Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 1. 2018,
15.48

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Martin Fourcade Klemen Bauer Jakov Fak Jakov Fak biatlon

Sobota, 6. 1. 2018, 15.48

6 let, 3 mesece

Oberhof, zasledovanje, moški

Fourcade pred bratoma Boe, Fak enajsti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Martin Fourcade | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na 12,5-kilometrski zasledovalni tekmi svetovnega biatlonskega pokala v Oberhofu v Nemčiji se je zmage veselil Francoz Martin Fourcade. Na stopničke sta se uvrstila še norveška brata Boe, Johannes Thignes je bil drugi, Tarjei pa tretji. Jakov Fak je bil enajsti, Klemen Bauer pa 39.

Fourcade je do svoje 67. zmage v svetovnem pokalu prišel z enim zgrešenim strelom, bil je za 6,3 sekunde hitrejši od Johannesa Thingnesa Boeja, ki je bil na strelišču nenatančen trikrat. Tarjei Boe je bil danes eden od redkih stoodstotnih strelcev in je končal na zadnji stopnički odra za zmagovalce. Četrto mesto še enega Norvežana, Emila Hegleja Svendsna, napoveduje zmago Skandinavcev na jutrišnji tekmi štafet.

Jakov Fak je bil enkrat nenatančen na drugem strelskem postanku in je z zaostankom 1:33,5 tekmo končal na enajstem mestu. Klemen Bauer je bil 39. (+ 3:52,1), boljšo uvrstitev mu je odneslo nezanesljivo streljanje, zgrešil je namreč kar pet tarč.

Fak: Otroška napaka, ki se ne bo več ponovila

Jakov Fak je občutil posledice bolezni ob koncu decembra, kar se je poznalo predvsem danes v zadnjem krogu, ko je tudi izgubil nekaj mest: "Bilo je zelo težko, predvsem v zadnjem krogu, kar se je tudi videlo, saj sem izgubil nekaj mest. To se mi po navadi ne dogaja, če sem vsaj približno dobro pripravljen in se počutim dobro. Danes je bila tekma zame zelo težka. S streljanjem na drugi strani moram biti zadovoljen, s tekom ne. Zdaj se bom poskušal spočiti in potem upam, da bo precej bolje," je tekmo samokritično opisal Fak.

Jakov Fak je nekaj mest izgubil v zadnjem krogu: To se mi po navadi ne dogaja, če sem vsaj približno dobro pripravljen in se počutim dobro.  | Foto: Sportida Jakov Fak je nekaj mest izgubil v zadnjem krogu: To se mi po navadi ne dogaja, če sem vsaj približno dobro pripravljen in se počutim dobro. Foto: Sportida

Pokomentiral je še svoj strelski nastop, na katerem je zgrešil deseti strel, na sploh pa je bil med boljšimi, saj sta le dva biatlonca pokrila vse tarče. Sam je po omenjeni napaki želel do konca streljati brezhibno, zato je pri katerem od strelov tudi malce počakal: "Moral sem počakati. Zadnji strel, ki sem ga zgrešil v leže ... Ni bilo v redu, saj sem želel že zapustiti položaj, preden sem do konca sprožil. To je bila otroška napaka, ki se ne bo več ponovila."

Končal nastope v Oberhofu

Z današnjo tekmo je Fak, ki je utrdil tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, končal nastope v Oberhofu, s katerimi je lahko zadovoljen: "Glede na to, da sem pred odhodom v Oberhof treniral le štiri dni, mislim, da moram biti zadovoljen, saj sem bil pred tem bolan. Kako bo naprej, kakšno je stanje, bom lahko ocenil pozneje. Po teh dveh tekmah bi si želel, da se dobro spočijem, potem bom fizično boljši in bo lažje doseči dober rezultat."

V štafeti Bauer, Dovžan, Drinovec in Oblak

Sledi torej nekaj počitka do naslednjih tekem prihodnji teden v Ruhpoldingu, na jutrišnji štafeti pa bodo naše barve branili Miha Dovžan, Klemen Bauer, Mitja Drinovec in Lenart Oblak.

Na jutrišnji štafetni preizkušnji Slovenci ne bodo nastopili v najmočnejši postavi. "Glede na to, da Jakov še ni 100-odstotno pripravljen, smo se odločili, da jutri počiva. Če bi nastopil, bi lahko merili na visoka mesta, tudi na želeno 12., ki izpolnjuje olimpijsko normo. A štafeta je nepredvidljiva. Če bomo dobro začeli, mislim, da lahko dosežemo tudi želeni rezultat," je povedal glavni trener reprezentance Tomaš Kos.

Izidi, 12,5 km zasledovalno:

1. Martin Fourcade (Fra) 32:23,6/1

2. Johannes Thingnes Boe (Nor) + 6,3/3

3. Tarjei Boe (Nor) 30,9/0

4. Emil Hegle Svendsen (Nor) 1:04,7/1

5. Dmitro Pidrušnij (Ukr) 1:16,2/1

6. Lukas Hofer (Ita) 1:21,6/1

7. Benjamin Weger (Švi) 1:21,8/2

8. Michal Krčmar (Češ) 1:21,9/1

9. Benedikt Doll (Nem) 1:25,9/1

10. Arnd Peiffer (Nem) 1:28,5/2

11. Jakov Fak (Slo) 1:33,5/1

...

39. Klemen Bauer (Slo) 3:52,1/5

 

Svetovni pokal, skupno (po 10. tekmi od 22):

1. Martin Fourcade (Fra) 552 točk

2. Johannes Thingnes Boe (Nor) 514

3. Jakov Fak (Slo) 372

4. Anton Šipulin (Rus) 311

5. Tarjei Boe (Nor) 309

6. Benjamin Weger (Švi) 289

7. Lukas Hofer (Ita) 287

8. Simon Schempp (Nem) 278

9. Arnd Peiffer (Nem) 264

10. Lars Helge Birkeland (Nor) 252

...

42. Klemen Bauer (Slo) 61

84. Miha Dovžan (Slo) 1

STA

Ne spreglejte