Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 12. 2021,
17.57

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

4

Natisni članek

Rjoju Kobajaši Karl Geiger Cene Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Lovro Kos Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Timi Zajc Timi Zajc Engelberg

Sobota, 18. 12. 2021, 17.57

2 leti, 4 mesece

Engelberg, smučarski skoki (moški)

Zajcu se je smejalo v Švici, Laniška razveselil preobrat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

4

Timi Zajc | Timi Zajc dokazuje, da je v odlični formi. | Foto Guliverimage

Timi Zajc dokazuje, da je v odlični formi.

Foto: Guliverimage

Sobotna tekma smučarskih skakalcev v Engelbergu je poskrbela za nov uspeh slovenskega športa. Timi Zajc se je povzpel na stopničke. Po prvi seriji je bil najboljši, na koncu pa osvojil tretje mesto. Zmagal je Nemec Karl Geiger, ki je po hudem boju za osem desetink točke prehitel Japonca Rjojuja Kobajašija. Do točk so prišli še štirje Slovenci. Anže Lanišek je bil 8., Cene Prevc 11., Lovro Kos 16. in Peter Prevc 25.

Timi Zajc
Sportal Prebujeni Zajc le za Kobajašijem, pet Slovencev na tekmo

Enaindvajsetletni slovenski smučarski skakalec Timi Zajc je dosegel nov vrhunski rezultat. V Engelbergu se je pred več kot štiri tisoč gledalci, kolikor se jih je kljub pandemiji covid-19 zbralo na tekmi svetovnega pokala v Švici, povzpel na zmagovalni oder. Po prvi seriji, ko je bil vodilni tekmovalec, se je celo spogledoval z zmago. Pred drugouvrščenim Nemcem Karlom Geigerjem je imel 1,9 točke prednosti.

Timi Zajc se je prvič v tej sezoni prebil na tekmi v posamični konkurenci na zmagovalni oder. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Timi Zajc se je prvič v tej sezoni prebil na tekmi v posamični konkurenci na zmagovalni oder. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Če bi mu uspelo, bi to bila že 71. slovenska zmaga v zgodovini svetovnega pokala in druga Timijeva. Zmagal je že 1. februarja 2019 na tekmi v Oberstdorfu, na stopničke pa se je povzpel sedemkrat. Pred tekmo v Engelbergu se je nanje nazadnje povzpel 10. marca 2020, ko je bil tretji v Lillehammerju. "Zelo sem vesel, da sem po dolgem času spet na stopničkah. Od kvalifikacij naprej so bili vsi skoki res vrhunski. Ni kaj, jutri je nova priložnost za ponovni odlični uspeh," se je Zajc po velikem uspehu že ozrl na nov izziv, nedeljsko tekmo v Engelbergu.

Sobotna tekma v Engelbergu, rezultati:

Zajc vodil po prvi seriji, 14. slovenske stopničke v Engelbergu

Timi Zajc je bil letos s Slovenijo že tretji na ekipni tekmi v Wisli, v Engelbergu pa je prvič v tej sezoni stopil na zmagovalni oder še v posamični konkurenci. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Timi Zajc je bil letos s Slovenijo že tretji na ekipni tekmi v Wisli, v Engelbergu pa je prvič v tej sezoni stopil na zmagovalni oder še v posamični konkurenci. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenski orli so na sobotni tekmi v Engelbergu, skakalna karavana se bo za točke pod goro Tiltis v Švici potegovala tudi v nedeljo, poskrbeli za lep ekipni uspeh. Med najboljših 25 se je uvrstilo vseh pet Slovencev, ki so nastopili v Engelbergu, najbolj pa se je smejalo Timiju Zajcu. Izkazal se je že v petek, ko je bil drugi v kvalifikacijah, pred tekmo je bil najdaljši v poskusni seriji, nato pa so mu po prvi seriji v hrbet gledali prav vsi tekmeci. Pred najbližjim tekmecem Geigerjem je imel 1,9 točke prednosti.

V finalu sta ga prehitela le Nemec Karl Geiger (140 metrov) in Japonec Rjoju Kobajaši (140,5 metra − daljava dneva), s tem pa je mladi skakalec, doma iz Hramš v občini Žalec, poskrbel za nov uspeh slovenskega športa. To so bile že 14. slovenske stopničke na tekmah za svetovni pokal v Engelbergu in lepa napoved za nedeljsko tekmo.

Lanišek: Danes je prišlo do preobrata

Anže Lanišek je zelo zadovoljen. V nedeljo bo skakal veliko bolj mirno kot v zadnjih dneh. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anže Lanišek je zelo zadovoljen. V nedeljo bo skakal veliko bolj mirno kot v zadnjih dneh. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Med najboljših deset se je izmed slovenskih orlov uvrstil tudi Anže Lanišek. Po prvi seriji je bil šesti, nato pa je izgubil dve mesti in bil na koncu osmi. "Glede na to, da sem imel v zadnjih dveh tednih težave skočiti normalno, sproščeno, je bila to moja dobra tekma. Danes je prišlo do preobrata in jutri grem lahko bolj mirno na tekmo," si je Lanišek oddahnil, saj je prebrodil težave, ki so ga omejevale v zadnjih dveh tednih.

