Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2020,
11.00

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Pokljuka 2021 Pokljuka 2021 Pokljuka

Torek, 22. 12. 2020, 11.00

3 leta, 3 mesece

maskota sp v biatlonu

Biatlonsko SP na Pokljuki bo spremljal škrat Jurček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Pokljuka škrat | Maskota svetovnega prvenstva v biatlonu je škrat Jurček. | Foto www.pokljuka2021.com

Maskota svetovnega prvenstva v biatlonu je škrat Jurček.

Foto: www.pokljuka2021.com

Pokljuka bo februarja 2021 gostila svetovno prvenstvo v biatlonu. V pokljuškem organizacijskem odboru so se zato odločili, da predstavijo novo maskoto tekmovanja. To je pokljuški škrat Jurček.

Peter Dokl
Sportal Uspešen mladinec je med člani doživel streznitev: To je bil kar udarec, priznam

Pri organizacijskem odboru Pokljuka so poudarili, da že več kot 20 let gostijo najboljše biatlonce sveta na mednarodnih tekmovanjih najvišje ravni. "Pokljuka leži v osrčju narave in povezavo ter predstavo o sobivanju z njo je že od začetkov simboliziral gams, maskota pokljuških tekmovanj. Ker predstavlja bližajoče se SP največji zimskošportni dogodek v Sloveniji doslej, se je Organizacijski odbor Pokljuka odločil, da ob tej priložnosti predstavi novo maskoto - pokljuškega škrata. Pokljuški škrat, gamsov prijatelj, je junak zgodbe, ki mladim rodovom prinaša sporočilo o pomenu varovanja narave in gibanju ter ukvarjanju s športom," so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost.

Kot pravijo, je pokljuški škrat Jurček glavni junak nove, posebne slikanice Zaklad pokljuških škratov. "Slikanica Zaklad pokljuških škratov je nastala v pričakovanju izjemnega športnega dogodka, ki ga Pokljuka gosti februarja 2020. Ne le obeti nove športne pravljice, pač pa tudi pravljična pokrajina in bogata naravna in kulturna dediščina Pokljuke so navdihnili zgodbo o pokljuških škratih," so dodali.

pokljuka 2020
Sportal SP na Pokljuki tudi pred gledalci, a ...

SP na Pokljuki no potekalo med 11. in 21. februarjem prihodnje leto. | Foto: Peter Podobnik/Sportida SP na Pokljuki no potekalo med 11. in 21. februarjem prihodnje leto. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Slikanica je plod dela slovenskih ustvarjalcev, mladinskega pisatelja Žige X. Gombača in ilustratorja Gorazda Vahna. Zaklad pokljuških škratov je zgodba o tem, kako so škratje s složnostjo premagali urok uničevanja narave. Spodbuja nas k temu, da naravo varujemo in raziskujemo njene skrivnosti, tudi pravljični svet pokljuških škratov, ki so varuhi pokljuškega zaklada in navdušeni telovadci, pravijo pri pokljuškem odboru.

"Pokljuški škratje so prav posebni škratje. So navihani, modri, zaščitniški do narave in zelo navdušeni nad škratovadbo. Vesel sem, da so me spustili v svojo družbo, mi zaupali svojo zgodbo ter dovolili, da jo povem tudi vam," je dejal Gombač, Vahen pa nadaljeval: "Lepo je bilo pokukati v skriti svet gorskih škratov. Upam, da bo ta slikanica prispevala k boljšemu razumevanju Pokljuke in njenih skrivnosti."

Pri slikanici so sodelovali Športni center Triglav Pokljuka, organizacijski obor SP in zavoda Škrateljc, kjer ustvarjajo zgodbe, ki povezujejo domišljijske svetove z naravo, kulturo in športom.

Ne spreglejte