Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 2. 2012,
9.03

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

smučarski poleti Jurij Tepeš Robert Kranjec Jure Šinkovec

Sobota, 25. 2. 2012, 9.03

5 let, 3 mesece

Fantastični Kranjec postal svetovni prvak!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sobota, 25. februarja, bo za vselej zapisana v zgodovino slovenskega skakanja. Robert Kranjec je v Vikersundu postal svetovni prvak v poletih. Prišel je do tistega, kar si je vselej želel.

Na prizorišču SP v poletih je Slovenija dočakala veličasten trenutek. Izjemni Robert Kranjec je s skokom 244 metrov postal svetovni prvak. Po prvi seriji je bil na tretjem mestu. Drugo mesto je osvojil Norvežan Rune Velta, tretje, s padcem v drugi seriji, pa Avstrijec Martin Koch. Jurij Tepeš je po izjemnen poletu v prvi seriji (235,5 m) tekmo končal na 12. mestu, Jure Šinkovec pa je bil 26.

Vse skupaj pa se je začelo dokaj podobno kot v petek, ko so morali pet tekmovalcev pred koncem razveljaviti serijo. Žirija tekmovanja je sprva za pol ure prestavila tekmo, kaj kmalu pa je v slovenskem taboru prvič završalo. Jurij Tepeš je namreč z 235,5 metra postavil nov slovenski rekord in vrgel Kranjcu rokavico. "Občutki so odlični, vendar vem, da lahko tudi Kranjec preskoči novo znamko," je verjel v reprezentančnega kolego Tepeš (12. mesto na koncu), ki je nekako napovedal slovenski dan v Vikersundu. Jure Šinkovec je prav tako odlično opravil s svojim prvim poletom, ko ga ja poneslo 215 metrov, kar je bil 20. rezultat prve serije. Najdlje v prvi seriji je skočil Norvežan Anders Fannemel, ki je dosegel kar 244,5 metra, a zaradi vetrne izravnave ni bil povsem v ospredju.

Bolj, ko se je bližal zaključek prve serije, večje težave so imeli skakalci pri svojih nastopih, saj je žirija nižala zaletišče, s tem pa so bile tudi hitrosti manjše, ki pa jih tekmovalci krvavo potrebujejo pri svojih poletih. Naš adut za odličje Robert Kranjec je kljub slabim razmeram skočil odlično in z 217,5 metra zasedel tretje mesto ter zaostal le za Norvežanom Runejem Velto ter Avstrijcem Martinom Kochom.

Razlike med vodilnimi so bile izjemno majhne, zato se je obetal v drugi seriji izrazit spopad za zlato odličje. Kot prvi je od trojice v drugi seriji nastopil Robert Kranjec. In ko se je zdelo, da so razmere bolj slabe v zraku, je leteči Kranjčan opravil polet z odliko in pristal pri 244 metrih, kar je avtomatično pomenilo prvo mesto ter nov slovenski rekord. Na vrhu sta bila le še Koch in mladi Velta. Avstrijec je prav tako izjemno poletel. Ko je že kazalo, da se obeta tesen dvoboj s Kranjcem, je Koch na slovensko veselje padel (k sreči brez posledic) in zaostal za našim skakalcem. Norvežani so z nestrpnostjo čakali nastop njihovega najboljšega moža na sobotni tekmi. Čeprav je Velta opravil nov odličen polet, je na veliko veselje Roberta Kranjca zaostal za njim in slovensko rajanje se je lahko začelo. S tem uspehom je Robi postavil nov mejnik v slovenskih skokih, ki ga je doslej držal Primož Ulaga – leta 1988 je bil drugi na SP v poletih v Oberstdorfu -, medtem ko je bil Urban Franc bronast na Kulmu leta 1996. "To so bile moje sanje. Lagal bi, če ne bi priznal, da sem si včeraj, ko sem šel spat, predstavljal, da bom zmagal. Vsak športnik in normalen človek bi tako razmišljal. Vesel bi bil vsake medalje. Vse bolj prihajajo občutki sedaj, ko se umirjam. Prva naloga je bila, da tehnično naredim odlična poleta, ostalo pride potem samo po sebi. Nisem bil nervozen ne včeraj ne danes. Umirjen sem bil. Zelo sem vesel," je kljub velikemu uspehu mirno razlagal Kranjec, ki je prejemal čestitke od vsepovsod.

Slovenska skakalna pravljica v tej sezoni se nadaljuje, jutri pa je na sporedu še ekipna tekma.

Ne spreglejte