Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
26. 12. 2015,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Avstrija Heinz Kuttin Stefan Kraft Michael Hayböck Nemčija Sven Hannawald

Sobota, 26. 12. 2015, 17.00

8 let

Avstrijce skrbi, da bi jim Slovenec izmaknil žezlo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Novoletna turneja, tradicionalni praznik smučarskih skokov, poteka na nemških in avstrijskih tleh. Obe skakalni velesili vlogo osrednjega favorita za zmago pripenjata slovenskemu asu Petru Prevcu.

V torek se bo s tekmo za svetovni pokal v Oberstdorfu začela 64. novoletna turneja. Čeprav pogled na seznam zmagovalcev razkriva, da so prestižno lovoriko od leta 2008 dalje osvajali le avstrijski tekmovalci, se je letos po svetu razpaslo prepričanje, da je prvi favorit za skupno zmago Peter Prevc.

Slovenski orel je v izjemni formi. V svetovnem pokalu je nanizal tri zmage in si priskakal lepo prednost pred tekmeci, na novoletni turneji pa želi popraviti vtis s prejšnje izvedbe, ko je po malce manj uspešnim nastopom v Innsbrucku, kjer je osvojil 11. mesto, zdrsnil iz boja za skupnega zmagovalca. Na koncu je zaostal za Kraftom in Hayböckom.

Kuttin: Prevc bo najtrši oreh

Naslov brani Stefan Kraft, eden izmed plejade Avstrijcev, ki so se v zadnjih sedmih letih znašli na seznamu zmagovalcev. Avstrijce skrbi, da bi se lahko končalo obdobje njihove prevlade, kot največjega kandidata, ki bi jim lahko premešal štrene, pa izpostavljajo 23-letnega Prevca.

Slovenski športnik leta je v zadnjem obdobju tako suveren, da je očaral tudi strokovno vodstvo avstrijske reprezentance. ""Prevc skače senzacionalno. Skače tako dobro, da bo najtrši oreh v boju za naslov,"" je v pogovoru za avstrijsko agencijo APA dejal Heinz Kuttin in dodal, da je bil trenutno vodilni skakalec v točkovanju za svetovni pokal na zadnjih tekmah v Švici razred zase.

Avstrijski Korošec, ki bo kmalu praznoval 45. rojstni dan, ni zaman izpostavil Prevca. Med resnejše favorite poleg njega ter Nemcev Freunda in Freitaga uvršča tudi Norvežana Kennetha Gangnesa in Johanna Andreja Forfanga. Svojih izbrancev ni omenil. Namerno ali ne, se bomo lahko prepričali na lastne oči v naslednjih dneh, ko se bodo najboljši smučarski skakalci potegovali za bleščečo lovoriko.

Kraft je optimističen, Hayböck dvakrat tik za Prevcem

Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck in Bischofshofen bodo štiri postaje, kjer se bo ustavila svetovna skakalna karavana in predstavila znanje ter pripravljenost pred tisoči navdušenih ljubiteljev smučarskih skokov. ""Lahko se vmešamo v boj za zmago"", poudarja Kuttin, nekdanji avstrijski skakalec, ki mu je zaupana odgovorna vloga selektorja.""Naša forma raste, imamo vedno več samozavesti. Z njo vred pa prihajajo tudi ambicije po višjih mestih.""

Kraft bo branil naslov, a z dozdajšnjimi predstavami v svetovnem pokalu ni navdušil. ""Ni bilo lahko, saj do Engelberga nismo mogli dobro trenirati. Zdaj sem optimist,"" napoveduje 22-letni Avstrijec, njegov starejši rojak Michael Hayböck pa vidi največja favorita v slovenskem in nemškem taboru."" Prevc in Freund sta favorita, a bomo dali vse od sebe, da se izkažemo tudi drugi,"" pravi 24-letni skakalec iz Linza, dvakrat drugi v seštevku za zmago na novoletni turneji.

Da mu gre na bolje, je dokazal na zadnjih tekmah, ko se je dvakrat prebil na zmagovalni oder. S tem je tudi reševal avstrijsko čast, ki je na kaj podobnega čakala do tekme v Rusiji. Zaostal je le za Prevcem, v prihodnjih dneh pa bo upal, da ga bo po štirih tekmah prehitel.

Hannawald: Prevc in Freund bosta kos pritisku

Podobno je tudi v Nemčiji, kjer so ljubitelji smučarskih skokov že skoraj pozabili, kdaj je po turneji štirih skakalnici na najvišjo stopničko stopil njihov rojak. To je bil Sven Hannawald, ki je osvojil prvo mesto pred 13 leti. Danes je star 41 let, v prihodnjih dneh pa napoveduje krčevit dvoboj za lovoriko.

Prva favorita v njegovih očeh sta rojak Severin Freund in sveže pečeni slovenski prvak Prevc. ""Oba sta polna izkušenj, tako da bosta kos pritisku,"" je naznanil zadnji nemški osvajalec prestižne turneje. V nemškem taboru tako verjamejo, da lahko Freund s pomočjo bučnega občinstva pokvari načrte najstarejšemu izmed bratov Prevc, velike možnosti za vrhunsko uvrstitev napoveduje tudi Richardu Freitagu. Prevc je dobil zadnje tri preizkušnje za svetovni pokal, Freund pa je v tej sezoni zmagal dvakrat.

V ponedeljek se bo 64. novoletna turneja uradno začela s kvalifikacijami v Oberstdorfu, dan pozneje pa se bo na Schattenbergu že skakalo za točke.

Ne spreglejte