Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
17. 12. 2018,
13.30

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

2

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Val Gardena svetovni pokal

Ponedeljek, 17. 12. 2018, 13.30

5 let, 4 mesece

SMUČARKE V VAL GARDENI

Hitra Ilka se je hitro spoprijateljila s Saslongom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

2

Ilka Štuhec | Foto Sportida

Foto: Sportida

Z drugim in petim časom uradnih treningov pred torkovim tretjim smukom svetovnega pokala, ki ga bo gostila Val Gardena, je Ilka Štuhec napovedala boj za najboljši rezultat sezone.

Potem ko so pri Mednarodni smučarski zvezi zaradi pomanjkanja snega v Val d'Iseru ženski hitrostni dvojček preselili v Val Gardeno, so se danes dekleta na kar dveh uradnih treningih spoznavala z 2.165 metrov dolgo progo Saslong. Medtem ko je bila na prvem treningu najhitrejša 27-letna Avstrijka Ramona Siebenhofer (1:26,32), ki v svoji karieri še nima zmage svetovnega pokala, je bila na drugem najboljša češka športna dvoživka Ester Ledecka. Ob tem veseli podatek, da je bila v obeh vožnjah med najboljšimi tudi Ilka Štuhec (2. in 5. čas).

Siebenhoferjeva je na prvem treningu s časom 1:26,32 za dve stotinki sekunde prehitela Štuhčevo, ki se je brez zares oprijemljivih informacij na progo podala prva. Tretji čas je postavila Italijanka Nicol Delago (+0,48), četrtega Kanadčanka Valerie Grenier (+0,41) …

V drugo so bili časi že boljši. Ester Ledecka je namreč ciljno črto prečkala s časom 1:24,43 in za kar štiri desetinke prehitela Delagojevo. Sledile so zmagovalka prvih smukov sezone Nicole Schmidhofer (+0,43), Nemka Michaela Wenig (+0,59) in na šestem mestu Ilka (+0,61), ki je bila v zgornjem delu proge prepričljivo najhitrejša.

Lindsey Vonn
Sportal Vonnova načrtuje vrnitev
Ženski smuk v Val Gardeni bo na sporedu v torek ob 12.30, tekmovalni urnik pa pred tem predvideva še tretji uradni trening (10.00).

Nicole Schmidhofer nastopa z rdečo majico vodilne smukačice. | Foto: Getty Images Nicole Schmidhofer nastopa z rdečo majico vodilne smukačice. Foto: Getty Images Prvič na progi Saslong

Ženski del karavane svetovnega pokala se s tekmama, ki bosta na sporedu v torek in sredo, začasno in izjemoma vrača v Val Gardeno, kjer je dvakrat gostoval v 70. letih preteklega stoletja, a tedaj ne na sloviti progi Saslong, ki je bila še ob koncu tedna prizorišče moških tekem. Ta teden bo torej še toliko bolj do izraza prišel občutek za prilagajanje na nove terene, vtisi s treningov pa bodo še toliko bolj dragoceni.

Tudi za Štuhčevo, ki je sicer z Val Gardeno povezana na nekoliko drugačen način. Tu je namreč petkrat nastopila na prireditvi Gardenissima, najdaljšem veleslalomu na svetu. Gre za kar šest kilometrov dolgo progo z več kot sto vratci. Ilka je bila kar petkrat najhitrejša, nazadnje leta 2016.

Iskanje lastnih meja

Za najboljšo slovensko smučarko je to tretja postaja po vrnitvi v beli cirkus. Spomnimo, v Lake Louisu je bila šesta in 14. v smuk ter deseta v superveleslalomu, ob vrnitvi v Evropo pa je superveleslalomsko preizkušnjo v St. Moritzu končala na 14. mestu. Vsekakor je v vseh teh nastopih pokazala veliko neustrašnosti, kar po tako dolgi odsotnosti še zdaleč ni zanemarljivo. Dobila je tudi potrditev o konkurenčnosti opreme in primerni fizični pripravljenosti. Pozna pa se pomanjkanje tekmovalnega ritma, saj je na vsaki tekmi storila nekaj drobnih napak, ki so jo oddaljile od še višjih mest.

Po vrnitvi Ilka še ni uprizorila brezhibne vožnje. | Foto: Getty Images Po vrnitvi Ilka še ni uprizorila brezhibne vožnje. Foto: Getty Images

Prva tekma brez Mikaele Shiffrin

Tretji smuk sezone bo na sporedu v torek ob 12.30. Dan zatem bo na sporedu še superveleslalom. To bosta prvi tekmi sezone, na katerih ne bo nastopila Mikaela Shiffrin, ki je na uvodnih devetih preizkušnjah sezone osvojila kar 689 točk in ima tako pred Michelle Gisin kar 393 točk prednosti. Med drugim je zmago slavila na obeh superveleslalomih. Kot je pojasnila, po šestih napornih tednih potrebuje čas za zajem sape ter pripravo na veleslalom in slalom, ki ju bo ob koncu tega tedna gostil Courchevel.

Mikaela Shiffrin
Sportal Shiffrinova ne bo brezglavo lovila rekorda Tine Maze
Marc Gisin
Sportal Švicarji sporočili spodbudno novico glede nesrečnega smukača
Ne spreglejte