Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
19. 11. 2015,
12.02

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Andrea Massi Tina Maze SZS

Četrtek, 19. 11. 2015, 12.02

8 let, 3 mesece

Andrea Massi: Nič ne skrivam

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prihodnost Andree Massija v slovenskih smučarskih krogih bo odvisna od pomladne odločitve Tine Maze o (ne)nadaljevanju kariere in politike vodstva Smučarske zveze Slovenije.

Andrea Massi (še) ne bo prevzel slovenskega smučarskega krmila. Vztraja, da je še vedno "le" zunanji sodelavec, ki nudi strokovno podporo in pomoč trenerjem. Za to delo je kajpak predviden honorar, a pri Smučarski zvezi Slovenije, podobno kot tudi v številnih drugih primerih, z izplačilom krepko zamujajo. "Ko sem kot vodja ekipe Tine Maze krvavo potreboval denar, sem, to priznam, na zvezo pritiskal tudi prek medijev. Tokrat ne bom. Vem, da bom denar dobil. Te zamude niso usodne. Prednost imajo športni programi," pojasnjuje dolgoletni vodja tekmovalne ekipe Tine Maze.

Slika slovenskega smučanja

Potem ko je organiziral in večinoma tudi vodil poletne kondicijske priprave večjega dela moške reprezentance, bil del štaba na uvodnih tekmah svetovnega pokala v Söldnu in priskočil na pomoč ženski ekipi evropskega pokala, se je zdaj udeležil še treningov mladinske reprezentance pod vodstvom trenerja Boštjana Anderliča. "Fotografi za sliko celotnega prostora ali panorame uporabljajo širokokotni objektiv. No, takšno sliko si zdaj ustvarjam tudi jaz. Gre za sliko slovenskega smučanja," pravi.

Širša slika bo po Massijevem prepričanju pomagala razumeti tudi vse pomanjkljivosti. "Izpostavimo primer šolske športne vzgoje. Slovenija je bila v času nekdanje Jugoslavije znana po zelo visoki ravni osnovne motorike. V Italiji smo lahko o tem le sanjali in občudovali takšen sistem. Zdaj imam občutek, da se z otroki na ravni motorike dela bolj pomanjkljivo. To so resda predvidevanja. A pri SZS bi morali imeti osebo v stalnem stiku z resornim ministrstvom," primer, ki nakazuje globino njegovega raziskovanja, navaja Massi.

Res občutek ogroženosti?

"Ko sem se z vodstvom Smučarske zveze Slovenije pogovarjal o pogojih mojega sodelovanja, sem večkrat poudaril, da želim v letu Tininega premora svoje izkušnje deliti z okoljem, v katerem sem jih tudi zgradil. Slovenskim trenerjem sem na voljo. Nič ne skrivam. Od mene bodo dobili vse, kar bodo želeli. Začutil sem sicer, da se nekateri trenerji čutijo ogrožene. Čutijo pritisk. To je velika neumnost," poudarja Goričan, ki bo med sezono večkrat prisoten tudi na tekmah svetovnega pokala.

Ob sebi si ga je zaželel predvsem vodja ekipe za hitri disciplini Peter Pen, s katerim sta dosegla načelni dogovor o sodelovanju na terenu po končani severnoameriški turneji. "S svojo prisotnostjo ne smem destabilizirati sistema dela. To so občutljiva vprašanja," pravi novopečeni član strokovnega sveta alpskih disciplin, ki bo smukačem po vsej verjetnosti na voljo že v Val Gardeni.

"Za uspehe naj bodo zaslužni drugi"

"Moj letošnji cilj je, da bi se kdo od mene kaj naučil. Ne bom se izpostavljal, vsekakor pa bom pomagal. Želim, da se pod dobre rezultate podpišejo odgovorni trenerji, ne jaz. Vem, da marsikdo pričakuje moj udarec po mizi. Še več, marsikdo pričakuje, da bom prevzel celotno krmilo. Ne, držim se dogovora o vlogi zunanjega sodelavca," pravi Massi, ki pa vendarle ne skriva, da gre za prehodno obdobje.

Njegova prihodnost bo odvisna predvsem od odločitve Mazejeve, nato pa od politike vodstva panožne zveze ter alpskih disciplin. To je Massiju že lani ponujalo taktirko vseh reprezentanc, v prihodnje pa utegne biti aktualna vloga vodja omejene elitne ekipe. "Od prvega do 30. oziroma 31. v mesecu. Od januarja do decembra. Leta? Štiri plus štiri. To je koncept športa, ki ga imam v glavi," pravi italijanski strokovnjak.

Ne spreglejte