Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
17. 5. 2016,
11.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

7

Natisni članek

Vikersund Trondheim Lillehammer Oslo norveška turneja skoki Peter Prevc Peter Prevc

Torek, 17. 5. 2016, 11.47

6 let, 7 mesecev

Bodo skakalci tekmovali kar deset dni zapored?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

7

Smučarski skakalci že na novoletni turneji poudarjajo, kako je ta zaradi zgoščenega urnika naporna. Zdaj jih, kot kaže, čaka še neprekinjena norveška turneja, na kateri organizatorji ne predvidevajo dneva počitka.

Na zadnji prestižni novoletni turneji, na kateri je nesporni kralj postal slovenski skakalec Peter Prevc, so imeli glavni akterji v zraku v desetih dneh osem delovnih dni – upoštevane so tekme in kvalifikacije.

Zlasti za tiste, ki se potegujejo za laskavo lovoriko, je turneja fizično in psihološko zelo zahtevna, saj morajo biti zbrani na vsakem koraku.

Zdaj pred Prevca in skakalno druščino prihaja nov pekel. Norveška bo kraj brez počitka. Skandinavci so namreč prišli na idejo, da bi v koledar svetovnega pokala vpeljali norveško turnejo štirih skakalnic. Vodilni pri skokih so temu projektu že prižgali zeleno luč, potrditi pa ga morajo le še na kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) letos v Cancunu v Mehiki.

Sprehodite se po norveški poti, ki bo očitno čakala skakalce

 

Oslo, Lillehammer, Trondehim in letalnica v Vikersundu so prizorišča norveške turneje, kot poročajo na skijumping.pl, pa bi lahko skakalce v tem času čakalo izjemno naporno delo.

Idejo predstavili Walterju Hoferju

Deset dni zapored naj ne bi imeli počitka, saj bi bile, kot načrtujejo Norvežani, nenehno na sporedu kvalifikacije ali tekme. Predstavniki norveške smučarske zveze so se že sestali s prvim človekom skokov Walterjem Hoferjem in mu predstavili to idejo.

Že pred časom pa so Norvežani podali koncept, kako bi se skakalci potegovali za krono njihove turneje, ki bi ob takšnem urniku predstavljala najtežji del sezone.

Za prvo prizorišče v Oslu načrtujejo, da bi tekmo kot v kolesarstvu imenovali prolog, skakalci pa bi prejeli tudi bonus točke. Za zadnjo tekmo na letalnici v Vikersundu bi radi vpeljali idejo, ki so jo v skakalnem svetu sicer že preizkusili na poletnem grand prixu leta 2014, da bi tekmovalci skakali na izpadanje po sistemu kvalifikacije, četrtfinale, polfinale in finale. Na tej tekmi pa ne bi bile vključene sodniške ocene, temveč le daljava in kompenzacija za veter ter morebitno spreminjanje zaletnega mesta.

Ali bodo njihove zamisli padle na plodna tla, bomo videli junija na kongresu FIS, ko bodo potrjevali spremembe za nova tekmovalna obdobja.

Načrt norveške turneje štirih skakalnic
10. marec kvalifikacije Oslo (HS 134)
11. marec ekipna tekma Oslo (HS 134)
12. marec posamična tekma Oslo (HS 134)
13. marec kvalifikacije Lillehammer (HS 138)
14. marec tekma Lillehammer (HS 138)
15. marec kvalifikacije Trondheim (HS 140)
16. marec posamična tekma Trondheim (HS 140)
17. marec kvalifikacije Vikersund (HS 225)
18. marec posamična tekma Vikersund (HS 225)
19. marec posamična tekma Vikersund (HS 225)

 

Ne spreglejte