Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
17. 10. 2013,
14.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec Maruša Ferk

Četrtek, 17. 10. 2013, 14.07

7 let, 12 mesecev

Era Tine Maze se izteka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Razkorak med Tino Maze in preostalimi slovenskimi smučarkami ni le posledica izjemnega rezultatskega niza 30-letne Črnjanke, zato se velja vprašati, kakšna je slovenska smučarska prihodnost.

Tina Maze, ki zaradi prehoda na samostojno pot in individualnega koncepta dela ni klasični produkt slovenskega smučarskega sistema, si je v zadnjih letih pridobila nesporni status najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov. Signali iz njenega tabora dajejo slutiti, da bo Korošica tudi v novo zimo vstopila na vrhunski ravni pripravljenosti in posledično z najvišjimi možnimi cilji. Obenem je tudi namignila, da bo nastopala še v tekmovalni sezoni 2014/15, nadaljevanje kariere pa bo nato bržčas odvisno predvsem od zdravstvenega stanja, motivacije in umestitve smučarskih ambicij na premico življenjskih načrtov. Čeprav njen trener Andrea Massi rad poudari, da ima njegova varovanka telo dvajsetletnega športnika, pa je nesporno dejstvo, da pri 30 letih čas ni več Tinin zaveznik. Prav zato si velja na rezultatskem vrhuncu izjemne poti priznati, da se njena smučarska era postopoma izteka, kar posledično pomeni, da bo treba v luči naslednjega olimpijskega cikla staviti na mlajše tekmovalke.

Pogled na preostale članice elitne slovenske reprezentance in mlajše, ki trkajo na vrata prve ekipe, ponuja precej manj šampionsko sliko. Tinine reprezentančne vrstnice so se z izjemo pogosto poškodovane Ane Drev že poslovile od tekmovalnega smučanja, v nadaljnjih letnikih pa z izjemo redkih posameznic zeva precejšnja vrzel. Številčno skromna ekipa je v prvi vrsti posledica sistemskih anomalij pri piramidnem prehajanju ter šibkega strokovnega dela z mladimi. Svoje so prispevali še vse večji stroški na ramenih tekmovalk in predvsem poškodbe, ki so pustošile po reprezentančnih vrstah in v dobršni meri zavrle razvoj prenekatere smučarke na čelu z Ilko Štuhec. Prav slednja je skupaj z Marušo Ferk nosilka novega rodu, ki pa krvavo potrebuje tudi kakšne mlajše okrepitve. V zadnjih letih je bil namreč dotok mladih smučark, ki so se nato uveljavile, zelo skromen.

Kaj pravita odgovorna trenerja?

Kratkoročna slovenska ženska smučarska prihodnost bo torej v prvi vrsti odvisna od dolžine Tinine kariere in nadaljnjega razvoja Štuhčeve, ki je v mladinski kategoriji beležila rezultate, s katerimi se ne more pohvaliti prav nobena Slovenka, ter Ferkove.

Kaj pa mlajše? Trenerji priznavajo, da čudežne deklice v ozadju ni, stavijo pa predvsem na Ano Bucik in Tino Robnik, ki ima sicer nemalo zdravstvenih težav. "Omenjeni tekmovalki sta vidno napredovali. Tudi drugim ne gre očitati prizadevnosti. Veseli tudi, da smo lahko trenirali na južni polobli, zdaj pa bo pomembno, kakšni bodo pogoji za delo v nadaljevanju. Odkrito računam na podporo slovenskih smučišč, saj so naša finančna sredstva zelo omejena. Brez konkurenčnega treninga pravega napredka ne gre pričakovati," pravi odgovorni trener za tehnični disciplini Denis Šteharnik, ki upa, da se bo do prvih točk kmalu vendarle prebila tudi Katarina Lavtar ter da se bo ekipi v novembru dokončno priključila še Ana Drev.

V napovedih je zelo previden tudi Andrej Možina, trener za hitri disciplini, ki pa je vendarle v nekoliko boljšem položaju, saj so Štuhčeva, Ferkova in Brodnikova bolj nagnjene k hitrim disciplinam. Novi obrazi pa … "Že v prejšnji sezoni smo priložnost na tekmi svetovnega pokala prvič ponudili Katji Horvat, ki kaže potencial v hitrih disciplinah. Čaka jo še veliko dela, podobno velja tudi za vse druge. Tudi Ana Bucik, ki je nekaj več pokazala v tehničnih disciplinah, še zdaleč ni za smukaški odpis. Nekaj obetavnih smučark vidim tudi med mlajšimi, a jih z javnim omenjanjem ne želim obremenjevati. Pri mlajših trenutno predvsem pazimo, da ne prihaja do prezgodnje specializacije za posamezne discipline," razmišlja Možina.

Ne spreglejte