Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2019,
20.15

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

1

Natisni članek

Gregor Schlierenzauer Dimitrij Vasilijev Stefan Kraft Robert Johansson Tilen Bartol Peter Prevc Peter Prevc Vikersund Planica Planica skoki RAW AIR

Četrtek, 14. 3. 2019, 20.15

5 let, 1 mesec

TOP 10: najdaljši poleti v zgodovini

Magična meja, ki jo je prvi dosegel Peter Prevc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

1

Stefan Kraft | Stefan Kraft s poletom, dolgim 253,5 metra, drži svetovni rekord. | Foto Sportida

Stefan Kraft s poletom, dolgim 253,5 metra, drži svetovni rekord.

Foto: Sportida

Moško skakalno karavano po tretji postojanki turneje Raw-Air v Trondheimu do konca sezone čakajo le še tekme na letalnicah. Najprej v Vikersundu, ki z 253,5 metra dolgim poletom Stefana Krafta drži uradni svetovni rekord, nato sledi še tradicionalni konec sezone v Planici, kjer se je že letelo 253,5 metra, a lanski polet Gregorja Schlierenzauerja ne šteje kot uradna najdaljša znamka v zgodovini. Pred spektaklom na letalnicah smo zbrali deset najdaljših poletov v zgodovini. Tako tistih z oznako "uradni", med te sodi tudi polet Petra Prevca, ki je kot prvi okusil mejo 250 metrov, kot tiste z napako. 

Rjoju Kobajaši
Sportal Kobajaši spet slavi, Norvežan kariero končal na stopničkah, Zajc tik pod njimi

Dmitrij Vasiljev - 254 metrov, Vikersund 2015 (neveljaven) 

Dmitrij Vasiljev je pred štirimi leti poletel najdlje v zgodovini, 254 metrov, a podrsal, tako da njegova daljava ne šteje med rekorde. | Foto: Reuters Dmitrij Vasiljev je pred štirimi leti poletel najdlje v zgodovini, 254 metrov, a podrsal, tako da njegova daljava ne šteje med rekorde. Foto: Reuters

Čeprav ruski veteran Dmitrij Vasiljev ne slovi kot letalec, je danes 39-letni skakalec pred štirimi leti poletel najdlje v zgodovini. V kvalifikacijah na letalnici Vikersundbakken na Norveškem je 15. februarja 2015 skočil 254 metrov, vendar poleta ni zdržal v celoti, tako da njegov dosežek ni obveljal kot uradni svetovni rekord. Vasiljev je namreč po doskoku izgubil nadzor, tako da je s hrbtom in rokami podrsal po snegu.

Rusu je polet uspel le dan po tem, ko je Peter Prevc v Vikersundu kot prvi Zemljan skočil na magično mejo 250 metrov.

Spremljajte rubriko Top10

Stefan Kraft - 253,5 metra, Vikersund 2017 (aktualni svetovni rekord)

Na ekipni tekmi na letalnici Vikersundbakken so gledalci 18. marca 2017 videli uradni rekordni polet, ki še danes velja za svetovni rekord. Avstrijec Stefan Kraft, ki je pred zadnjima postaja v odlični formi, je v prvi seriji ekipne preizkušnje poletel 253,5 metra in se obdržal na nogah. 

S tem je Kraft izboljšal še svež rekord Norvežana Roberta Johanssona, ki je malce pred njim pristal pri 252 metrih. Avstrijec je danes edini skakalec, ki jevsaj trikrat preskočil 250 metrov.

 
Planica
Sportal V Planici za izdatnejšo nagrado, znano je tudi, kdo se bo prvi spustil po letalnici

Gregor Schlierenzauer - 253,5 metra, Planica 2018 (neveljaven)

Izjemen polet je v lanskih četrtkovih kvalifikacijah na Letalnici bratov Gorišek, ki praznuje 50 let, uspel rekorderju po številu zmag v svetovnem pokalu Gregorju Schlierenzauerju. Avstrijec je poletel 253,5 metra, kolikor znaša uradna Kraftova najboljša znamka, a pri tem podrsal z obema rokama, tako da se ni postal solastnik rekordne znamke.

Schlierenzauerja letos ne v Vikersundu ne v Planici ne bomo spremljali na delu, saj je že končal sezono. Glavni trener ga ni uvrstil v ekipo za norveško turnejo in konec svetovnega pokala, tako da je 29-letnik sporočil, da končuje sezono. Ali bo tudi kariero, še ni znano. 

Gregor Schlierenzauer
Sportal Gregor Schlierenzauer že končal sezono

Robert Johansson - 252 metrov, Vikersund 2017 (svetovni rekord)

Robert Johansson je bil leta 2017 z 252 metri nekaj minut svetovni rekorder. | Foto: Sportida Robert Johansson je bil leta 2017 z 252 metri nekaj minut svetovni rekorder. Foto: Sportida

Brkač na Slatnarjevih smučeh Robert Johansson je 18. marca 2017 za pol ure postal svetovni rekorder. Na ekipni tekmi v Vikersundu je poletel 252 metrov in popravil dve leti star rekord rojaka Andersa Fannemela. A Viking se ni veselil prav dolgo, saj je slabe pol ure za njim meter in pol dlje poletel Stefan Kraft, ki še danes drži svetovni rekord.

