Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
16. 1. 2016,
9.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Matej Likar Jaka Rus Rok Urbanc

Sobota, 16. 1. 2016, 9.03

8 let

Avstrijci plačujejo slovenskim skakalcem, da se spuščajo po letalnici na Kulmu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Biti predskakalec na letalnicah ni lahko delo. In to zelo dobro tudi na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu opravljajo štirje slovenski skakalci.

Jaka Rus, Rožle Žagar, Matej Likar in Rok Urbanc so slovenski skakalci, ki na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu tekmovalno niso aktivni, so pa zato nenehno v pripravljenosti kot predtekmovalci.

Biti poskusni zajček, ki preizkuša letalnico, ni lahka naloga in ni za vsakogar. Spomnimo se, kako so lani ob prenovi Letalnice bratov Gorišek izbirali, kdo bo najbolj primeren kandidat, da se bo kot prvi spustil po napravi. Na koncu je čast pripadla Žagarju, ki mu bo tisti dan za vedno ostal v spominu.

Prvi dan je strah prisoten, nato vse skupaj prespiš in pozabiš

V vlogi predtekmovalca pa se je že nekajkrat znašel tudi Likar. Videli smo ga lahko lani v Planici, tudi na svetovnem prvenstvu v Predazzu, zdaj pa svojo nalogo opravlja na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu.

In kako on doživlja letalnice kot predskakalec? "Res je, da smo predtekmovalci v času, ko dajo tekmovalno rampo, neogreti in ne skačemo tako dobro kot skakalci v konkurenci, zato nam je težko. Zadnja dva dneva, ko so letalnico preizkušali, smo imeli višjo rampo in se je dalo leteti, včeraj pa so bile hitrosti na mizi zagotovo za kilometer ali kilometer in pol manjše od tistih, ki jih imajo tekmovalci. Prvi dan, ko se spustiš po letalnici, je razumljivo prisotnega nekaj strahu, vendar nato prespiš vse skupaj in pozabiš," odgovarja Matej.

Avstrijci jim uredijo nastanitev in jim plačajo lepe dnevnice

V sredo ga je stisnilo pri srcu, ko je grdo padel 23-letni Avstrijec Lukas Müller, ki so mu operirali hrbtenico, ni pa še jasno, ali bo lahko sploh hodil ali ne: "Zelo me je pretreslo. Ravno mimo sem šel. Sicer nisem videl, kako je padel, vendar je bilo hudo. Upam, da bo z njim vse v redu."

Vsi štirje slovenski skakalci bodo na svetovnem prvenstvu ostali do konca, njihovo delo pa je zelo dobro plačano. Ker je povrhu vsega še prvenstvo, dobijo dodatek. "Organizatorji nam uredijo nastanitev in nam dajo dnevnice. Na letalnicah je sicer ovrednotena 100 evrov na dan, ker je svetovno prvenstvo, pa je zdaj 120. Takšen zaslužek je dobrodošel, vendar ne hodim sem zaradi denarja. Nekajkrat sem že rekel, da bi šel tudi zastonj skakat kot predtekmovalec, saj skačem zaradi užitka," je odgovoril 24-letni Matej, ki bo danes na Kulmu spet na delu.

Ne spreglejte