Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
19. 11. 2020,
17.02

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

3

Natisni članek

Sandro Pertile

Četrtek, 19. 11. 2020, 17.02

3 leta, 5 mesecev

Dodatna skrb za skakalce

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

3

Peter Prevc | Peter Prevc in preostali skakalci bodo morali opraviti veliko testiranj na novi koronavirus. | Foto Sportida

Peter Prevc in preostali skakalci bodo morali opraviti veliko testiranj na novi koronavirus.

Foto: Sportida

Nova sezona bo za smučarske skakalce nekoliko drugačna. Pri dogajanju na skakalnici se sicer ne bo nič spremenilo, vendar pa bodo morali upoštevati vse dodatne ukrepe, da v balonček ne bi vstopil trenutno največji sovražnik na svetu, novi koronavirus. Pri OC Planica so se medtem domislili, kako bi morda lahko pripeljali določeno število gledalcev ob Letalnico bratov Gorišek, na kateri bo med 10. in 13. decembrom svetovno prvenstvo v poletih.

Nekdanji italijanski skakalec Sandro Pertile bo v novo sezono vstopil kot prvi mož smučarskih skokov, potem ko je dirigentsko palico prevzel od dolgoletnega vodje Walterja Hoferja. V krstni sezoni ga čaka nehvaležno delo, saj bo zaradi razmer z boleznijo covid-19 nepredvidljiva.

"Naš cilj je, da pod streho pospravimo čim več tekem. Že zdaj gledamo, kje bi lahko prinesli notri odpadle v Saporu (naj bi jih nadomeščali v Klingenthalu, op. a.). Ne vemo, kako bo z generalkami za olimpijske igre v Pekingu. Tudi to luknjo bomo v tem primeru poskušali zapolniti," je za Oasport.it dejal Pertile.

V Planici tudi gledalci?

Organizacijski komite Planica je že pred časom razmišljal o tem, da bi v teh časih določenemu številu ljubiteljev skokov vendarle nekako omogočil ogled svetovnega prvenstva v poletih (10.–13. december) v živo, vendar se o zamisli na glas ni smelo govoriti. Tako bi v dolino pod Poncami spustili približno 500 avtomobilov, iz katerih bi si ljudje lahko ogledali najboljše letalce na delu.

Planica koronavirus | Foto:

To je zdaj javno potrdil tudi Pertile, vendar je pot do uresničitve tovrstne ideje še dolga. Vendarle trenutno pri nas vladajo strogi ukrepi zaradi pandemije koronavirusa. V začetku decembra bo dokončno jasno, ali bo ta manever resnično izvedljiv ali ne. Do takrat pa vse skupaj ostaja le pri domiselni ideji.

V nekaterih športih se je za dobro prakso izkazalo ustvarjanje balončka, ki je odmaknjen od okolice. Pri skokih bo to težko izvedljivo v celoti, saj se bodo reprezentance vračale s prizorišč. Izjema bo po uvodni tekmi v Wisli, ko bodo prav vse ekipe s čarterskim poletom poletele do druge postojanke v Ruki in nato še do tretje v Nižni Tagil.

Jernej Damjan
Sportal "Ni panike"
Stephan Leyhe
Sportal Nekaterim so zagodle poškodbe, drugim forma

Skrbeti bodo morali, da se bodo izognili koronavirusu

Zanimivo je, da ob prihodu na Poljsko negativen test za koronavirus ni potreben. Morajo pa zato opraviti dva pred odhodom na Finsko. Prvega 72 ur pred pristankom na finska tla in drugega takoj za tem.

"Za nastop na tekmah morajo skakalci in predstavniki reprezentanc imeti dva negativna testa. Tako bo lahko naš balonček lažje potoval s prizorišča na prizorišče. Vse reprezentance, ki se bodo odločile za potovanje zunaj okvirjev balončka, bodo morale biti ekstremno previdne in bodo morale v tem času ustvariti nov, mini balonček," poudarja Pertile.

Sandro Pertile bo debitiral v vlogi vodje smučarskih skokov. Pred njim je bil direktor tekem svetovnega pokala Walter Hofer. | Foto: FIS Sandro Pertile bo debitiral v vlogi vodje smučarskih skokov. Pred njim je bil direktor tekem svetovnega pokala Walter Hofer. Foto: FIS

Pravila ob morebitnih pozitivnih primerih so jasno določena, a se bodo lahko sproti prilagajali. Če bo nekdo v posamezni ekipi okužen, to ne bo pomenilo, da se bo morala celotna reprezentanca umakniti s tekem svetovnega pokala: "Pozitivni skakalec se ne bo mogel priključiti tekmam, dokler ne bo pokazal negativnega testa. Poskušali bomo tudi ugotoviti, s kom je bila okužena oseba v stiku, da bi lahko izločili še morebitne kandidate. Vendar se ob tem ne bomo prenaglili. Iz balončka bi morali na primer tisti skakalci, ki so bili s pozitivno osebo v sobi ali denimo sedeli z njim pri potovanju z enega na drugo prizorišče. Naš cilj je zagotoviti varno okolje za vse prisotne."

Italijan pozitivno zre proti sezoni, za zgled pa jim je organizacija dveh in obenem edinih tekem v poletnem grand prixu, ki sta bili prav v Wisli. "Ti dve tekmi sta pokazali, da lahko brez težav organiziramo tekmovanja. Vsi so upoštevali določila glede druženja, higienske ukrepe, nosili so maske … Prepričan sem, da bomo vso sezono izpeljali do konca, če se bodo vsi držali ukrepov," je sklenil Pertile, ki ga tako kot skakalce prvi vrhunec čaka že med 10. in 13. decembrom, ko bo v Planici na Letalnici bratov Gorišek svetovno prvenstvo v poletih.

Jaka Hvala
Sportal Slovo od skokov je bilo neizbežno, zdaj uživa v povsem drugačnem svetu
Peter Prevc
Sportal "Nekaj želim narediti in ne hoditi siten ter brez volje"

Dodatni ukrepi za skakalce glede koronavirusa na prvih dveh tekmah v Wisli

Hotel

  • Vsi morajo nositi maske na javnih prostorih (lift, hodnik, restavracija …).
  • Reprezentance bodo imele svoj prostor v restavraciji, dostop pa je mogoč le z akreditacijo.
  • Samopostrežna hrana bo na razpolago, prav vsi pa bodo morali uporabljati tudi zaščitne rokavice.
  • Vodo bodo dobivali izključno v steklenicah
  • Le vodja ekipe lahko prijavi vse člane reprezentance v hotelu, medtem ko bodo morali preostali člani počakati v avtomobilih ali pred hotelom.
  • Pripravljene bodo izolacijske sobe, če se bodo pri kom morda pojavili bolezenski znaki.
    ...

Skakalnica

  • Skakalci bodo imeli ograjen prostor in ne bodo v stiku z zunanjim svetom.
  • Zaščitne maske bodo morali vseskozi nositi. Izjema je le pri ogrevanju, vendar ob upoštevanju varnostne razdalje, in takoj pred štartom, ko bodo prestali kontrolo opreme.
  • Če ni mogoče zagotoviti razdalje dveh metrov, potem je nujna nošnja maske.
  • V dvigalu se bo lahko peljala le ena oseba.
  • Zagotovljena bo izolacijska soba, če se bodo pri kom morda pojavili bolezenski znaki.
    ...
Timi Zajc
Sportal V mislih se mu prikazuje planiški sijaj
Ne spreglejte