Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2013,
20.05

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Dokl Lenart Oblak

Četrtek, 21. 11. 2013, 20.05

3 leta, 4 mesece

Dokl, Kočevar in Oblak nabrušeni pričakujejo prve tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V moški vrsti slovenske biatlonske reprezentance sta prvi imeni zagotovo Jakov Fak in Klemen Bauer, kdo si bo zagotovil status tretjega in četrtega moža, pa za zdaj ni znano.

Glede na izide prejšnje sezone je tretji mož slovenske vrste Peter Dokl, a njegov status ni samoumeven, saj ga bo poskušal v prihajajoči zimi ogroziti še Simon Kočevar, ki mu v svoji krstni sezoni 2012/13 ni uspelo pokazati vsega potenciala. Tako Dokl kot Kočevar se bosta morala izkazati tudi v internem boju z reprezentančno legendo Janezom Maričem, svoje račune pa ima bržčas tudi novi član slovenske vrste Lenart Oblak.

Dokl bo poskušal kar najdlje obdržati status tretjega moža

"Številka tri? Recimo, da mi je všeč ta naziv, moram pa povedati, da sta oba fanta zelo konkurenčna in si bo treba mesto kar izboriti. Šest fantov je v A-reprezentanci, štiri mesta imamo. V ekipi je nekakšna prijetna konkurenca, ampak računam, da s tem načeloma ne bi smel imeti težav. Za prve tekme sezone bom definitivno tretji, upam pa, da bom ta položaj obdržal skozi sezono," pravi 27-letni Ihanec Dokl, ki kakšnih večjih uspehov v svetovnem pokalu še ni dosegel, a je zadovoljen s svojim napredkom.

"Določen napredek oziroma korak naprej sem naredil že v prejšnji sezoni, predvsem mi je bila všeč tekma na svetovnem prvenstvu, s trenerjem sva se vse poletje posvečala temu, da bi ustrelil in odtekel res tako, kot znam. Nadejam se še istega preskoka tudi v prihajajoči sezoni," še pravi tekmovalec, ki je znan po dobrem streljanju, nekoliko manj po teku, možnosti, da se prebije na olimpijske igre v Sočiju, pa vidi predvsem v štafetnih nastopih: "Pričakujem normalen napredek, predvsem pa dobre predstave v ekipnih štafetnih preizkušnjah, kjer mislim, da bomo s preostalimi fanti imeli odlične možnosti."

Kočevar po težavnem lanskem debiju upa na večji preskok

Simon Kočevar je v prejšnji sezoni debitiral v svetovnem pokalu, v svoji prvi resni sezoni pa je po besedah trenerja Uroša Velepca pregorel. Da je bilo težko, priznava tudi sam: "Lani je bila zame vsaka tekma precej težka, prve kilometre sem še nekako odtekel, naprej pa je bilo eno samo trpljenje. Letos je drugače, lahko nadzorujem svoj tek, zadnji krog lahko zelo pospešim, na strelišče prihajam precej bolj spočit. Vse je lažje, streljati in teči. Napredek je precej izrazit."

Velepec je Kočevarja pohvalil, da je v pripravljalnem obdobju pokazal največji napredek, to je 23-letni Ložan ne nazadnje dokazal že na tekmah poletnega državnega prvenstva, ko je bil tretji v šprintu in drugi na skupinskem štartu. "V poletnem obdobju sem že pokazal precej visoko formo, do tekem želim to formo še izboljšati, gre vse po načrtu. Mislim, da bo vse v redu," še pravi tekmovalec, ki si želi nastopiti tudi na februarskih olimpijskih igrah: "Vsak športnik si želi olimpijskega nastopa. Verjamem, da bom jaz tisti četrti mož."

Pot v Soči pa bo vse prej kot preprosta. "Do 25. leta si mlad tekmovalec in mi v biatlonu imamo do OI šest svetovnih pokalov, na katerih moramo trikrat potrditi trideseterico. Trikrat moram biti uvrščen med 30 najboljših, kar je v biatlonu izjemno težko. Druga možnost je uvrstitev s štafeto. S to moramo biti do 21. januarja dvakrat med prvo šesterico. Če se nam uspe na OI uvrstiti s štafeto, potem bodo lahko člani štafete štartali tudi na individualnih tekmah. Štafetne tekme v svetovnem pokalu so štiri, tudi tu bo izjemno težko izpolniti cilj."

Lenart Oblak: Tudi v pokalu IBU lahko pričakujem zanimive tekme

Novi član slovenske biatlonske reprezentance je Lenart Oblak, ki se bo prek pokala IBU poskušal prebiti med četverico za svetovni pokal, a si ne dela utvar, da bi mu to v krstni sezoni zlahka uspelo. V sezoni privajanja na biatlon želi predvsem popolnoma osvojiti to veščino. "Kombinacija teka in streljanja? Seveda je malo drugače s streljanjem v biatlonu kot s streljanjem, v katerem sem deloval prej, ampak s Tomašem (Kosom, op. p.) poskušava te pomanjkljivosti odpraviti v trenažnem procesu. Mislim, da sem letos naredil napredek, kar zadeva strelski del. Četudi bom tekmoval v pokalu IBU, je tam dovolj močna konkurenca, da lahko pričakujem zanimive tekme," pravi tekmovalec, ki se je do pridružitve biatlonski reprezentanci ukvarjal s številnimi drugimi športi, najresneje s tekom, kolesarstvom in strelstvom.

Ne spreglejte