Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
26. 1. 2015,
11.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tim-Kevin Ravnjak Filip Flisar Rok Marguč Žan Košir

Ponedeljek, 26. 1. 2015, 11.45

7 let, 12 mesecev

Dokaz, da Soči 2014 ni bil naključen

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski športniki so prvo svetovno prvenstvo v zimskih športih leta 2015 končali s kar štirimi kolajnami. Zdaj so na potezi alpski smučarji, skakalci, biatlonci ...

Kar osem kolajn, kolikor so jih slovenski športniki osvojili na zadnjih zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju, resda izstopa iz dolgoletnega povprečja in si je hitro prislužilo obrabljeno priponko "neponovljivega dosežka". Deloma ga je sicer napovedala predolimpijska sezona, v novi zimi pa že prejema vnovično potrditev. Zgolj na prvem od skupno petih zimskih svetovnih prvenstev (če prištejemo še SP v hokeju na ledu) v letu 2015 so namreč Slovenci osvojili kar štiri kolajne.

V Kreischbergu v Avstriji, kjer so se za naslove svetovnih prvakov borili deskarji in smučarji prostega sloga, je led prebil mladi deskar prostega sloga Tim-Kevin Ravnjak, ki je osvojil bronasto odličje v snežnem žlebu. Zgledu 18-letnega Velenjčana, ki bo bržčas eden od osrednjih adutov na prihodnjih olimpijskih igrah v Pjongčangu 2018, sta hitro sledila deskarja v paralelnih disciplinah Rok Marguč in Žan Košir. Prvi se je veselil brona v slalomu, drugi pa je v veleslalomu stopil še stopničko višje. Da bi slovenska zbirka vključevala tudi zlato kolajno, je nato na zadnji dan prvenstva poskrbel brkati zvezdnik Filip Flisar, novi svetovni prvak v smučarskem krosu.

Na potezi je Tina Maze

Medtem ko so junaki Kreischberga razpeti med slavnostnimi sprejemi in pripravami na nove tekme, pa se mrzlica svetovnega prvenstva seli v alpske vode. Tino Maze in smučarsko druščino namreč v kratkem čaka svetovno prvenstvo v Beaver Creeku. Prva zvezdnica reprezentance, sicer tudi dvakratna olimpijska prvakinja, je že odpotovala v Združene države Amerike, kjer bo opravila zadnje priprave pred vrhuncem sezone (2.–15. februar).

Kmalu za alpskimi smučarji pa bodo na svoj račun prišli tudi skakalci, tekači in nordijski kombinatorci. Svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah bo med 18. 2. in 1. 3. gostil Falun, v vlogi osrednjega slovenskega aduta pa bo Peter Prevc, čeprav je treba biti pozoren tudi na njegove reprezentančne sotekmovalce in tekaški tabor. V tem so zdravstvene težave sicer zaustavile bronasto olimpijko Vesno Fabjan, zato bo svojo priložnost iskala predvsem Katja Višnar.

Niz svetovnih prvenstev bodo nato v mesecu marcu zaključili biatlonci z Jakovom Fakom in Tejo Gregorin, ki bosta dejavna v Kontiolahtiju (3.–15. 3.), dva meseca zatem pa bodo spomin na Soči poskušali obuditi še slovenski hokejisti, znova udeleženci elitnega svetovnega prvenstva (Praga in Ostrava, 1.–17. 5.).

Blesteče tudi v svetovnem pokalu

Da festival slovenskih uspehov v Sočiju 2014 še zdaleč ni bil naključen, pa dokazujejo tudi tekmovanja za svetovni pokal v olimpijskih panogah. Ob kopici uvrstitev na oder za zmagovalce se slovenska kakovost zrcali predvsem v skupnih seštevkih, kjer močno diši po globusih in kolajnah. Tina Maze tako že večji del zime prepričljivo vodi med alpskimi smučarji. V paralelnih disciplinah med deskarji je na prvem mestu Žan Košir. Peter Prevc se oklepa drugega mesta v skupnem seštevku med smučarji skakalci, Špela Rogelj pa je četrta med dekleti. Tako visoko je med biatlonci tudi Jakov Fak.

Ne spreglejte