Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 12. 2015,
17.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Pokljuka Klemen Bauer Jakov Fak Jakov Fak Teja Gregorin

Sobota, 19. 12. 2015, 17.37

7 let, 12 mesecev

Bauer nesporni junak slovenske reprezentance, vodstvo pa zaskrbljeno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po treh tekmovalnih dneh letošnjega svetovnega pokala na Pokljuki sta slovenski vrsti nekaj veselja prinesla le Klemen Bauer in Miha Dovžan. Na splošno se je v reprezentanci pojavila manjša kriza.

Po šprinterskih in zasledovalnih tekmah je slovenski reprezentanci grozilo, da na domači Pokljuki na nedeljskih tekmah biatlonske formule ena svojega predstavnika sploh ne bo imela. Zagato je rešil Klemen Bauer, ki se je skozi šivankino uho uvrstil na tekmo, na kateri ima pravico nastopa le trideset najboljših posameznikov.

Bauer rešuje, Dovžan preseneča, Fak in Gregorinova trpita

Bauer torej vleče slovenski voz, Jakov Fak in Teja Gregorin nista v formi, z izjemo Mihe Dovžana, ki se je sploh prvič v karieri uvrstil na zasledovalno tekmo svetovnega pokala, pa so preostali povsem razočarali. Slovensko povprečje je po prvi tretjini sezone tako slabo, da je vodstvo sklicalo krizni sestanek, na katerem se bo odločalo, kako naprej.

Nesporno prvo ime slovenske reprezentance ta konec tedna je Klemen Bauer, ki je bil na četrtkovem šprintu 18., na današnjem zasledovanju 20., nastopil pa bo tudi jutri na skupinskem štartu.

"Zadovoljen sem s svojimi nastopi in vesel, da mi je vrhunec prvega dela sezone uspel prav tukaj na Pokljuki," je po dveh preizkušnjah povedal 29-letni Ihanec, ki je glede na nekaj zadnjih sezon vidno napredoval predvsem v streljanju: "V preteklosti sem imel velike težave s streljanjem in zdaj že nekaj tekem zapored stoje znam lepo ustreliti. Imam nadzor, kar je pomembno. Zdaj vem, kaj se dogaja, in to je zagotovilo, da gre vse skupaj v pravo smer."

"Po novem letu bo bolje"

Prvi zvezdnik slovenske izbrane vrste Jakov Fak ne najde forme. "Tudi danes sem seveda upal na več. Na začetku je šlo vse po načrtu, potem pa se je podrlo. Bilo je preveč napak za kakšen vidnejši dosežek. Na streljanju je bilo malo preveč nervoze. Hotel sem še bolj napredovati in sem samega sebe brcnil v zadnjico."

Po četrtkovem mučenju je Fak danes na smučeh deloval nekoliko bolje, zato pred nadaljevanjem sezone ostaja optimističen. "Vesel sem, da mi je pri teku šlo bolje, mislim, da bo po novem letu vse v redu. Po novem letu se začne na novo. Upam, da bomo v tem času vse pripeljali na tisto raven, ki bi morala biti že decembra," pravi biatlonec, ki je v svetovnem pokalu zbral šest zmag, tem pa dodal dva naslova svetovnega prvaka.

V tej sezoni se je znašel v položaju, ki ga ni več vajen. V nedeljo bo izpustil tudi skupinski štart: "Že dolgo, že kar nekaj sezon, se mi ni zgodilo, da se ne bi uvrstil na skupinski štart. Sem kar malo razočaran."

Tako Fak kot Bauer sta pohvalila izjemno navijaško vzdušje na Pokljuki. "Glede na to, da naši rezultati niso bili najboljši, je resnično lepo videti ljudi, ki te spodbujajo, tudi ko delaš napake. Vzdušje je bilo neverjetno, vesel in hvaležen sem za takšno občinstvo," je povedal Fak.

Dokazala, da streljati zna, zdaj mora to storiti še v teku

V ženski konkurenci Slovenija v nedeljo ne bo imela predstavnice. Teja Gregorin je 47. mesto s petkovega šprinta v soboto izboljšala za 26 mest, a s svojim tekom ni bila povsem zadovoljna. "V prvih štirih krogih so me tekmovalke še vedno prehitevale. Moj tek ni bil bistveno boljši od včerajšnjega," je potarnala izkušena 35-letna slovenska reprezentantka, ki pa je lahko bila veliko bolj zadovoljna s svojim strelskim učinkom.

Po dolgem času je bila namreč stoodstotno natančna. "Hotela sem streljati hitro. Včeraj sem namreč streljala zelo počasi in takrat se dogajajo napake, ki se ne bi smele. Danes je bilo moje streljanje popolno, upam, da bo še kakšna takšna tekma v tej sezoni. Dokazala sem, da znam streljati, v teku pa to še moram dokazati. Zato se veselim novega leta in tekem, ki prihajajo, Prepričana sem, da to kljub svojim letom še zmorem."

Mladi Gorjan pregorel na strelišču

Andreja Mali, Anja Eržen, Urška Poje, Rok Tršan in Lenart Oblak so nastope končali že na prvih tekmah, medtem ko je Miha Dovžan presenetil in navdušil z uvrstitvijo na zasledovanje. Na tem je sicer strelsko pregorel, a vseeno pridobil dragoceno izkušnjo.

"Glede na to, da sem prvič štartal, ni bilo ravno tako, kot sem si zamislil. Streljanje danes res ni bilo na moji strani, tek pa … Nisem se počutil dobro, imel sem trde noge. Na zadnjem postanku niti sam ne vem, kaj se je zgodilo, letelo je po robu," je 21-letni Gorjan razlagal po tekmi, na kateri je kar osem strelov poslal mimo tarče in zato namesto 12,5 odtekel skoraj 14 kilometrov.

Kos se bo zagovarjal, a je vesel, da so se stvari vsaj premaknile

Po izjemno slabem začetku sezone je Pokljuka prinesla premik. Uspeh ali neuspeh je stvar perspektive, meni slovenski reprezentančni trener Tomaš Kos.

"Glede na rezultate v tej sezoni moramo pokljuške nastope jemati kot uspeh. Ampak uspeh in neuspeh sta seveda odvisna od tega, kako se ju jemlje. Če zmaguješ, je peto mesto neuspeh, če se sicer uvrščaš okoli dvajsetega, pa je uspeh. Predvsem je pomembno, da se je nekaj premaknilo in je nekaj veselja, da lahko tukaj na Pokljuki nastopamo tudi na zadnji tekmi," pravi češki strokovnjak, ki bo danes na kriznem sestanku, ki ga je sklical predsednik zbora za biatlon Marko Dolenc, pojasnjeval, kaj v reprezentanci ne deluje tako, kot bi moralo.

Že po današnjih tekmah pa je priznal, da vse ne poteka tako, kot so si zamislili pred sezono: "Začrtano je bilo nekako tako, da bomo skozi tekme formo dvigovali, žal se to ni zgodilo. Zdaj se moramo umiriti, narediti nekakšno mikrobazo, se dobro regenerirati in začeti v bistvu z ničle. Tekmovalci še vedno verjamejo, da se da marsikaj doseči v tej sezoni. In to je najpomembnejše."

Ne spreglejte