana? "Velik šok. Vse skupaj je zelo neprijetno. Jasno, poškodbe so del športa. Na njih ne računaš oziroma upaš, da jih ne bo. A se je znova zgodilo. Ob tem vem, da sem tudi sama storila napako. Morala sem se sprijazniti in se odločiti, kako naprej. Po operaciji se je vse skupaj začelo dogajati zelo hitro. Po vrnitvi domov sem se že lotila fizioterapije. Proces že poznam. Vse poteka po programu," pravi Ilka, ki dobro ve, da je pri rehabilitaciji ključna previdnost do osmega tedna.

Brez smeha ne gre. | Foto: Matjaž Vertuš Brez smeha ne gre. Foto: Matjaž Vertuš

SZS? Lahko bi se držali dogovora.

Ob srečanju s sedmo silo se Ilka ni mogla izogniti niti vprašanju o odnosu s Smučarsko zvezo Slovenije. "Rehabilitacija je moja stvar. No, lahko rečem le to – če je SZS septembra naznanila podpis pogodbe, bi se zdaj lahko bolj držali tega, kar je tam zapisano. Več ne bi povedala," je odvrnila.

Ilka Štuhec | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

Včasih jo je treba zadrževati

Da ji prizadevnosti in odločnosti ne gre očitati, v en glas poudarjata tudi njena fizioterapevtka Darja Kramberger, s katero je sodelovala že ob prvi hujši poškodbi leta 2008, in kineziologinja Anja Šešum, sicer eden od pomembnih kamenčkov v Ilkinem šampionskem mozaiku v sezoni sanjskega preporoda.

"Vse gre po načrtu. Cilji so zastavljeni. Mi jim zgolj sledimo. Upam, da bo šlo tako tudi naprej. Ilka se v tem procesu počuti zelo domače. Včasih pri delu kar malce potegne po svoje, tako da jo moram zavirati. Prav zaradi tega imam tudi nov vzdevek – Bremza. Pomembno pa je, da je energija pri delu prava. Ta proces potrebuje svoj čas," pravi Krambergerjeva, Šešumova pa dodaja: "Pri delu so še velike omejitve, zato je pomembno, da ima glavno besedo fizioterapevtka. Ilka pa marljivo dela tudi v fitnesu in me preseneča iz dneva v dan."

Ilka Štuhec | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

Olimpijske igre pred malimi ekrani

Edina Slovenka s smukaškim globusom priznava, da ob spremljanju tekem pred malim ekranom ni ravnodušna. "Gledam. S težkim srcem gledam. Podoživela sem predvsem Lake Louise, kjer sem lani prvič zmagala. Ko se je letošnja tekma bližala, sem čutila krizo," pravi 27-letna Štajerka, sicer tudi eden od obrazov v razvijajoči se navijaški akciji #Zanaše, katere rdeča nit je navijaški ples, mišljen kot podpora vsem slovenskim športnikom.

Kdaj pa na sneg? "Eno so želje, nekaj drugega pa realne zmožnosti. Če bi lahko izbirala, bi smučala že pretekli teden. Realno? Verjamem, da bi na smuči lahko vsaj stopila že januarja. Nimam pa nekih datumskih ciljev. Ne potrebujem jih. Želim se popolnoma pozdraviti in vrniti," dodaja Štuhčeva.

Ne spreglejte