Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

letalnica Oberstdorf poleti Jurij Tepeš Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Goran Janus

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 7.00

6 let, 6 mesecev

Glavni trener Goran Janus po Oberstdorfu

Goran Janus zelo ponosen na Domna Prevca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Foto: Sportida

Prvi mož stroke v slovenski skakalni reprezentanci Goran Janus je imel ob odhodu iz Oberstdorfa razlog za nasmeh. Jurij Tepeš je poletel na stopničke, Peter Prevc je stopnjeval nastope in se po svojih besedah vse bolje počuti, njegov brat Domen pa je uspešno prestal krst na letalnici. "Takšnega debija se ne spomnim," pravi Janus, ki pozdravlja novega slovenskega superletalca.

Dva dneva v Oberstdorfu in enajst slovenskih skakalcev med dobitniki točk. V nedeljo so na letalnici Heini-Klopfer v Oberstdorfu pobrali največ točk od vseh reprezentanc, kar se je zgodilo prvič v sezoni.

Najvišje se je zavihtel Jurij Tepeš, ki je po slabšem začetku v Oberstdorfu le dočakal dober konec, potem ko se je v nedeljo na tekmi z eno serijo veselil tretjega mesta. Peter Prevc je bil četrti, med elitno deseterico pa se je uvrstil še debitant na letalnicah Domen Prevc, ki je bil v soboto s petim mestom najboljši slovenski orel.

Slovenski skakalci na nedeljski tekmi

3. Jurij Tepeš (Slo)              215,1 (228,0)
4. Peter Prevc (Slo)              213,0 (224,5)
7. Domen Prevc (Slo)              209,8 (221,0)
16. Jernej Damjan (Slo)            192,8 (216,0)
20. Anže Semenič (Slo)             186,2 (204,0)
24. Cene Prevc (Slo)               184,0 (202,0)

Slovenski skakalci na sobotni tekmi

5. Domen Prevc (Slo)              410,9 (220,0/211,0)
6. Peter Prevc (Slo)              392,8 (220,0/211,5)
13. Jernej Damjan (Slo)            363,9 (185,5/216,0)
20. Jurij Tepeš (Slo)              345,0 (183,0/215,5)
21. Anže Lanišek (Slo)             335,4 (181,5/196,0)

"Jurij je zanimiv fant"

Jurij se je razveselil prvih posamičnih stopničk v sezoni. | Foto: Sportida Jurij se je razveselil prvih posamičnih stopničk v sezoni. Foto: Sportida "Jurijeve stopničke se res priležejo. Pravim, da so kar zlate. Konkurenca je zelo zgoščena. Stefan Kraft in Andreas Wellinger (prvi in drugi sta bila tako v soboto kot v nedeljo, op. a.) sta v življenjski formi in sta odlično letela. Jurij je imel kar turbulenten konec tedna. Težave je imel v sobotnem prvem skoku in posledično tudi v finalni seriji. Določene stvari smo spremenili in vesel sem, da se je izšlo, kot se je," je povedal glavni trener Goran Janus.

Tepeš je še v petek tarnal, da mu ne steče in da mu letalnica ne leži, nato pa se je povzdignil in prvič v sezoni na posamični tekmi stopil na zmagovalni oder: "Jurij je zanimiv. Včasih mu ni čisto nič všeč, včasih pa mu je vse všeč. Na treningu smo poskusili določene stvari, kar se je na letalnici obneslo. Vesel sem, da je to uresničil."

"Takega debija se ne spomnim"

Janus je zelo ponosen na Domna Prevca. | Foto: Vid Ponikvar Janus je zelo ponosen na Domna Prevca. Foto: Vid Ponikvar Zelo zadovoljen je bil tudi s 17-letnim Domnom. Pri petkovem prvem trening poletu mu je srce še hitreje utripalo, saj je najmlajši od bratov Prevc prvič poletel na letalnici. A je Domen hitro razblinil vse dvome in v vseh treh dneh skakal konstantno. Niti enkrat ni poletel manj kot 200 metrov. Njegov rekord znaša 225 metrov.

"Trenutno se takega debija res ne spomnim. Zelo vesel sem in ponosen na Domna, da je lepo letel. Manjše napake je delal, vendar je bilo pri njegovi tehniki videti vse varno, kar je zame pomemben podatek. Dobili smo novega superletalca."

"Vesel sem za Petra. Bolje se počuti in to je najpomembneje."

Peter Prevc je Oberstdorf zapustil s četrtim in šestim mestom. | Foto: Sportida Peter Prevc je Oberstdorf zapustil s četrtim in šestim mestom. Foto: Sportida V nedeljo se je stopničkam zelo približal tudi najstarejši od bratov Prevc. Z Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem si je delil četrto mesto, od tretjega mesta pa je bil oddaljen vsega 2,1 točke.

S tem dosežkom se je prvič po uvodni tekmi v sezoni, ko je bil v Kuusamu tretji, zavihtel med najboljših pet. Oberstdorf je zapustil še s sobotnim šestim mestom. "Vesel sem za Petra. Od Zakopan stopnjuje skoke, se bolje počuti in to je najpomembneje," je Janus zadovoljno povedal.

Skakalci se bodo zdaj preselili v Azijo. V sredo bo sledila pot na Japonsko v Saporo, nato pa še do olimpijskega Pjongčanga v Južni Koreji. Po prihodu z Daljnega vzhoda bo prišel čas za nordijsko svetovno prvenstvo v Lahtiju.

Ne spreglejte