SiolNET. Sportal Zimski športi
2,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kvalifikacije, Vikersund (m)

Timi Zajc na letalnici napovedal boj za stopničke, tudi Domen je blestel

2,88

termometer

Timi Zajc
Timi Zajc je bil v kvalifikacijah odličen četrti. Foto: Sportida

Skakalci so opravili s kvalifikacijami za nedeljsko tekmo v Vikersundu. Od slovenskih tekmovalcev je bil Timi Zajc z 219,5 metra odličen četrti. Domen Prevc je blestel na obeh treningih, na katerih je imel dvakrat drugi dosežek. Na tekmi bosta nastopila še Peter Prevc in Anže Semenič. Omenjena četverica bo zastopala barve Slovenije tudi na sobotni ekipni preizkušnji.

Kot prvi je od slovenskih skakalcev v kvalifikacijah skočil Peter Prevc, ki je poletel 204 metre (17. mesto), kar je bilo dovolj za uvrstitev na nedeljsko posamično tekmo, a ne za odličen kvalifikacijski dosežek. Jernej Damjan s 188 metri ni bil zadovoljen in je tekmovanje v Vikersundu, kjer bo v soboto ekipna tekma, že končal. Enaka zgodba je doletela Anžeta Laniška.

Veliko smo pričakovali od naslednjega slovenskega skakalca. Domen Prevc je namreč blestel na treningu, v kvalifikacijah pa poletel nekoliko manj, a je z 206 metri (15.) suvereno opravil kvalifikacijski preizkus, prav tako tudi Anže Semenič s 198 metri (26.).

"V kvalifikacijah bi se dalo narediti boljši skok, a realizacija je bila, kot je bila. Nimamo kaj tarnati, jutri je nov dan, s svežo glavo in svežimi mislimi gremo na tekmo," je povedal najmlajši Prevc.

Najboljši od naših orlov je bil Timi Zajc. Z 219,5 metra je skočil dovolj za četrti dosežek, kar je dober obet za nedeljsko preizkušnjo.

"Letalnica v Vikersundu je veliko bolj zahtevna kot tista v Oberstdorfu. Danes sem opravil tri dobre skoke in upam, da mi bo to jutri uspelo ponoviti. Na smuči bom napisal novo številko, če bom popravil osebni rekord. Sicer bo ostala ista," je povedal Zajc.

Timi zelo dobro, Domen, Peter in Semenič solidno, Jernej in Lanišek z napakami

Stefan Kraft je vroč tudi v Vikersundu. Stefan Kraft je vroč tudi v Vikersundu. Foto: Sportida Najdaljša sta bila Rjoju Kobajaši z 232 in Stefan Kraft z 230 metri.

V skupnem seštevku turneje RAW Air ima Kraft pred Kobajašijem 6,6 točke prednosti, tretji Robert Johansson pa zaostaja že za skoraj 40 točk.

Slovensko ekipo za sobotno moštveno preizkušnjo, ki se bo začela ob 17. uri, bodo tako sestavljali Zajc, brata Prevc in Semenič.

"Timi je zelo dobro opravil svojo nalogo v kvalifikacijah, Domen, Peter in Semenič solidno, a je še precej rezerv. Jernej in Lanišek sta imela preveč napak na odskočni mizi in na preletu, kar ju je stalo nekaj metrov in to je bilo za las premalo za uvrstitev na tekmo," je skoke slovenskih tekmovalcev pokomentiral trener Gorazd Bertoncelj

Domen Prevc na treningu blestel, Timi dvakrat peti

Domen Prevc se odlično počuti na letalnici Vikersundbakken. Domen Prevc se odlično počuti na letalnici Vikersundbakken. Foto: Sportida Najboljši na prvem treningu v Vikersundu pa je bil Johansson, ki je bil z 233 metri najdaljši. Drugi dosežek je imel Domen, ki je poletel 228,5 metra. Zajc je bil z 220,5 metra peti, Peter Prevc pa z 213,5 metra deseti. 

Anže Lanišek je bil 21. (208 metrov), Anže Semenič pa 27. (199). 

Na drugem treningu je Domen še dodal pet metrov in bil z 233,5 metra drugi najdaljši. Kraft je poletel kar 239 metrov. Zajc je v drugo poletel 227,5 metra (spet peto mesto) in šest metrov zaostal za osebnim rekordom iz Oberstdorfa. Starejši Prevc je v drugo naredil doskok pri 208 (23. mesto), Semenič pri 210,5 (18.), Lanišek pri 191 (31.) in Damjan pri 199,5 metra (33.).

Od slovenskih skakalcev ima Peter Prevc na letalnico v Vikersundu zelo lepe spomine, saj je na njej leta 2015 kot prvi Zemljan poletel 250 metrov. En dan je imel rekord v svoji lasti, ta pa zdaj znaša 253,5 metra. To znamko je Kraft leta 2017 postavil prav tako na letalnici Vikersundbakken.

Če je boj za skupno zmago v svetovnem pokalu končan in je pripadel Kobajašiju, pa je še odprto v igri za mali kristalni globus v razvrstitvi poletov. Kamil Stoch je bil najbolj razpoložen v Oberstdorfu in ima 185 točk. Na četrtem mestu je naš Timi Zajc, ki zaostaja 36 točk. A se lahko ta in prihodnji konec tedna na Letalnici bratov Gorišek vse obrne. Na sporedu bodo namreč še štiri posamične preizkušnje.

Peter Prevc Sportal Magična meja, ki jo je prvi dosegel Peter Prevc
 
Jernej Damjan Sportal Jerneja Damjana je doletela posebna čast Rjoju Kobajaši Sportal Kobajaši spet slavi, Norvežan kariero končal na stopničkah, Zajc tik pod njimi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 763
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin