Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 1. 2014,
20.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Soči biatlon Jakov Fak Jakov Fak Teja Gregorin Klemen Bauer Uroš Velepec

Torek, 21. 1. 2014, 20.32

7 let, 12 mesecev

Biatlonci zdaj povsem osredotočeni na Soči: Tamkajšnja proga je težka!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko številne športnice in športnike do začetka olimpijskih iger v Sočiju še čakajo boji v svetovnem pokalu, se lahko biatlonke in biatlonci povsem osredotočijo na vrhunec zime.

Tekem svetovnega pokala v biatlonu do začetka iger v Rusiji namreč ni več, potrjena pa je tudi slovenska biatlonska odprava. Žal je že jasno, da v Sočiju ne bo mešane štafete, ki je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu osvojila srebrno odličje.

"Kar nekaj štafet je odpovedalo nastop na olimpijskih igrah. Švedi tam ne bodo nastopili z žensko štafeto in zato tudi z mešano ne. Nimajo norme. Tudi za Švicarje ne vemo. Imeli bodo torej samo 12, 13 štafet, kar je za IBU sramota. Borijo se za mešano štafeto na OI, dobijo 20 mest, nato pa nastopa samo 12, 13 štafet?! Naredili so napako že s tem, kako so postavili kriterije," je po zapletih z olimpijsko normo in izpadom slovenske mešane štafete nezadovoljen glavni trener slovenske biatlonske reprezentance Uroš Velepec.

Slovensko olimpijsko biatlonsko odpravo tako sestavljajo Jakov Fak, Teja Gregorin, Klemen Bauer, Janez Marič, Peter Dokl in Simon Kočevar kot rezerva. Od prvih treh lahko pričakujemo veliko, vsi so namreč izvrstni tekači in prav to je lahko na progi, ki so jo v svetovnem pokalu preizkusili že lani, lahko odločilno.

Olimpijska proga samo za najboljše tekače

"To je najtežja proga, kar jih je. Zelo težko je biti hiter na progi in natančen na strelišču," biatlonsko olimpijsko prizorišče ocenjuje Jakov Fak: "Proga je zelo selektivna. Nadvse pomembna bo izbira štartnih skupin, kjer smo v preteklosti naredili veliko napak. Temu se bom zato bolj posvetil kar sam, čim manj stvari bom poskušal prepustiti preostalim." Velepec je pri opisu olimpijske proge še bolj slikovit: "'Smotana' proga je. Vse skupaj je stisnjeno na 500 kvadratnih metrov, če bi splezal na drevo, bi videl celo progo. 'Smotana' je. Ampak Klemnu in Jakatu ustreza, Tesa je rekla, da ji je 'kul'."

Slovenska biatlonska odprava se bo od 23. do 28. januarja pripravljala na Pokljuki, že 30. januarja pa poleti v Soči. "Trening na Pokljuki bo zelo usmerjen, poskušali bomo narediti simulacijo olimpijske proge, naklone … Največ pa bomo trenirali v Sočiju. Do prve dirke bomo imeli na razpolago sedem dni, treba se bo navaditi na strelišče, naštudirati hitre prihode nanj in različne taktične variante na progi," nam je program priprav na vrhunec zime razkril Velepec.

Ne spreglejte