SiolNET. Sportal Zimski športi
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brez Jakova Faka tudi cilji nižji, breme pričakovanj pa na ramenih Gregorinove in Bauerja

0,30

termometer

Biatlonska reprezentanca
Foto: Simon Kavčič

Slovenska biatlonska reprezentanca je na svetovno prvenstvo, ki se bo v Hochfilznu v Avstriji začelo v četrtek s tekmo mešanih štafet, odšla z bistveno nižjimi pričakovanji, kot bi jih imela, če bi z njo odpotoval tudi Jakov Fak, ki je Sloveniji na svetovnih prvenstvih prinesel že tri odličja, dve zlati in eno bronasto, bil pa je tudi član srebrne mešane štafete na SP 2012.

''Želim, da tekmovalci dosežejo najboljši rezultat v sezoni. Menim, da so imeli na prejšnji tekmah vsi rezerve. Pripravljeni so dobro. Pričakujemo, da bodo najboljši rezultati ravno na svetovnem prvenstvu,'' pred 45. svetovnim biatlonskim prvenstvom upa glavni trener slovenske reprezentance Tomaš Kos. Priprave na najpomembnejše tekme leta je naša izbrana vrsta opravila v Obertilliachu v Avstriji, zagotavljajo, da so bile uspešne.Največ pričakuje od Gregorinove in Bauerja

"V pripravah na prvenstvo smo trenirali v Obertilliachu, kjer je prihod na strelišče zelo podoben tistemu v Hochfilznu. Zelo dobro smo simulirali razmere in upam, da bodo tekmovalci tudi na tekme prenesli predstave s treninga," je še povedal Kos, ki na svetovnem prvenstvu ob odsotnosti dvakratnega svetovnega prvaka Faka (Ruhpolding 2012, Kontiolahti 2015)  največ pričakuje od Klemna Bauerja in Teje Gregorin: "Realno je dosegljiva prva deseterica. Če se bo vse sestavilo. Vsaka malenkost bo pomembna, narediti bo treba stoodstoten nastop in v tem primeru bo deseterica."

Ob idealnem razpletu je od Teje Gregorin in Klemna Bauerja povsem realno pričakovati uvrstitve med deset, meni Tomaš Kos. Ob idealnem razpletu je od Teje Gregorin in Klemna Bauerja povsem realno pričakovati uvrstitve med deset, meni Tomaš Kos. Foto: Vid Ponikvar

Slovenska reprezentanca na svetovnem prvenstvu: Klemen Bauer, Rok Tršan, Miha Dovžan, Lenart Oblak, Teja Gregorin, Anja Eržen, Urška Poje in Polona Klemenčič. Kdo bo poleg Gregorinove, Erženove in Bauerja nastopil na prvi tekmi prvenstva, Kos pred odhodom v Avstrijo še ni hotel govoriti, saj o tem še ni obvestil tekmovalca, kandidati pa so Rok Tršan, Lenart Oblak in Miha Dovžan.

Gregorinovi Hochfilzen ustreza

Prva dama slovenskega biatlona Teja Gregorin v tej sezoni še čaka nastop, ki bi jo zadovoljil. "Sezona ni bila takšna, kot sem si želela. Naredila sem sicer velik napredek v teku, a zato nazadovanje v streljanju. Ni se mi še vse sestavilo, kot bi se moralo, ampak verjamem, da smo na zadnjih pripravah naredili tisti napredek v streljanju in bodo moji streli bolj natančni. Da se mi bo roka čim manj tresla. Na prvenstvo grem optimistično, po kakšne rezultate, pa je težko reči. Če bi tekaška forma ostala na ravni in bi mi uspelo pokriti tudi kakšen strel več, mislim, da bi se lahko zavihtela kar precej visoko. A treba je počakati do prve tekme, da vidim, kje sem," pravi izkušena Ihanka.

Gregorinovi je Hochfilzen pisan na kožo, želi pa si nastopa na tekmi s skupinskim štartom. Gregorinovi je Hochfilzen pisan na kožo, želi pa si nastopa na tekmi s skupinskim štartom. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Hochfilzen bronasti olimpijki iz Sočija in dobitnici srebrne kolajne na svetovnem prvenstvu leta 2009 v Pjongčangu ustreza:  "To prizorišče mi je zelo všeč, proga mi je pravzaprav pisana na kožo, tako da pri tem ne bi smela imeti večjih težav. Prihod na strelišče je zelo težak, tako da je treba tudi malo razmišljati. Upam, da s tem ne bo težav. Sicer pa smo ga že velikokrat preizkusili in mislim, da vem, kako se je treba pripraviti.''

Glavni cilj je nastop na skupinskem štartu

Tudi z mešano štafeto se je Gregorinova v preteklosti že veselila lepih uspehov, na SP leta 2012 v Ruhpoldingu v družbi Bauerja, Faka in Andreje Mali celo srebrne medalje. Tokrat slovenska četverica ni v položaju, v katerem bi si lahko obetala odličje. "Včasih smo bili z mešano štafeto bolj konkurenčni, vseeno pa upam, da nas navijači ne bodo že kar takoj na začetku odpisali. Kljub vsemu lahko naredimo dobro tekmo, predvsem pa bomo preizkusili formo in videli, kje smo."

Za Gregorinovo je glavni cilj uvrstitev na tekmo z mešanim štartom, biatlonsko formulo ena. "To je moja letos žal še neizpolnjena želja. Verjamem, da spadam med 30 najboljših in naredila bom vse, da se uvrstim na to tekmo."

