Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
5. 2. 2021,
18.04

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

Natisni članek

Zoran Zupančič Nika Križnar Nika Križnar Ema Klinec Ema Klinec

Petek, 5. 2. 2021, 18.04

3 leta, 2 meseca

Po dvojni zmagi Nike Križnar in Eme Klinec v Hinzenbachu

Emocije na vrhuncu: Končno se je poklopilo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

Ema Klinec Nika Križnar | Ema Klinec in Nika Križnar sta v Hinzenbachu stali na najvišjih stopničkah odra za zmagovalke. Na najvišji je bila mlajša Nika. | Foto Sportida

Ema Klinec in Nika Križnar sta v Hinzenbachu stali na najvišjih stopničkah odra za zmagovalke. Na najvišji je bila mlajša Nika.

Foto: Sportida

Slovenija je pozdravila tretjo zmagovalko v svetovnem pokalu smučarskih skokov. Na najvišjo stopničko odra za zmagovalke se je v Hinzenbachu zavihtela Nika Križnar. Da je bil slovenski dan še bolj uspešen, je poskrbela Ema Klinec na drugem mestu. Glavni trener Zoran Zupančič je izpostavil, da so zmago že nestrpno pričakovali. Dekleti sta doživeli to, kar sta si želeli.

Nika Križnar
Sportal Zgodovinski dan: dvojna slovenska zmaga!

Slovenski dan v Avstriji, lahko zapišemo. V državi, ki ima v Mariti Kramer najboljšo skakalko z začetka sezone, potem ko je zmagala na treh od štirih tekmah, je bilo v znamenju slovenskega uspeha.

Tokrat ni bila dorasla slovenskima vražjima dekletoma Niki Križnar in Emi Klinec, ki sta stali na najvišji stopnički odra za zmagovalke. Na koncu ju je ločilo vsega 0,8 točke, premierne zmage pa se je tako veselila 20-letna Nika, ki je po Špeli Rogelj in Maji Vtič tretja Slovenka, ki je poslušala Zdravljico.

Ko so po prvi seriji zaradi nepravilnega dresa diskvalificirali vodilno Japonko Saro Takanaši, so se slovenski reprezentanci odprla vrata do dvojne zmage, dekleti pa sta to na koncu potrdili. Vprašanje je bilo le, katera bo stala na najvišji stopnički odra za zmagovalke. Ema je po prvem skoku vodila z 1,2 točke, na koncu pa se je točkovna drama razpletla v korist mlajše kolegice.

Ema Klinec
Sportal Izjemni Slovenki še zdaleč nista edini

Uresničilo se je, kar sta si Nika in Ema želeli

"Sanje so se mi uresničile! Le to lahko povem. Krasen občutek je premagati vse. Sicer bi bilo boljše, da bi obe z Emo stali skupaj na prvi stopnički, a že to mi je pomenilo veliko, da sva ponovili zgodbo iz Kanderstega, mladinskega svetovnega prvenstva, kjer sva skupaj stali na stopničkah. Nepozabno! Upam, da mi bodo uspeli taki skoki tudi jutri in v nedeljo."

Družbo na zmagovalnem odru jima je delala mlada Norvežanka Eirin Maria Kvandal, ki ima za seboj prav posebno zgodbo. | Foto: Sportida Družbo na zmagovalnem odru jima je delala mlada Norvežanka Eirin Maria Kvandal, ki ima za seboj prav posebno zgodbo. Foto: Sportida

Pred točno tremi leti in dvema dnevoma je v Švici Križnarjeva postala mladinska svetovna prvakinja, Klinčeva pa podprvakinja: "Nor dan je za nami. Kot celotna ekipa smo naredili ogromno delo. Zdaj smo začutili, da je vse skupaj postavljeno na pravo mesto. Lahko le nadaljujemo s predstavami, kot so bile danes, in s še boljšimi. V počepu malo preizkušam, kaj je bolje. Včasih se izide, včasih ne. V bistvu pa mi zdaj ne preostane drugega kot to, da se res prepustim celotni tekmi in da pokažem najboljše skoke. Drugo mesto je odlično, stati z Niko na stopničkah ... Enkrat sva se že pogovarjali, da se bo uresničilo, in se je. Hvala vsem, ki so to omogočili. Gremo naprej dosegati dobre skoke in najboljša mesta." 