Cene Prevc je osvojil 11. mesto in bil po tekmi zadovoljen. "Zelo sem vesel, čestitke Timiju in Žabi, končno se je malce 'sestavil nazaj'. Sam lahko še popravim nalet, veliko bolje pa bom moral delati telemark, da me sodniki ne bodo kaznovali. Jutri stopnjujemo," je prepričan, da bi lahko na nedeljski preizkušnji še izboljšal rezultat in se prebil med najboljših deset. 

Lovro Kos je osvojil 16. mesto, izkušeni Peter Prevc pa je v finalu − v prvi seriji je imel veliko smolo in nastopil v zelo slabih razmerah − pridobil tri mesta in na koncu osvojil 25. mesto.

Vodan: Vsi štartamo z ničle, jutri je nov dan

Namesto Roberta Hrgote je skakalce v Švici vodil njegov pomočnik Gašper Vodan. Kako je ocenil nastop petih slovenskih orlov? "Za nami je super tekma. Čestitke Timiju za prve stopničke v tej sezoni, tudi Anžetu čestitke za super skoke. Glede na včerajšnje skoke se je zelo lepo vrnil. Gremo naprej, vsi štartamo z ničle, jutri je nov dan," je poudaril Vodan, ki bo vodil slovensko reprezentanco tudi na nedeljski tekmi.

Kvalifikacije v nedeljo ob 14.30

Najboljši je bil Nemec Karl Geiger, ki vodi tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Nemec se je v olimpijski zimi zavihtel na stopničke že četrtič. V tej sezoni je zmagal drugič, skupno pa se lahko pohvali že z 11 zmagami, kar je odlična napoved pred bližajočim se vrhuncem, 70. novoletno turnejo, ki se bo začela 29. decembra prav v njegovem domačem Oberstdorfu.

Nemec Karl Geiger je zmagal že 11. na tekmi za svetovni pokal. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nemec Karl Geiger je zmagal že 11. na tekmi za svetovni pokal. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V nedeljo se bodo skakalci pomerili še na drugi letošnji tekmi za svetovni pokal v Engelbergu. Kvalifikacije se bodo začele ob 14.30, tekma pa ob 16. uri. To bo zadnje dejanje svetovnega pokala pred novoletno turnejo.

Geiger še povečal prednost

Nemec Karl Geiger je s svojo 11. zmago v karieri še povečal naskok pred zasledovalci v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zbral je 514 točk, kar 118 točk več od najbližjega zasledovalca Rjojuja Kobajašija, tretji je Avstrijec Stefan Kraft (340), zelo blizu pa mu je najvišje uvrščeni Slovenec, Anže Lanišek (323). Na osmem mestu je v skupnem seštevku svetovnega pokala še Cene Prevc (242).

Svetovni pokal, skupno (8):

 1. Karl Geiger (Nem)           514 točk
 2. Rjoju Kobajaši (Jap)       396
 3. Stefan Kraft (Avt)          340
 4. Anže Lanišek (Slo)          323
 5. Halvor Egner Granerud (Nor) 321
 6. Markus Eisenbichler (Nem)   291
 7. Marius Lindvik (Nor)        277
 8. Cene Prevc (Slo)            242
 9. Killian Peier (Švi)         240
10. Jan Hörl (Avt)              218
...
13. Timi Zajc (Slo)             177
24. Peter Prevc (Slo)            86
26. Lovro Kos (Slo)              77

...

Zajc najdaljši v poskusni seriji 

Najboljši rezultat v poskusni seriji sta dosegla Norvežana Halvor Egner Granerud (135,5 m) in Marius Lindvik (137), tretji je bil Nemec Markus Eisenbichler (134), takoj za najboljšimi tremi pa kot prvi Slovenec Cene Prevc (133,5). Šesto mesto je osvojil Timi Zajc, ki pa je poskrbel za najdaljšo daljavo dneva, saj je v poskusni seriji skočil kar 139,5 metra. 

Spodletelo le Domnu Prevcu

Domen Prevc je v kvalifikacijah osvojil skromno 59. mesto. | Foto: Grega Valančič/Sportida Domen Prevc je v kvalifikacijah osvojil skromno 59. mesto. Foto: Grega Valančič/Sportida V petek si je v kvalifikacijah vozovnico za sobotno tekmo prislužilo pet slovenskih orlov. Poleg Timija Zajca, ki je tako kot zmagovalec petkovih kvalifikacij Japonec Rjoju Kobajaši skočil 136,5 metra, prejel pa 3,2 točke nižjo oceno za drugo mesto, sta nastopila še brata Cene in Peter Prevc, Lovro Kos in Anže Lanišek.

Peter Prevc je kvalifikacije končal na sedmem mestu, njegov mlajši brat Cene je bil 12. Lovro Kos je postavil 14. dosežek kvalifikacij, Anže Lanišek pa je bil 35.

Domnu Prevcu se je skok ponesrečil in je bil z 59. mestom prekratek za uvrstitev na tekmo.

Urša Bogataj
Sportal Znova slovenski uspeh in zmaga Kramerjeve, Križnarjeva rekordno, a ...
Ne spreglejte