Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 8. 2014,
8.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Cene Prevc Goran Janus grand prix celinski pokal

Ponedeljek, 18. 8. 2014, 8.58

8 let

Brata Prevc kraljujeta vsak na svojem koncu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V letošnjem poletju je skakalni svet v znamenju bratov Prevc. Tako Peter kot mlajši Cene sta najboljša v svojem okrožju in se potegujeta za končni najvišji položaj, na katerem sta trenutno zasidrana.

Peter Prevc je najboljši v grand prixu, v katerem ima na svojem kontu 168 točk, enako kot Norvežan Andreas Stjernen. Do rumene majice so ga pripeljali zmaga v Wisli, sedmo mesto v Einsiedelnu in osmo v Courchevelu. Do konca poletnega dela je še šest preizkušenj, naš šampion pa bo zagotovo izpustil Hakubo na Japonskem, kjer lahko na dveh tekmah pričakujemo okrnjeno zasedbo favoritov.

Glavni trener Goran Janus je že pred poletjem poudaril, da grand prix zanj nima takšnega pomena, in upa, da bodo slovenski skakalci blesteli v celinskem pokalu, ki prinaša dodatno kvoto za zimo - računa, da bo imel na prvi tekmi svetovnega pokala na voljo sedem skakalcev.

In za zdaj je Slovenija na dobri poti, saj ima na prvih sedmih mestih kar pet predstavnikov, kar je vrhunski dosežek. Daleč pred vsemi je Cene Prevc, ki je v tem tekmovanju poleti zabeležil že tri zmage – dvakrat v Kuopiu pretekli konec tedna in enkrat kot starejši brat v Wisli. Pohvali se lahko s 482 točkami. Na drugem mestu je Miran Zupančič s 343 točkami, nato pa pride prostor za skakalca iz druge države. Poljak Jakub Wolny ima 214 točk, njemu pa sledijo Peter Prevc (200 točk – zmagal na uvodnih poletnih tekmah v Kranju, nato je zakorakal v kakovostnejši grand prix), Andraž Pograjc (195), Piotr Zyla (Poljska, 180) in Mitja Mežnar (175).

Osemnajstletni Cene je na dobri poti, da z odliko opravi skakalne maturitetne izpite (do konca letošnjega celinskega pokala je še osem tekem), vmes pa si bo našel tudi čas za sprostitev. "Kvoto moramo dobiti, da bomo imeli nato ob začetku sezone sedem skakalcev. Cene Prevc in Miran Zupančič sta na dobri poti, da jo dobita. Cene ne bo skakal na dveh tekmah celinskega pokala, ker bo odšel na maturantski izlet," pomembnost tega tekmovanja izpostavlja Janus.

Prvi mož slovenske skakalne stroke zaradi dodante kvote taktično drži Ceneta na tekmah celinskega pokala, čeprav bi bil s to formo visoko uvrščen tudi v grand prixu. Vendarle pa je bolj pomembna zima, ki skakalni reprezentanci prinaša prav vse – rezultati v svetovnem pokalu imajo bistveno večjo veljavo, na podlagi teh dosežkov sta temu primerna večje zanimanje sponzorjev in boljše izhodišče za izvedbo programov, ki jih zastavi strokovno vodstvo ...

Če se po jutru dan pozna, potem bo tudi za brata Prevc prava zima.

Ne spreglejte