Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
14. 12. 2011,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Planica Planica

Sreda, 14. 12. 2011, 14.24

8 let

Februarja naj bi preizkusili Bloudkovo velikanko

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bloudkova skakalnica v Planici počasi že dobiva podobo, ki spominja na skakalnico. Odgovorni za izgradnjo le-te obljubljajo, da naj bi se skakalo na njej konec februarja ali v začetku meseca marca.

Delo v Planici v okviru izgradnje Centra za smučarske skoke in polete se je začelo letos julija. Zemeljska dela so v grobem končana, dela na doskočišču se izvajajo, začela pa so se tudi dela na loku doskočišča, zaletišča, tekočih stopnicah in na vseh stolpih. Čeprav podoba v tem trenutku še ne daje vtisa, da se bo februarja 2012 dejansko skakalo na novi Bloudkovi skakalnici, pa odgovorni obljubljajo, da bodo naredili vse, da bo temu res tako. "Veliko bo odvisno od zime," pravijo, o kateri trenutno na srečo ni ne duha ne sluha. "Dela potekajo in lahko pričakujemo, da bo februarja prišlo do prvih skokov. Če damo zalogo kakšnega meseca, lahko v tej sezoni pričakujemo prve skoke na Bloudkovi velikanki. To bo proslava desetletnice padca Bloudkove velikanke. Takrat je bilo to resno opozorilo, da se ne dela s Planico najbolje," je dejal minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič.

Vrednost investicije Nordijski center v Planici je ocenjena na približno 45 milijonov evrov, medtem ko je prva faza centra za smučarske skoke in polete (I. faza) stala 25.323.578 evrov. V naslednjem letu je načrt izgradnje še petih manjših skakalnic. Vse skupaj jih bo v Planici osem, če štejemo še letalnico bratov Gorišek, ki bo prav tako doživela spremembo. Obljubljajo, da se bo lahko svetovni rekord, ki ga ima v lasti Vikersund (Johan R. Evensen je letos skočil 246,5 metrov - v Planici je Björn Einar Romören leta 2005 skočil 239 metrov) napadal leta 2014.

Osem milijonov evrov od DDV za univerzijado ali EP 2013?

Še vedno pa je v dolini pod Poncami odprtih nekaj malenkostnih vprašanj glede zemljišč. Do sedaj je Slovenija za odkupe le-teh namenila 3.290.464 evrov, v letu 2012 pa bo izplačanih še 300.000 evrov. Šest posameznikov iz agrarne skupnosti (od 184 zemljišč) namreč ne želi prodati, zato bo država ukrepala in posegla po skrajnem ukrepu – razlastitvi -, če se ne bodo uspeli dogovoriti s preostalimi.

Se pa je investicija v Planici zmanjšala kar za osem milijonov evrov in to na račun DDV-ja, ta denar pa bo sedaj Slovenija lahko namenila v druge športne sfere. V prvi vrsti se nagiba država k temu, da bodo šla sredstva za potrebe univerzijade v Mariboru ali za evropsko košarkarsko prvenstvo leta 2013. Seveda pa nordijskega centra ni brez tekaškega štadiona in za ta del, ki bo prišel na vrsto v II. fazi, bo treba odšteti 18.167.455 evrov, a je še ta faza v potrditvi zaradi zakompliciranih birokratskih postopkov pri nas.

Ne spreglejte