Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 3. 2012,
11.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

svetovni rekord svetovno prvenstvo

Sreda, 14. 3. 2012, 11.19

8 let

Bo Planica dobila nov rekord in svetovno prvenstvo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob idealnem razpletu dogodkov v prihodnjih letih bo Planica spet dobila svetovni rekord v smučarskih poletih, Dolina pod Poncami pa bo gostila tudi svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah.

V lanski sezoni je Planica po dolgih letih izgubila primat v smučarskih poletih. Norvežan Johan Remen Evensen je postavil nov svetovni rekord na domačem prizorišču v Vikersundu, potem ko je poletel 246,5 metra in za 7,5 metra preskočil svojega rojaka Björna Einarja Romörna. Slednji je najboljšo znamko na svetu postavil leta 2005 prav na letalnici bratov Gorišek. Janez Gorišek je s svojim sinom skonstruiral tudi letalnico Vikersundbakken.

A leta 2014, ko naj bi bila planiška letalnica prenovljena in povečana, se lahko stvari spet obrnejo. Svetovni rekord lahko sicer teoretično pade že prej, a je po besedah vodje letošnjega tekmovanja Jelka Grosa to praktično nemogoče. "Spomladi 2013 začnemo graditi. Projektantska skupina, ki bo za to zadolžena, se je obrnila na Janeza Goriška, ki bo izoblikoval krivuljo, vse drugo bodo naredili oni. Prenova bo potekala na bazi izkušenj v Vikersundu. Imamo še nekatere rezerve, o katerih ne bom govoril, saj so skrivnost. Leta 2014 bo na novi letalnici naskok na nov svetovni rekord," je o prenovljeni letalnici spregovoril Gros.

Konkurenti so Oberstdorf, Lahti in Zakopane

Planica je tudi ena izmed kandidatk za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. Za promocijo bosta na letošnjem finalu skrbela uspešna slovenska športnika Petra Majdič in Franci Petek, ki sta tudi ambasadorja prvenstva. "Pred tem bo potrebno organizirati generalko v svetovnem pokalu, ki bo preizkus pred svetovnim prvenstvom. Takrat se bodo fantom v Planici pridružila dekleta. Skupni finale svetovnega pokala morda ne bo možno prirediti v Planici, saj bodo smučarji tekači sem želeli priti prej kot sredi marca, da bodo izkusili podobne razmere, kot bodo na svetovnem prvenstvu. Poudarjam pa, da Planica ni konkurenca tekaškim tekmam na Rogli, niti ženskim skokom v Ljubnem. Te tekme bodo v Planici le enkrat in to v primeru, da bo Planica gostila svetovno prvenstvo," je pojasnil Gros.

Konkurenti planiški dolini za izvedbo enega najpomembnejših zimskih športnih tekmovanj na svetu so Oberstdorf, Lahti in Zakopane. Zmagovalec bo znan konec maja na kongresu FIS. Planica bi si z dobro izvedbo ta konec tedna, v katero dvomi malokdo, bržkone pridobila marsikakšno bonus točko. Ob tem velja še omeniti, da je Bloudkova velikanka, na kateri bi potekala skakalna preizkušnja na veliki napravi, že skoraj zgrajena, letos julija pa naj bi se na njej že skakalo.

Ne spreglejte