Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
26. 12. 2015,
21.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

novoletna turneja Primož Peterka Peter Prevc Peter Prevc

Sobota, 26. 12. 2015, 21.30

7 let, 12 mesecev

Igrice niso omajale slovenskega junaka novoletne turneje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred vrati je novoletna turneja. Dogodek, ki ima v skakalnem svetu posebno veljavo. Postati kralj je eden izmed dosežkov, o katerem sanja vsak skakalec. Slovenija enega junaka ima.

Najprej pokukajmo v zgodovino, kdaj je prestižna turneja štirih skakalnic sploh nastala. Po drugi svetovni vojni, natančneje leta 1949, se je porodila misel prijateljev iz Innbrsucka in Garmisch-Partenkirchna. A so morali za zeleno luč še nekoliko počakati, saj po vojni nemški skakalci niso smeli nastopati v tujini, tuji skakalci pa ne v Nemčiji.

Ker je ideja obsegala štiri skakalnice, so morali poiskati še dve prizorišči. Bischofshofen je bil nemudoma vključen, kot zadnjo postojanko pa so določili Oberstdorf. In dobili smo novoletno turnejo, ki se tradicionalno začne prav v Oberstdorfu, nato sledi tekma na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu, konča pa se na avstrijski strani, najprej v Innsbrucku in za konec v Bischofshofnu. Na dan svetih treh kraljev (6. januar) tako okronajo junaka turneje.

Da bi imela turneja večjo draž in bi skakalci občutili še več adrenalina, so se leta 1996 domislili, da bo prva serija potekala na izpadanje. Skakalci od takrat naprej skačejo v parih. Zmagovalci 25 dvobojev se neposredno uvrstijo v drugo serijo, v kateri dobi mesto še pet najboljših poražencev.

Janne Ahonen se lahko pohvali s petardo

Kot prvi kralj turneje pa je postal Avstrijec Sepp Bradl (sezona 1952/53), ki je v Planici leta 1936 kot prvi preletel znamko 100 metrov (101 m), nato pa je bil znan kot pripadnik Adolfa Hitlerja.

Osrednjega junaka novoletne turneje pa moramo iskati na Finskem. Legendarni Janne Ahonen, ki je pri 38 letih še vedno član karavane smučarskih skakalcev, je dvignil pokal visoko v zrak kar petkrat. Pred skoraj 17 leti mu je to uspelo prvič, uspeh pa je ponovil še v letih 2004, 2005, 2006 in 2008.

Obstaja tudi heroj, ki mu je uspelo zmagati na prav vseh štirih tekmah turneje. Sven Hannawald je v Nemčiji povzročil veliko evforijo in se za nespornega kralja okronal leta 2002.

Samozavestnega Primoža Peterke ni moglo zaustaviti niti vodstvo tekmovanja

Svojega junaka imamo tudi Slovenci. Primož Peterka je zablestel pri vsega 17 letih. Moravški orel je sicer v Oberstdorfu začel s sedmim mestom, stvari pa je začel postavljati na pravo mesto 1. januarja, ko je v Garmischu slavil peto posamično zmago. V formi je bil nato tudi na znamenitem Bergislu v Innsbrucku, kjer je pristal na drugi stopnički.

Vse oči so bile nato uprte vanj v Bischofshofnu. Kaj hujšega je bilo za Avstrijce in Nemce, da je Slovenec v igri za laskavo lovoriko in ne eden od njihovi skakalcev. Bil je v središču pozornosti.

Večji narodi so ga skušali sklatiti s prestola, a se ni dal. V prvi seriji je skočil velikih 129 metrov, nato se je žirija po vsega treh nastopih – Peterka je skakal na začetku – odločila, da zniža zaletno mesto in vsi so morali znova na štart. Ni se pustil zmesti in se ognil pasti. Vedno je poudarjal, da je bil tako samozavesten, da ga ni moglo nič zmotiti. Uspelo mu je, v skupnem seštevku za seboj pustil legendarna skakalca Andreasa Goldbergerja iz Avstrije in Dieterja Thomo iz Nemčije, ter postal veliki junak.

Peter Prevc se je pobližje spogledoval z orlom

Vse od takrat Slovenija še čaka na njegovega naslednika. Lovoriko, s katero se pohvali Peterka, je na zadnji izvedbi od povsem blizu gledal Peter Prevc. Po nemških dveh postojankah mu je kazalo izvrstno. Za vodilnim Stefanom Kraftom, ki je tudi osvojil turnejo, je zaostajal za vsega 1,1 točke. Spogledoval se je s pokalom v obliki orla, ki ga prejme skupni zmagovalec. Boj za zmago je nato izgubil v Innsbrucku, kjer si je v primerjavi z Avstrijcem nabral skoraj 30 točk zaostanka. Na koncu je osvojil tretje mesto.

Med osrednje favorite bo spadal tudi letos. Izjemen začetek sezone s tremi zmagami, rumena majica in velikih 165 točk prednosti v svetovnem pokalu pred drugim Nemcem Severinom Freundom postavljajo našega skakalnega asa v položaj, da bo spet napadal na nemško-avstrijski turneji in skušal kot drugi Slovenec pobrati prestiž, ki ga ponujajo štiri skakalnice.

Ne spreglejte