Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2011,
21.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alta Badia

Sobota, 17. 12. 2011, 21.31

8 let

Blardone poskrbel za domačo zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italijan Massimiliano Blardone je zmagovalec veleslaloma za svetovni pokal, ki ga je gostila Alta Badia. Janez Jazbec je nastop končal že po prvi vožnji.

Blardone je zadnjič v svetovnem pokalu zmagal prav na slovitem veleslalomu na Gran Risi pred dvema letoma. Drugo mesto je osvojil Avstrijec Hannes Reichelt (+0,35), tretji pa je bil njegov rojak Philipp Schörghofer (+0,57).

Edini Slovenec na tekmi Janez Jazbec je bil prepočasen za finale. Nastop je končal na 44. mestu (+4,37) in za najboljšo trideseterico zaostal za več kot sekundo.

V drugi vožnji so se povsem na novo premešale karte na vrhu. Najhitrejši na prvi progi Američan Ted Ligety je končal na četrtem mestu in za italijanskim matadorjem zaostal za 58 stotink sekunde, stopničke pa zgrešil za stotinko. Prav tako Avstrijec Marcel Hirscher, drugi na prvi progi, in vodilni v skupnem seštevku Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je vpisal tretji čas prve vožnje, nista stopila na zmagovalni oder. Hirscher (+0,71) je zasedel končno peto mesto, Svindal (+1,41) pa je bil osmi.

Ligety, branilec malega kristalnega globusa v tej disciplini, tako v novi sezoni ostaja pri dveh veleslalomskih zmagah. V veleslalomskem seštevku ima 65 točk naskoka pred drugouvrščenim Hirscherjem.

Veliki junak je 32-letni Blardone, ki je na tej evropski veleslalomski klasiki, zmagal še tretjič (2011, 2009, 2005) ter pred domačimi navijači vpisal šesto veleslalomsko zmago. Zadnjič je bil na stopničkah veleslaloma pred enim letom v Val d'Iseru. Branilec skupne zmage Hrvat Ivica Kostelić pa je na veleslalomu, ki ga je postavil njegov oče Ante, končal na skromnem 17. mestu (+2,85).

Slovenci tudi po četrtem veleslalomu ostajajo brez točk v osnovni disciplini alpskega smučanja, slovenska moška vrsta veleslalomskih točk ni osvojila že vse od decembra 2009. Jazbec je za vodilnim Ligetyjem na prvi progi zaostal več kot štiri sekunde (+4,37), od finala pa ga je ločila več kot sekunda. Zasedel je končno 44. mesto.

Slovenci imajo po desetih izpeljanih tekmah, ki štejejo za svetovni pokal alpskih smučarjev, sila pičel izkupiček zgolj 83 točk, in še to le v dveh disciplinah, superveleslalomu in slalomu. Med dobitnike točk so se doslej vpisali le trije Slovenci; Gašper Markič s 14. in 26. mestom v superveleslalomu (Lake Louise, Val Gardena), Rok Perko s 16. superveleslalomskim mestom v Val Gardeni in Mitja Valenčič s petim slalomskim mestom v Beaver Creeku. Najvišje uvrščeni Slovenec v minuli sezoni Andrej Šporn v tej sezoni še ni osvojil točk.

V Alta Badii bodo v ponedeljek izpeljali še slalom, nato pa se bo karavana preselila v Avstrijo, kjer bodo v Flachauu izpeljali odpadla slaloma iz Levija.

Ne spreglejte