Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
17. 3. 2019,
20.28

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

1

Natisni članek

Domen Prevc

Nedelja, 17. 3. 2019, 20.28

5 let, 1 mesec

Pot Domna Prevca

Domnu Prevcu se lahko na poseben način zahvalijo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

1

Domen Prevc | Domen Prevc je v Vikersundu poletel do pete zmage v karieri.  | Foto Reuters

Domen Prevc je v Vikersundu poletel do pete zmage v karieri.

Foto: Reuters

Mladi slovenski skakalec Domen Prevc sezono, ki je imela veliko nihanj, zaključuje v velikem slogu. Na letalnici v Vikersundu je poletel do pete zmage v karieri. S tem uspehom je na najlepši možen način povabil ljubitelje poletov na zaključek svetovnega pokala v Planico.

Domen Prevc je debitiral v svetovnem pokalu 21. novembra 2015 in že na prvi ekipni tekmi pomagal Sloveniji, da je skočila do drugega mesta. Dan pozneje je bil že osmi.

Slab mesec pozneje mu je pot do zmage prekrižal le brat Peter, s katerim sta skupaj stala na odru za zmagovalce v Engelbergu.

Postalo je jasno, da je Slovenija dobila skakalca za najvišje domete. Še bolje je začel sezono 2016/17 in na prestižno novoletno turnejo prišel kot vodilni v svetovnem pokalu in z že štirimi zmagami na svojem računu. Zimo je končal kot šesti skakalec in bil naš najboljši orel.

Domen Prevc
Sportal Slovenija slavi: izjemni Domen Prevc za desetinko ugnal Japonca!

Po uspehu se je začel loviti

Po uspešni sezoni je sledil padec. | Foto: Reuters Po uspešni sezoni je sledil padec. Foto: Reuters Trenerji so pri njem velikokrat poudarjali, da bo moral kljub vsem uspehom še nekoliko bolj zagristi pri treningih. Namesto da bi stopil še kakšno stopničko višje, jih je naredil nekaj nazaj. V prihodnji sezoni se je le petkrat zavihtel med dobitnike točk.

Nič kaj spodbuden ni bil podatek, da ga ne bo niti na uvod zdajšnje zime v Vislo, saj skoki še niso bili pravi, kot je sam pripovedoval. A je kmalu presenetil vse v Ruki, kjer je dvakrat skočil na četrto mesto. Tudi v trenerskem štabu so se zavedali in poudarjali, da zaradi pomanjkanja konstantnosti takšnih rezultatov od 19-letnega mladeniča v izobilju ne smemo pričakovati.

In res se je zgodil padec, ki je bil pričakovan. Na novoletni turneji se na prvih dveh postojankah sploh ni uvrstil na tekmo. Skupaj s starejšim bratom sta prestižno turnejo štirih skakalnic po nemškem delu celo zapustila in se odpravila na trening.

Na generalki pred svetovnim prvenstvom je bil obakrat izven dosega točk in je tako ostal brez vozovnice za nordijsko svetovno prvenstvo v Seefeldu.

Slovenska skakalna reprezentanca
Sportal Slovenski orli v Vikersundu poleteli do zmage!

Prerojen na norveški turneji

Začetek sezone je izpustil, nato zablestel v Ruki, a je kmalu sledilo slabše obdobje, v katerem se je iskal. | Foto: Reuters Začetek sezone je izpustil, nato zablestel v Ruki, a je kmalu sledilo slabše obdobje, v katerem se je iskal. Foto: Reuters Čeprav je preživljal težko obdobje, ga to ni zaustavilo. Marca je prišla na vrsto norveška turneja, na kateri je povsem zaživel. V Oslu je bil šesti, v Lillehammerju sedmi, v Trondheimu je naredil napako v kvalifikacijah, a ga to ni vrglo iz tira.

Pred njim je bil Vikersund in letalnica Vikersundbakken. Od vseh skakalcev se je najbolj spoprijateljil z njo in nanizal kar tri polete prek 240 metrov. V poskusni seriji ekipne tekme ga je poneslo izjemnih 245,5 metra in ta znamka je postala njegov nov osebni rekord.

Najmlajši od bratov Prevc je bil osrednji protagonist, da se je Slovenija v soboto veselila prve ekipne zmage v sezoni. Ker je bil najbolj vroč med vsemi, so ljubitelji poletov v naši državi z zanimanjem pogledovali proti nedelji in posamični tekmi.

Organizatorji v Planici so dobili, kar so želeli

Na Norveškem je popolnoma zaživel. | Foto: Reuters Na Norveškem je popolnoma zaživel. Foto: Reuters Nasmihala se je njegova peta zmaga v karieri. Pritisk ga ni zaustavil in že v prvi seriji preletel tekmece in imel lepo zalogo točk prednosti za drugo serijo. Tudi v drugo je poletel daleč, a je skupaj z bratom v izteku letalnice trepetal, ali se bo pri njegovem rezultatu izpisala številka 1. Za vsega desetinko točke je premagal Rjojuja Kobajašija, ki pa je dobil zadoščenje v skupni zmagi na norveški turneji Raw Air.

Organizatorji zaključka svetovnega pokala v Planici, ki so ta teden na novinarski konferenci govorili, da je finančna uspešnost planiškega praznika veliko odvisna od prodaje vstopnic, bi se mu morali zdaj prikloniti in zahvaliti. Kakor tudi Petru, Anžetu Semeniču in Timiju Zajcu, ki so na ekipni tekmi zmagali in sprožili evforijo. Če so nekateri slovenski ljubitelji poletov pred tem vikendom še nekoliko oklevali, ali bi prihodnji teden odpotovali v dolino pod Poncami, so zdaj dobili pravšnjo mero spodbude, da se bodo med četrtkom in nedeljo podali do Letalnice bratov Gorišek, ki prav letos praznuje 50-letnico.

Ne spreglejte