Eirin Maria Kvandal
Sportal Nova zvezda skokov z dvema ploščicama in 22 vijaki v hrbtu

"Končno se nam je poklopilo"

Razumljivo je bil presrečen tudi glavni trener Zoran Zupančič: "Po vsem tem času smo nestrpno pričakovali zmago. Na koncu sta se dve naši dekleti udarili za to, katera se bo veselila prve zmage. Osem desetink je malenkost, na razplet tekme je malce vplival tudi veter. Odličen dan je za nami. Končno se nam je poklopilo. Nika je v drugo skočila perfektno, Ema nekoliko slabše. Vesel sem, da se je vse poklopilo. Na takšni poziciji smo že bili, vendar so bili prisotni bodisi napetost bodisi pogoji, da se nismo veselili zmage. Odličen uspeh, in to na avstrijskih tleh. Dvojna zmaga in zgodovinski uspeh."

smučarski skoki Zoran Zupančič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Slovenski dekleti sta bili suvereni, a je bila vseeno prisotna nervoza, dokler nista prestali še kontrole opreme, ki je po prvem polčasu odžagala Takanašijevo: "Emocionalni trenutki so bili tako za njih kakor tudi zame. Vesel sem, da je Nika pobrala zmago. Emo morda malce jezi, a upam, da bo jutri napadala. Skoki, ki jih kažejo dekleta, so potrditev, da smo dobro delali. Vse izrečene besede se uresničujejo. Velik del ekipe je pokazal, da je sposoben skočiti med deset najboljših. Štiri do petih deklet je takšnih. In to je dobrodošlo."

"Daleč je do prvenstva. Upam, da bomo normalno trenirali."

Nika Križnar | Foto: Sportida Foto: Sportida Odlična forma slovenskih skakalk je dober obet pred nordijskim svetovnim prvenstvom, ki se nezadržno približuje. Med 23. februarjem in 7. marcem ga bo gostil Oberstdorf, kjer bodo imela dekleta posamični preizkušnji na srednji in veliki napravi ter ekipno tekomo. A Zupančič poudarja: "Daleč je še do prvenstva. Upamo, da bomo normalno trenirali. Čakamo, kaj bo z Rasnovim, kjer imajo težave s snegom. Če bodo tekme odpadle, bomo imeli štirinajst dni miru do prvenstva. A ni dobro, da tekme odpadajo, ker so skoki za dekleta načeloma služba. In če ni tekme, tudi finančne nagrade, torej plače, ni."

Slovenki sta se povzpeli tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Križnarjeva je po novem druga, Klinčeva tretja. Vodilna Kramerjeva ima 410 točk in 119 točk prednosti pred našo Niko, Ema pa zaostaja 145 točk.

Program Hinzenbach

Sobota

11.30, kvalifikacije
12.45, posamična tekma

Nedelja

11.00, kvalifikacije
12.15, posamična tekma

Hinzenbach, posamična tekma:

 1. Nika Križnar (Slo)             237,4 (89,0/90,5)
 2. Ema Klinec (Slo)               236,6 (90,5/86,5)

 3. Eirin Maria Kvandal (Nor)      226,6 (84,5/90,0)
 4. Marita Kramer (Avt)            223,6 (87,0/85,5)
 5. Irina Avakumova (Rus)          217,2 (79,0/85,5)
 6. Daniela Iraschko-Stolz (Avt)   215,2 (79,0/84,0)
 7. Josephine Pagnier (Fra)        210,9 (79,5/84,0)
 8. Urša Bogataj (Slo)             210,8 (81,5/81,0)
  . Lisa Eder (Avt)                210,8 (81,0/83,0)
  . Silje Opseth (Nor)             210,8 (78,5/82,5)
...
16. Jerneja Brecl (Slo)            194,2 (77,0/76,0)
18. Špela Rogelj (Slo)             193,7 (76,0/77,5)
...
36. Katra Komar (Slo)               79,0 (69,0)

Svetovni pokal, skupno (5):

 1. Marita Kramer (Avt)             410 točk
2. Nika Križnar (Slo)              291
 3. Ema Klinec (Slo)                265

 4. Sara Takanashi (Jap)            226
 5. Eirin Maria Kvandal (Nor)       218
 6. Silje Opseth (Nor)              217
 7. Daniela Iraschko-Stolz (Avt)    192
 8. Maren Lundby (Nor)              163
 9. Urša Bogataj (Slo)              137
10. Katharina Althaus (Nem)         135
...
21. Jerneja Brecl (Slo)              61
26. Špela Rogelj (Slo)               29
42. Katra Komar (Slo)                 4

Ne spreglejte