Prav Johansson in Kraft sta na norveški turneji v izjemni formi, tako da bo zanimivo videti, kam ju bo odneslo v Vikersundu.

Tilen Bartol - 252 metrov, Planica 2016 (neveljaven)

Tilen Bartol je leta 2016 v Planici poletel 252 metrov, a po skoku padel. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Tilen Bartol je leta 2016 v Planici poletel 252 metrov, a po skoku padel. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Sredin preizkus letalnice v Planici leta se je nekoliko zamaknil, a je bilo vredno počakati, saj so skakalci dosegali ekstremne daljave. Z 246 metri je dolge polete napovedal že Ernest Prišlič, nato pa je debitanta na letalnicah, 18-letnega Tilna Bartola, odneslo še precej dlje. 

Že po odskoku z mize je bil visoko in nemudoma se je vedelo, da ga bo neslo daleč. Član skakalnega kluba SSK Sam Ihan je preletel celo takratni svetovni rekord (251,5 metra), a po poletu padel. Merilci so nato izmerili 252 metrov, kar je bil takrat drugi najdaljši polet vseh časov.

Polet Tilna Bartola:

Na srečo se mladi slovenski skakalec ob grdem padcu ni poškodoval in je hitro potrdil, da je z njim vse v najlepšem redu: "Super je bilo. Nekako se mi je zdelo, da bo šlo predaleč. Videl sem ravnino in moral sem se začeti spuščati. Mislim, da sem zato tudi padel. Žal rekord ne velja, vendar sem zelo zadovoljen. Letalnica je super pripravljena." 

Anders Fannemel - 251,5 metra, Vikersund, 2015 (svetovni rekord)

Leta 2015 so bili gledalci v Vikersundu priča res dolgim poletom. Eden takšnih je na posamični tekmi uspel domačemu matadorju Andersu Fannemelu. Norvežan je poletel 251,5 metra, in postavil nov svetovni rekord. Njegova rekordna znamka je zdržala dobri dve leti.

Kamil Stoch - 251,5 metra, Planica 2017 (rekord Letalnice bratov Gorišek)

Kamil Stoch je v Planici takole pristal pri 251,5 metrih, a so sodniki njegov skok ocenili kot brez padca, tako da daljava še danes uradno velja za najdaljši na Letalnici bratov Gorišek. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kamil Stoch je v Planici takole pristal pri 251,5 metrih, a so sodniki njegov skok ocenili kot brez padca, tako da daljava še danes uradno velja za najdaljši na Letalnici bratov Gorišek. Foto: Grega Valančič/Sportida

25. marca 2017 je na Letalnici bratov Gorišek "padel rekord" naprave, ki drži še danes, pa čeprav so bili po poletu Kamila Stocha mnogi precej skeptični. Poljak je v finalu ekipne tekme pristal pri 251,5 metra, a je videti, kot da je podrsal. Sodniki so njegov skok ocenili kot uspešen, tako da Stochov polet še danes velja za rekordnega v Planici. 

Stefan Kraft - 251 in 250 metrov, Planica, 2017 (Letalnica bratov Gorišek)

Tik pred Stochovim rekordnim poletom v Planici je svetovni rekorder Stefan Kraft skočil pol metra manj, 251 metrov, prav tako pristal v počep in bil blizu tega, da bi po snegu podrsal z zadnjo platjo. Tudi v tem primeru so sodniki odločili, da gre za uspešen skok, in Avstrijec je tako nekaj trenutkov držal rekord letalnice pod Poncami.

Naslednji dan je Kraft poletel 250 metrov in postal prvi človek v zgodovini, ki je trikrat poletel vsaj četrt kilometra.

Peter Prevc - 250 metrov, Vikersund, 2015 (prvi skakalec, ki je poletel četrt kilometra)

Peter Prevc je 14. februarja 2015 kot prvi skakalec skočil 250 metrov. | Foto: Sportida Peter Prevc je 14. februarja 2015 kot prvi skakalec skočil 250 metrov. Foto: Sportida

Pisal se je 14. februar 2015. Skakalci so bili zbrani v Vikersundu, kjer je bila na sporedu posamična tekma, na kateri smo prvič v zgodovini videli skakalca poleteti četrt stoletja. Na magično mejo je v finalu skočil Slovenec Peter Prevc, vknjižil 40. slovensko zmago in popravil štiri leta star svetovni rekord. 

Rekordno znamko je Prevc izboljšal za kar tri metre in pol. Pred njim je bila ta v lasti Norvežana Johana Remena Evensena, ki je leta 2011 prav tako v Vikersundu pristal pri 246,5 metra. Prevc je ostal rekorder le en dan, saj je že naslednji dan Anders Fannemel skočil meter in pol dlje.

Pri 250 metrih je leta 2017 v Planici pristal tudi Johansson.

Polet Petra Prevca - 250 metrov

 

Preberite še:

Timi Zajc
Sportal Timi Zajc odlično, Domen Prevc si je privoščil velik spodrsljaj
Nika Križnar
Sportal Vse slovenske skakalke na tekmo v Trondheimu
Robert Kranjec
Sportal Robert Kranjec in njegova težka pot

 

Ne spreglejte