Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2017,
13.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Martin Fourcade biatlon doping svetovno prvenstvo

Petek, 10. 2. 2017, 13.03

7 let, 2 meseca

Svetovno prvenstvo, biatlon

Fourcade se je opravičil Nemcem, razdor med biatlonci vse globlji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Martin Fourcade | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Razdor v biatlonski karavani svetovnega pokala je po decembrski objavi McLarnovega poročila, ki omenja 31 dopingiranih ruskih biatloncev, vse globlji. Zadovoljivih rešitev ni prinesel niti izredni kongres IBU v Avstriji, uvodna tekma svetovnega prvenstva v Hochfiznu pa je nesoglasja in zamere še poglobila.

Več kot 150 biatloncev in 50 trenerjev je na Mednarodno biatlonsko zvezo naslovilo zahtevo po ostrih kaznih za vse dopingirane športnike. Kongres IBU se je odločil, da Rusiji odvzame svetovno prvenstvo 2021 v Tjumenu, s čimer je posredno priznal, da ve za doping v Rusiji, ukrepov proti tekmovalcem pa ni sprejel.

Rusi so na zahteve IBU odgovorili z nominacijo Aleksandra Logvinova, tekmovalca, ki je decembra prestal dveletni suspenz zaradi jemanja Epa, v mešano štafeto.

Kaj je razlog za nov spor?

Tekma je postregla z novim sporom. Po tekmi Logvinov, ki ga je trenutno najboljši biatlonec na svetu Martin Fourcade vseskozi napadal po družbenih omrežjih, in njegov sotekmovalec Anton Šipulin Fourcadeju nista želela čestitati za srebro. Francoz je zato predčasno odšel z razglasitve. Danes se je opravičil prvouvrščenim Nemcem, ki z zapletom niso imeli nič, posredno pa jim je vendarle uničil slavje na podelitvi cvetja.

Posnetek z novinarske konference, kjer je prišlo do besednega obračunavanja:

Do spora je prišlo, ker so bili v ruskem taboru mnenja, da je Fourcade Logvinova ob koncu nastopa, pri predaji Šipulinu, namenoma spotaknil v ciljnem prostoru. Fourcade pravi, da to ni bilo namenoma in da se ne misli opravičiti, saj ni storil ničesar narobe.

"V vsej svoji karieri sem spoštoval Šipulina z besedami in dejanji, pa tudi v neposrednih dvobojih na progi. Zdaj je na vrsti on. Žal mi je le za Nemce, da se je to zgodilo na dan, ko so slavili zlato kolajno," je po tekmi dejal Francoz.

Šipulin na drugi strani Fourcadeju očita agresivno in nešportno vedenje in to je bil razlog, da se z njim ni rokoval. "Smo ponosni narod in če nam kdo napove vojno, stopimo in držimo skupaj vse do konca," tako Šipulin.

Fourcade: Oprostimo, a ne pozabimo

Strasti je skušal umiriti nemški trener Ricco Gross, ki vodi rusko izbrano vrsto: "Mislim, da je šlo med tekmo za normalno situacijo, ki se pripeti. Potrebujemo mir in normalen pogovor," pravi 46-letni Bavarec. Slednji je tako kot številni v biatlonskem cirkusu prepričan, da so napadi na Logvinova nesmiselni, saj je prestal kazen in si zato zasluži novo priložnost. To priznava tudi Fourcade, a takoj dodaja: "Nikoli pa ne smemo pozabiti, kaj je storil."

A četrtek v Hochfilznu je pokazal na vse globlji razdor med številnimi vrhunskimi biatlonci in rusko vrsto. Vse skupaj pa je težavno posebej zaradi Šipulina, ki uživa veliko spoštovanje pri tekmecih, s četrtkovim dejanjem pa je jasno pokazal, da se je naveličal stalnih napadov na ruske športnike.

Ne spreglejte