Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
3. 2. 2017,
20.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

Natisni članek

krst debi poleti Oberstdorf Domen Prevc

Petek, 3. 2. 2017, 20.38

6 let, 6 mesecev

Debitant Domen Prevc nikdar ni imel pomisleka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

Foto: Sportida

Slovenski junak letošnje skakalne zime Domen Prevc je imel v Oberstdorfu prav poseben dan. Krstno je nastopil na letalnici in takoj zablestel. Pri drugem poletu je bil najboljši, zadnjega v dnevu pa je izpustil. "Pričakovanja so bila. Podobno kot ob sv. Miklavžu," je po debiju dejal najmlajši od bratov Prevc, ki ni imel pomisleka, da bi lahko šlo kaj narobe.

"Pričakoval sem dober skok. Takšnega kot na treningu v Planici. Vidim, da je vse preprosteje, kot sem si predstavljal. Rezerv je še precej. V zraku moram še veliko delati, zlasti v drugem delu. Roke bi moral imeti bolj ob telesu. Potem bo lažje in bo šlo še dlje," je bila prva izjava Domna Prevca po premiernih nastopih na letalnici.

Kaj se je dogajalo v kvalifikacijah:
Peter Prevc do rekorda, brat Domen najboljši na drugem treningu 

Krstni polet Domna Prevca na letalnici:

"Malce dlje si v zraku, a se zaradi tega ne čuti nič več"

"Krajše je, kot sem si predstavljal. Nisem imel občutka, da sem bil dolgo v zraku." | Foto: Sportida "Krajše je, kot sem si predstavljal. Nisem imel občutka, da sem bil dolgo v zraku." Foto: Sportida Lani v Planici mu vodstvo reprezentance še ni pustilo leteti, letos pa je, čeprav še ni dopolnil 18 let, s konstantnim in bolj mirnim skakanjem prepričal strokovno vodstvo reprezentance, da ga je odpeljalo na prenovljeno letalnico v Oberstdorfu.

205 in 221 metrov sta bila dolga njegova prva poleta. Ali ga je ob debiju na letalnici kaj presenetilo? "Krajše je, kot sem si predstavljal. Nisem imel občutka, da bi bil dolgo v zraku. Skok traja malce dlje, a kaj več se ne čuti. Hitrost je višja, v zraku pa sem užival," odgovarja Domen, ki na vrhu zaletišča ni imel mehkih nog: "Letalnica zgoraj sploh ne daje občutka, da je velika. Če bi sodil po občutku zgoraj, bi bila tista skakalnica v Bischofshofnu najvišja."

Drugi trening polet Domna Prevca – 221 metrov

"Če pa zdaj ne bom preživel, potem pa tudi …"

"Ko gledaš, kako skačejo, predskakalci in kako jaz, si rečeš: 'Če pa zdaj ne bom preživel, potem pa tudi …'" | Foto: Reuters "Ko gledaš, kako skačejo, predskakalci in kako jaz, si rečeš: 'Če pa zdaj ne bom preživel, potem pa tudi …'" Foto: Reuters V reprezentanci ima prekaljene orle, ki imajo z letenjem ogromno izkušenj, a jih ni prosil za nasvet: "S trenerji smo se dosti pogovarjali, prav tako s psihologom. Nikdar nisem imel pomisleka, da bi lahko šlo karkoli narobe. Ko gledaš, kako skačejo predskakalci, in kako jaz, si rečeš: 'Če zdaj ne bom preživel, potem pa tudi …'"

Prav zanimivo primerjavo pa je dal tretji mož zime, ko je beseda nanesla na adrenalin in vprašanje, ali ga je kaj več občutil pred prvim poletom na letalnici: "Po pravici povedano je bilo največ adrenalina, ko sem šel na 60-metrsko skakalnico. Adrenalin je sicer bil prisoten, saj sem imel nekaj pričakovanj. Tako, kot sem jih imel ob sv. Miklavžu, ko sem bil majhen. Ko prideš dol, pa je občutek poseben. Oddahneš si in greš naprej."

"Bolje je, če grem z rezervo"

 | Foto: Sportida Foto: Sportida S takšnimi poleti bo na sobotni tekmi, ki se bo začela ob 16. uri, eden od osrednjih kandidatov za stopničke. Pri drugem trening skoku je bil celo najboljši, a umirja žogo: "Bolje je, če grem z rezervo, ker potem skačem bolj umirjeno. Zgornji del je bolj umirjen, kar je pri skokih le dobrodošlo."

Sicer bi moral najmlajši od bratov Prevc nastopiti še v kvalifikacijskem poskusu, vendar se je strokovno vodstvo odločilo, da sta bila dva poleta za debi dovolj za sobotno tekmo.

V kvalifikacijah pa je imel glavno besedo Peter Prevc, ki je s poletom, dolgim 221,5 metra, postavil tudi nov rekord prenovljene letalnice v Oberstdorfu, medtem ko je najdaljši polet petka pripadel Avstrijcu Stefanu Kraftu, ki ga je dosegel na prvem treningu.

Spored na letalnici v Oberstdorfu

Sobota
16.00, posamična tekma

Nedelja
13.30, kvalifikacije
15.00, posamična tekma

Ne spreglejte