Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
21. 12. 2016,
15.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,60

Natisni članek

Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus novoletna turneja Planica Planica trening

Sreda, 21. 12. 2016, 15.15

6 let, 7 mesecev

Video: Peter in Domen Prevc skupaj v zraku

Goran Janus je jasen: Favorita imamo tudi mi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,60

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pred smučarskimi skakalci je prvi vrhunec sezone. S tekmo v Oberstdorfu se bodo 30. decembra odprla vrata 65. prestižne novoletne turneje. Domen Prevc je osrednji slovenski adut, v Planici pa se je začel skakalno dvigovati tudi brat Peter, ki bo imel do turneje poseben program.

Sedmerica Domen Prevc, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Cene Prevc, Jernej Damjan, Rok Justin in Anže Semenič bo branila barve Slovenije na uvodu novoletne turneje, ki se bo začela 29. decembra v Oberstdorfu s kvalifikacijami - dan pozneje bo prva preizkušnja.

Z izjemo obolelega Tepeša in Damjana so danes v Planici vsi skakali na lepo pripravljeni Bloudkovi velikanki. Prvi mož svetovnega pokala Domen Prevc se je preselil na manjšo napravo, saj je preizkušal nove skakalne čevlje, medtem ko so preostali A-kategorniki skakali na večji napravi.

Na tej bo v četrtek tudi državno prvenstvo, na katerem ob Tepešu pričakovano ne bomo videli niti Petra Prevca. Najboljši skakalec pretekle zime bo imel do turneje poseben program. Nekoliko se bo umaknil od vsega vrveža, da se bo čim bolje pripravil za odhod v Nemčijo.

Novoletna turneja, spored

Oberstdorf
29. december – kvalifikacije
30. december – tekma

Garmisch-Partenkirchen
31. december – kvalifikacije
1. januar – tekma

Innsbruck
3. januar – kvalifikacije
4. januar – tekma

Bischofshofen
5. januar – kvalifikacije
6. januar – tekma

Pararelni skok Domna in Petra Prevca v Planici

V pretekli zimi je bil on tisti, ki je postal kralj turneje štirih skakalnic, letos pa med glavne kandidate za laskavo lovoriko uvrščajo mlajšega brata Domna. Sedemnajstletni skakalec je na uvodu v zimo izjemen. Na sedmih tekmah je štirikrat zmagal, s 158 točkami naskoka pa je prepričljivo v rumeni majici.

Domen Prevc bi rad le užival, torte od sošolcev in sošolk se ni dotaknil

A se sam s tovrstnimi tezami in napovedmi ne obremenjuje. "Nekako je tako, kot bi govoril dveletnemu otroku isto stvar. Želim le uživati v skokih," je na novinarski konferenci dejal najmlajši od bratov Prevc in v nadaljevanju o pričakovanjih dodal: "Na vsako tekmo grem enako. Ne vem, zakaj bi se s čimerkoli obremenjeval. Rad bi le užival."

Domen Prevc bi rad le užival v skokih. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Domen Prevc bi rad le užival v skokih. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ob prihodu iz Engelberga, kjer je zmagal in bil drugi, so mu sošolci pripravili sladko presenečenje, a se torte ni dotaknil, saj skakalci skrbijo, da so kilogrami tam, kjer morajo biti.

Glavni trener reprezentance Goran Janus bo tudi v naslednjih dneh izkoristil Planico za dobre treninge, se pa zaveda, da ima v svojih vrstah močnega aduta za najbolj prestižno uvrstitev na novoletni turneji: "Favorita imamo tudi mi. Sicer pa je krog favoritov širok. Pred nami so štiri različne skakalnice. Iz dneva v dan se bo treba boriti. Napadati bomo morali. Upam, da bo vreme pravo. Morali bomo delati super skoke."

Petru je šlo bolje, rad bi, da bi posijalo sonce

A ni Domen le tisti, ki bi se lahko spogledoval z zlatim orlom. Vendarle ga je v prejšnji sezoni osvojil njegov starejši brat Peter. V sezono je prišel dobro pripravljen in bo do odhoda v Oberstdorf skušal najti prave občutke. In takrat bo spet tisti pravi Peter, ki bo kandidiral za najvišja mesta.

Peter Prevc upa na boljše čase. Bomo eksplozijo dočakali na novoletni turneji? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Peter Prevc upa na boljše čase. Bomo eksplozijo dočakali na novoletni turneji? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Danes se koledarsko začne zima. Dan se bo začel daljšati. Bomo videli, kako se bo stvar razpletla. Bi pa bil zelo vesel, če bi kaj več sonca posijalo," je k boljšemu nadaljevanju sezone pogledal junak pretekle sezone in o sredinem treningu spregovoril: "Glede na prejšnje skoke je šlo bolje. A ena lastovka še ne prinese pomladi. Moral bom skakati in biti zelo potrpežljiv."

Zato pa s skoki na Bloudkovi velikanki ni bil zadovoljen Cene, ki je svoje poskuse opisal kot srednjo žalost. Zlasti bo moral popraviti vožnjo čez radius.

Najboljše reprezentance imajo svoje adute

Kot majhen otrok, če karikiramo, pa se novoletne turneje veseli Damjan. Po operaciji kolena se namreč spet dobro počuti in je željan skokov: "Prva operacija ni bila najbolj uspešna. Kljub temu da me ni bolelo, koleno ni pravilno funkcioniralo. Po drugi operaciji je vse brez težav. Kot da ni nič bilo. Zelo sem vesel. Z velikim veseljem skačem. Za seboj nimam veliko treningov in pri vsakem neizmerno uživam. Zato komaj čakam, da gremo."

Bratje Prevc bodo tudi na novoletni turneji vzbujali veliko zanimanja. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bratje Prevc bodo tudi na novoletni turneji vzbujali veliko zanimanja. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prihodnjo sredo se bodo slovenski orli odpravili v Nemčijo in tam skušali tlakovati novo zmagovito pot. Primož Peterka in Peter Prevc sta do zdaj edina Slovenca, ki se lahko pohvalita s skupno zmago na turneji.

A imajo svoje adute tudi Norvežani (Daniel Andre Tande …), Poljaki (Kamil Stoch in Maciej Kot), Avstrijci (Stefan Kraft in Michael Hayböck), Nemci (Severin Freund) …

Ne spreglejte