Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2017,
16.22

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc Anže Semenič Tilen Bartol smučarski skoki Goran Janus

Sobota, 18. 11. 2017, 16.22

6 let, 4 mesece

Ekipna tekma, Wisla

Dva odlična skoka debitanta Zajca, Slovenci končali na šestem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Peter Prevc Visla | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Smučarski skakalci so v Wisli na Poljskem odprli sezono svetovnega pokala. V ekipni tekmi so se zmage veselili Norvežani, pred Poljaki in Avstrijci. Slovenski orli v postavi Timi Zajc, Anže Semenič, Tilen Bartol in Peter Prevc so zasedli šesto mesto. Odlično je prvič med svetovno elito nastopil Timi Zajc, edini udeleženec današnje tekme, rojen v tem tisočletju.

Mladi slovenski up Timi Zajc je z dvema dobrima skokoma (119 in 124,5 metra) napovedal tudi zanimivo nedeljsko posamično tekmo. Solidno formo je pokazal tudi prvi zvezdnik slovenske izbrabne vrste Peter Prevc (124 in 121 metra). Tilen Bartol je v prvi seriji zmogel 117,5 metra, v drugo pa je bil veliko boljši s 123 metri, medtem ko Anže Semenič danes ni bil razpoložen (115 in 112 metra).

Zmagali so Norvežani s 1023,8 točke. Drugo mesto sta si razdelili Poljska in Avstrija s 1006,5 točke. Slovenci so za šesto mesto zbrali 931,4 točke. 

"Led je prebit," pravi Peter Prevc. | Foto: Guliverimage/Getty Images "Led je prebit," pravi Peter Prevc. Foto: Guliverimage/Getty Images

Prevc: Nekdaj sem bil najmlajši, zdaj sem najstarejši

"Bilo je zelo blizu tega, da bi s tekmo opravil, kot sem si želel. V prvi seriji mi je skok uspel zelo lepo, v drugi se je prikradla napaka. Tako to je, s tem se bo potrebno sprijazniti in napake zminimalizirati. Led je prebit. Kot ekipa smo začeli na šestem mestu in videli bomo, kako se bodo stvari odvijale naprej. Res imamo mlado ekipo, stvari se hitro spreminjajo, nekdaj sem bil najmlajši, zdaj sem najstarejši. A tako je bilo vedno, prav drugače ni. Zdaj jaz skačem ob koncu tekme, prej pa sem skakal na začetku," je po prvem tekmovanju letos povedal Peter Prevc.

Dve skrajnosti: Zajc in Kasai

Timi Zajc se lahko pohvali s tem, da se je edini izmed 48 nastopajočih rodil v tem stoletju. Član SSK Ljubno je privekal na svet 26. aprila 2000. V petek je bil najboljši Slovenec v kvalifikacijah. Osvojil je 17. mesto. Za primerjavo, najstarejši tekmovalec na današnji tekmi, mladostni japonski veteran Noriaki Kasai, je od Zajca starejši kar 28 let!

Wisla, ekipna tekma, rezultati:

1. Norveška 1023,8
(Johann Andre Forfang, Anders Fannemel, Daniel Andre Tande, Robert Johansson)
2. Avstrija 1006,5
(Daniel Huber, Clemens Aigner, Michael Hayböck, Stefan Kraft)
. Poljska 1006,5
(Piotr Žyla, Dawid Kubacki, Maciej Kot, Kamil Stoch)
4. Nemčija 990,0
(Markus Eisenbichler, Richard Freitag, Stephan Leyhe, Andreas Wellinger)
5. Japonska 983,6
(Rjoju Kobajaši, Daiki Ito, Noriaki Kasai, Junširo Kobajaši)
6. Slovenija 931,4
(Timi Zajc 119,0/124,5 m; Anže Semenič 115,0/112,0 m; Tilen Bartol 117,5/123,0 m; Peter Prevc 124,0/121,0 m)
7. Švica 853,0
8. Rusija 802,9
9. Italija 379,0
10. Češka 367,3

V nedeljo ob 15. uri bo na veliki skakalnici v Wisli potekala še tekma v konkurenci posameznikov. Nastopili bodo štirje Slovenci, ki jim je trener Goran Janus zaupal priložnost za ekipno tekmo. Jurij Tepeš, Anže Lanišek in Robert Kranjec, ki so bili prekratki v petkovih kvalifikacijah, so tako ostali brez nedeljske tekme.

Goran Janus | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Janus: Anže Semenič je kar padel z mize

"Nekje je bilo potrebno začeti in začeli smo s šestim mestom. Sezona bo dolga, potrebno bo biti potrpežljiv. Imeli smo mlado ekipo. Trening je eno, tekma nekaj drugega. Recimo Anže Semenič je kar padel z mize, povedano po domače. Težko je. Jutri bo potrebno narediti določene korekture in potem bomo videli," je prvo tekmo sezone ocenil glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus.

Zaradi poškodb na uvodnem dejanju sezone manjka kar nekaj zvezdnikov. V slovenski zasedbi zaradi slabe forme ni Domna Prevca, na seznamu poškodovanih pa so Avstrijec Georg Schlierenzauer, Norvežan Kenneth Gangnes in Nemec Severin Freund.

Zadnji skok Jakuba Jande

Kot zanimivost velja omeniti, da se je danes po prvi seriji tekmovalno upokojil Jakub Janda, nekdanji zmagovalec svetovnega pokala in novoletne turneje, ki se bo v prihodnje posvetil politični karieri. Čehi se, tudi zaradi diskvalifikacije Lukaša Hlave, niso uvrstili v finalno serijo.

Ne spreglejte