Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
12. 12. 2017,
12.15

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

1

Natisni članek

svetovni pokal Tilen Debelak Miha Hrobat Rok Perko Peter Pen Boštjan Kline Klemen Kosi Martin Čater

Torek, 12. 12. 2017, 12.15

6 let, 4 mesece

Iz slovenskega smukaškega tabora

Čater želi uresničiti Massijevo napoved

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

1

Po severnoameriški turneji, ki ni prinesla rezultatskega presežka, se slovenska moška ekipa pripravlja na nadaljevanje sezone v Dolomitih, kjer bo Martin Čater skušal nadgraditi svoje dosežke, Boštjan Kline pa upravičiti vlogo prvega moža.

Martin Čater je bil v Severni Ameriki najboljši posameznik v ekipi Petra Pena. | Foto: Sportida Martin Čater je bil v Severni Ameriki najboljši posameznik v ekipi Petra Pena. Foto: Sportida

Ko smo se pred začetkom sezone pogovarjali s trenerjem ekipe za hitri disciplini Petrom Penom, je ob vprašanju, ali je morda Martin Čater skriti adut, odvrnil, da ni več čas za skrivalnice, in povsem jasno napovedal njegov napredek. Podobnih misli je bil tudi Andrea Massi, zdaj že nekdanji sodelavec smukačev, ki je kot zunanji opazovalec Savinjčana označil za mino, ob kateri zgolj čaka na eksplozijo.

Na prvih dveh postajah hitrostnega dela svetovnega pokala se je Čater predstavil celo v vlogi najboljšega Slovenca, se trikrat prebil med dobitnike točk, nase pa opozoril s 15. mestom na superveleslalomu v Beaver Creeku. "Spodbuden začetek, a vem, da sem lahko še krepko bolšji," razmišlja Martin, o napovedih Pena in Massija pa dodaja: "Z veseljem se pridružujem takšnim napovedim. Res je, tudi sam želim eksplodirati."

"Martin napreduje," opozarja trener Peter Pen. | Foto: Sportida "Martin napreduje," opozarja trener Peter Pen. Foto: Sportida Kline mu je odprl vrata

"Kljub napakam sem dosegel solidne rezultate v Lake Louisu. S tem sem si okrepil samozavest in se brez večjih dvomov podal v superveleslalomski del Beaver Creeka. Žal dosežka nisem znal potrditi še v smuku. Vseeno smo šele na začetku sezone," o severnoameriški beri razmišlja Čater, ki zase pravi, da je napredoval na vseh ravneh. "Že na treningih sem bil suveren in konstanten. Prav to iščemo, torej stabilnost, s katero bi bil konkurenčen. Z vrhunskim smučanjem pa bi se lahko vmešal povsem v boj za vrh," pravi Celjan, ki bo prihodnji teden dopolnil 25 let.

"Martin je nadaljeval tam, kjer je lani končal. Vedeti moramo, da v preteklosti prav veliko točk ni osvajal. Letos je drugače. Tudi njegov način delovanja in priprave na tekmo kaže na to, da napreduje. Veliko se je naučil. Pri tem mu je bil v veliko oporo Boštjan Kline, ki mu je odprl vrata v svoj svet," pa o smučarju, ki je vknjižil 30 točk, razmišlja trener Pen.

"Nismo rekreativci"

A čeprav je Čater postregel z najboljšim odprtjem sezone, vloga prvega moža v ekipi še vedno propada Boštjanu Klinetu. Ta je z dvajsetimi točkami odkrito nezadovoljen, vseeno pa noče sejati panike. Zanaša se na prepričanje o dobri pripravljenosti in predpogojih za spogledovanje z najvišjimi mesti.

"Vem, da sem sposoben biti povsem pri vrhu," pravi 26-letni Mariborčan, ki je s Penom opravil tudi podrobno analizo nastopov v Kanadi in ZDA, ob tem pa opozarjata, da je sezona dolga. "Če pri rekreativnem nogometu v prvih desetih minutah prejmeš dva gola, ti pade motivacija, nehaš igrati in zgolj tečeš po igrišču gor in dol. V tekmovalnem športu je drugače," zagotavlja Pen.

Program za Val Gardeno
Sreda: uradni trening smuka
Četrtek: drugi uradni trening smuka
Petek: superveleslalom
Sobota: smuk

 

Boštjan Kline z odprtjem sezone ni bil zadovoljen. | Foto: Sportida Boštjan Kline z odprtjem sezone ni bil zadovoljen. Foto: Sportida

Vrnitev Roka Perka

Čater in Kline bosta slovenska aduta že na petkovem superveleslalomu v Val Gardeni. Dan zatem bo na sporedu še smuk. V boju za štartno mesto bo prvič v sezoni tudi Rok Perko, ki je prav v osrčju Dolomitov pred petimi leti dosegel uspeh kariere (drugo mesto). Njegova krivulja se je nato začela strmo spuščati, k čemur so pripomogle tudi poškodbe. Zdaj je trdno odločen, da se bo vrnil. Pri tem vendarle v oči bode, da se v karavano vrača z znatno skromnejšo trenažno kilometrino. Izpustil je poletne priprave v Čilu in precejšen del jesenskega ledeniškega urjenja.

Na kakšen način bi bil torej lahko boljši kot v letih, ko je v smučanje vložil veliko več? "To so specifične situacije. V zgodovini je že bilo nekaj primerov smučarjev, ki so v sezono vstopili z zgolj devetimi snežnimi treningi. Za Roka je smučanje način življenja. Zanj je pripravljen storiti vse. Za mnoge so to zadnji vzdihljaji, a v svoji karieri je bil že večkrat v izgubljenem položaju, pa je nato prišla tekma, na kateri je izkoristil priložnost. Dokler nekdo živi za smučanje in želi delati, toliko časa ga bom imel na svoji barki in delal z njim," odgovarja Pen.

Klemen Kosi: Če ni šlo v v Severni Ameriki, bo šlo pa v Evropi. | Foto: Sportida Klemen Kosi: Če ni šlo v v Severni Ameriki, bo šlo pa v Evropi. Foto: Sportida

Klemen Kosi želi, toda …

Glavni trener stavi tudi na Miho Hrobata in Tilna Debelaka, za katera pravi, da napredujeta, a bi za preboj med dobitnike točk z višjima številkama potrebovala idealne pogoje in tudi spodrsljaje tekmecev. Kaj pa Klemen Kosi? "Želel sem si, da bi že v Severni Ameriki dosegel oprijemljiv rezultat, predvsem v superveleslalomu. Žal mu ni uspelo. Čakali ga bomo še naprej in mu pomagali. Veliko vlaga, žal pa na tekmi prepogosto v preveliki želji dela napake. V svoji tekmovalnosti išče bližnjice, ki jih ni," odgovarja Pen.

"Rezultati niso želeni, me pa miri dejstvo, da zaostanki niso drastični. Ne smučam slabo. Na določenih odsekih sem zelo konkurenčen. Čutim, da sem se sposoben prebiti vsaj med trideseterico. V tej zgoščeni konkurenci res ni prostora za napake," pa opozarja Kosi, ki je na zadnjih 23 tekmah svetovnega pokala v hitrih disciplinah osvojil vsega osem točk.

Ne spreglejte