Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
9. 3. 2017,
16.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

Natisni članek

svetovni pokal Anja Šešum Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Četrtek, 9. 3. 2017, 16.51

6 let, 6 mesecev

Iz tabora najboljše slovenske alpske smučarke:

"Brez skrbi, Ilka je dovolj močna"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

Po podaljšanem, skupno več kot 40-urnem potovanju od Pjongčanga do Squaw Valleyja je Ilka Štuhec s svojo ekipo pripravljena na dokazovanje na zadnjih dveh postajah letošnje karavane svetovnega pokala.

Anja Šešum: ob Ilki na vsakem koraku | Foto: Guliverimage/Getty Images Anja Šešum: ob Ilki na vsakem koraku Foto: Guliverimage/Getty Images

Za Ilko Štuhec je že 24 tekem v tej sezoni. Pred njo predvidoma vsaj še štiri, a ključne za ohranitev odličnih položajev v svetovnem pokalu. "Brez skrbi, Ilka je dovolj močna za konec," ob tem opozarja kineziologinja Anja Šešum, ki v šampionski sezoni kot senca sledi prvi dami slovenskega smučanja in je ob trenerju Gregorju Koštomaju ter serviserki Darji Črnko eden od ključnih kamenčkov v tekmovalkinem šampionskem mozaiku.

Ključno delo, postavljanje baze, je bilo opravljeno v poletnih in jesenskih mesecih, tedaj tudi ob pomoči kondicijskega trenerja Marka Borka, ki sicer skrbi za nogometaše Maribora. "Zdaj se vidi, kako pomembno je, da je bila v tistem delu trenažnega procesa dosledna in zagnana. To je tisti plus, ki ga lahko zdaj unovči," pravi Šešumova, ki v zadnjem obdobju opazuje, kako tekmicam utripajo rdeče luči ob pomanjkanju energije, medtem ko pa Ilka deluje še zelo čvrsto.

Koliko je ura?  "Ritem je malce nečloveški, a ga je treba sprejeti," pravi kineziologinja Anja Šušum. | Foto: Matjaž Vertuš "Ritem je malce nečloveški, a ga je treba sprejeti," pravi kineziologinja Anja Šušum. Foto: Matjaž Vertuš

Mariborska smučarka je precej gladko prenesla tudi prvi del načrtovane poti okoli sveta, potem ko je v dveh tednih zamenjala že tri celine. Po Švici in Pjongčangu se je v začetku tedna preselila v Squaw Valley, kjer bo že v petek na sporedu predzadnji veleslalom sezone.

"Ta ritem je res malce nečloveški. A ko je spored enkrat znan, ga je treba sprejeti. V ekipi se vsi trudimo, da živimo v enem časovnem pasu in se poskušamo čim manj obremenjevati s selitvami, čeprav je jasno, da človek včasih vpraša, koliko je ura," pripoveduje diplomirana kineziologinja, ki se vse bolj spogleduje tudi z manualno terapijo.

Pripravljena na sklepne udarce | Foto: Getty Images Pripravljena na sklepne udarce Foto: Getty Images

Njena strokovna podkovanost pride v takšnih trenutkih še posebej do izraza. In kakšen je bil program po selitvi v ZDA? "Prvi dan zgolj raztezne vaje po dolgem letalskem poletu in aerobna obremenitev. Drugi dan je bil že na sporedu običajen trening z intenzivnimi intervali. Tretji dan pa je bil dopoldanski del rezerviran za smučarski trening, popoldne pa sta sledila aktivacija in delo za moč," odgovarja Šešumova, zadovoljna tudi s tekmovalkino osredotočenostjo.

"Ve, kaj je v igri, toda …"

"Ilka se seveda dobro zaveda, kaj vse je ob koncu sezone v igri. Poleg tega je prvič v karieri v vlogi vodilne tekmovalke. To vlogo je treba sprejeti. Verjamem, da ji je to zelo dobro uspelo. Še vedno pa se v ekipi držimo pravila, po katerem se osredotočamo le na vsako naslednjo tekmo," pravi najmlajša članica štaba svetovne smukaške prvakinje, v katerem so pred koncem sezone dodobra zaprli tudi novinarske poti.

Preostale tekme svetovnega pokala

10.–11. 3.: Squaw Valley
veleslalom, slalom

15.–19. 3.: Aspen
smuk, superveleslalom, veleslalom, slalom  
Ne spreglejte