Bauer zadovoljen s pripravami

"Letošnja sezona je razmeroma konstantna, imel sem nekaj smole s puško, nekaj z drugimi stvarmi, res pa je tudi, da mi letos popoln nastop še ni uspel. Še najbližje je bil tisti na Pokljuki (12. mesto v šprintu op. p.)," pa pravi Klemen Bauer, ki upa, da se mu bo ta popoln nastop posrečil prav v Hochfilznu: "Do vrhunskega rezultata manjkajo zgolj detajli, za katere pa menim, da smo v zadnjem obdobju dobro poskrbeli. Priprave na svetovno prvenstvo so bile res uspešne, sem v dobrem stanju, ni razloga, da ne bi šlo. Če mi uspe na tekmah pokazati 90 odstotkov tistega, kar mi uspeva na treningih, bo kar dobro."

Klemen Bauer v tej zimi še čaka popoln nastop. Upa, da se mu bo posrečil prav na svetovnem prvenstvu. Klemen Bauer v tej zimi še čaka popoln nastop. Upa, da se mu bo posrečil prav na svetovnem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar

Tudi Bauer s prizoriščem letošnjega svetovnega prvenstva nima težav. "Gre za klasično prizorišče in menim, da če je tekmovalec dobro pripravljen, ni pomembno, katero prizorišče gosti svetovno prvenstvo, tudi tokrat je tako. Če je pripravljenost dovolj dobra, bo tudi prizorišče uspešno in mi bo ustrezalo. Letos smo tudi v poletnem delu opravili dolge dvotedenske priprave v Hochfilznu in smo se lahko spoznali z določenimi deli proge. Zdaj se moram sprostiti, psihično pripraviti in iti na tekmo, ob tem pa upati, da bodo vremenske razmere približno enake za vse," je Ihanec povedal pred odhodom v Avstrijo.

Rad ima pravo zimo, a bo najverjetneje razočaran

Glede na vremensko napoved se v Hochfilznu v prihodnjih tednih obeta bolj pomladno vreme, pričakujejo nekaj dežja in temperature celo nad deset stopinj Celzija. Takšnih razmer Bauer nima za idealne. "Meni ustrezajo prave zimske razmere in mraz, če pa bodo bolj pomladne, pa bodo pač takšne," pravi biatlonec.

Za svoj glavni cilj je navedel uvrstitev na tekmo s skupinskim štartom: "Zadovoljen bi bil z uvrstitvijo na tekmo s skupinskim štartom, na kateri ima pravico nastopa le 30 najboljših tekmovalcev. Glede na to, da v skupnem seštevku nisem med prvih 25, bom moral loviti tistih nekaj mest, ki bodo na voljo. To pomeni vsaj dvakrat se uvrstiti tam okoli 20. mesta. To je torej cilj, s tem bi bil nekako zadovoljen, seveda pa so moje tihe želje še nekoliko bolj ambiciozne."

Anja Eržen bo v Hochfilznu nastopila tudi v štafeti, kar je v sezoni redkost. Kos je njej in Gregorinovi priskrbel pomoč Urške Poje in Polone Klemenčič. Anja Eržen bo v Hochfilznu nastopila tudi v štafeti, kar je v sezoni redkost. Kos je njej in Gregorinovi priskrbel pomoč Urške Poje in Polone Klemenčič. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Preostali želijo najboljše izide sezone

Pričakovanja preostalih slovenskih tekmovalk in tekmovalcev so skromna, želijo si nadgrajevati dozdajšnje dosežke. ''Vsekakor bi si želela doseči še kakšne točke in ponoviti takšno tekmo, kot je bila na Pokljuki (37. mesto v šprintu, op. p.). Morda še kakšen strel manj zgrešen," pravi Anja Eržen, Rok Tršan pa si želi: ''Moj cilj je, da bi dosegel najboljši rezultat v letošnji sezoni. Predvsem pa, da bi nastopil sproščeno, naredil tekaško in strelsko tako kot na treningu. Meni, da potem rezultat ne bo izostal.''

''Če bi popravil lanski rezultat, bi bil to že velik dosežek zame. Hochfilzen mi kar leži. Proga je dinamična in mi je pisana na kožo,'' meni Miha Dovžan, medtem ko je Lenart Oblak eden od tistih, ki mu Hochfilzen ne ustreza: "Ni mi preveč všeč, ampak tega ne bom imel v glavi. Predvsem bom imel svojo izvedbo in se ne bom obremenjeval s tem, kje je svetovno prvenstvo.Moja želja je ponoviti strelski nastop iz Antholza, tekaško pa še nekaj dodati. Če bi mi to uspelo, bi bil kar zadovoljen."

Spored svetovnega prvenstva v Hochfilznu:

Četrtek, 9. februar:
14.45 - mešane štafete (2x6 + 2x7,5 km)

Petek, 10. februar:
14.45 - šprint, ženske (7,5 km)

Sobota, 11. februar:
14.45 - šprint, moški (10 km)

Nedelja, 12. februar:
10.30 - zasledovalno, ženske (10 km)
14.45 - zasledovalno, moški (12,5 km)

Sreda, 15. februar:
14.30 – individualno, ženske (15 km)

Četrtek, 16. februar:
14.30 – individualno, moški (20 km)

Petek, 17. februar:
14.45 - štafeta, ženske (4x6 km)

Sobota, 18. februar:
14.45 - štafeta, moški (4x7,5 km)

Nedelja, 19. februar:
11.30 - skupinski štart, ženske (12,5 km)
14.45 - skupinski štart, moški (15 km)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin