Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
0.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Boštjan Kline

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 0.02

7 let, 12 mesecev

Boštjan Kline na pravi poti, a še daleč od končnega cilja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Dobil sem potrditev dobrega dela. To je vse. Gremo naprej," pravi mariborski smučar Boštjan Kline, ki je sezono odprl s 14. in 24. mestom v Lake Louisu.

Lake Louise, geografsko dodobra odmaknjeno olimpijsko smučarsko središče v kanadski provinci Alberta, kot tradicionalna prva postaja nove sezone smučarjev v hitrih disciplinah Slovencem – z izjemo redkih prebliskov – nikoli ni bila pisana na kožo. Prav zaradi tega je bil 24-letni Mariborčan Boštjan Kline še toliko bolj vesel, ko je polnil potovalko pred selitvijo v Beaver Creek s spodbudno rezultatsko popotnico. S 14. mestom v superveleslalomu in 24. v smuku se je namreč podpisal pod svoj najboljši začetek sezone v karieri.

S trezno glavo v Kolorado

"Z dobršno mero nestrpnosti sem čakal na uvodni tekmi. Želel sem videti, kje sem. Po dolgih mesecih priprav sem želel dobiti prvo sliko. Prejel sem potrditev, da sem na pravi poti. Zdaj vem, da smo z ekipo dobro delali. Zaupam lahko tudi opremi. To je temelj, na katerem lahko gradi celotna ekipa," je dejal Kline, ki pred sezono ni pretiraval z optimističnimi napovedmi, zdaj pa v svojem slogu ostaja skromen in zadržan. "Vesel sem nadgradnje rezultatov iz pretekle sezone in dobrega začetka. Ohraniti pa moram trezno glavo in se osredotočiti na naslednje tekme," poudarja pred koloradskim delom severnoameriške turneje.

Rojeni tekmovalec

Kline je znova dokazal tudi, da je rojeni tekmovalec, torej smučar, ki prav na tekmi pokaže največ. Med pripravami je bil stabilen, a redko povsem vrhunski. Tudi na uradnih treningih ni bil najboljši Slovenec. Na tekmi pa … "Tekma me vedno dodatno podžge in prisili v večjo mero agresivnosti. Tekmovalna trema poskrbi za dodatno aktivacijo," odgovarja nekdanji dvakratni mladinski svetovni prvak, ki upa, da se bo kmalu zavihtel tudi med trideseterico na štartni listi in si tako dodobra popravil izhodišče.

"S številkami nad 35 mora smučar zaradi že načete proge pokazati še toliko več. Vožnja mora biti – v danih razmerah – skorajda popolna. Zavedam pa se, da moram stopati korak za korakom. Zdaj sem zadovoljen s temi rezultati. V prihodnje bom seveda želel več," pravi Kline, ki se je v pretekli zimi uspešno vrnil po poškodbi kolena iz leta 2013, v novi zimi pa želi storiti še korak naprej.

Potrpežljiv in osredotočen

A čeprav je že na prvi hitrostni postaji vlaka svetovnega pokala unovčil boljšo telesno pripravljenost, kakovostne snežne priprave in predvsem psihološko stabilnost, ki se je zrcalila v osredotočenosti, svojih apetitov še zdaleč ni potešil. Njegovi dolgoročni cilji so povezani z bojem za sam vrh.

"Sem na pravi poti," pravi član mariborskega Branika, a v isti sapi dodaja, da je ta pot vendarle še zelo dolga. Preboj v krog rednih dobitnikov točk je (bil) izjemno zahteven in je terjal niz visokih stopnic. A še kar nekaj jih bo moral prehoditi do želene ravni. "Ostati moram potrpežljiv in osredotočen," dodaja eden od ključnih protagonistov novega slovenskega smučarskega rodu.

Ptice roparice so velik izziv

Mariborčanova skromnost izvira tudi iz spoznanja, da je njegov opus prešibak za samozavestno trkanje po prsih. Med petnajstimi uvrstitvami med dobitnike točk so namreč le trije rezultati med najboljšo petnajsterico. Izziv za Beaver Creek?

"Ne bom si nalagal dodatnega bremena. V Beaver Creeku do zdaj nisem osvojil še nič. Ponavljam, dobil sem potrditev. To je dobra osnova," je pogovor sklenil Kline, ki se veseli vnovičnega srečanja s smukaško progo Ptice roparice v Beaver Creeku, ki spada med najbolj spektakularne in zahtevne v svetovnem pokalu.

Ne spreglejte