Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
25. 10. 2015,
22.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andrea Massi Sölden svetovni pokal

Nedelja, 25. 10. 2015, 22.17

8 let

Andrea Massi na robu slovenskega smučarskega vrtinca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Söldnu je Andrea Massi na trenutke že deloval kot polnokrvni član spremljevalnega štaba slovenske smučarske reprezentance, a vseeno priznava, da z desno roko še naprej drži ročno zavoro.

Medtem ko se je Tina Maze, ki je za vsaj eno leto zamrznila svojo smučarsko kariero, ob ledeniškem odprtju nove zime v Söldnu vidno zabavala v vlogi Milkine "posebne poročevalke" iz zakulisja, pa se je dozdajšnji nesporni vodja njene spremljevalne ekipe Andrea Massi po poletni organizaciji kondicijskih treningov v Gorici zdaj tudi na tekmah preizkusil v vlogi pridruženega člana slovenskega smučarskega štaba.

S svojimi oblačili - na sebi ni nosil reprezentančne opreme, temveč smučarsko uniformo Team to aMaze - je sicer na simbolični ravni vseskozi opozarjal, da je, skladno z dogovorom, "le" zunanji svetovalec SZS, ki trenerjem in tekmovalcem nudi strokovno podporo in pomoč. Vseeno pa ga je ritem tekme dodobra prevzel.

Prvi dan leta 0

"Umetno, včasih tudi fizično, skušam storiti korak nazaj in se zadrževati. Toda včasih ne gre. Preprosto, 'padem notri'. To je tudi znak spoštovanja do slovenskih smučarjev," o smučarskem vrtincu, ki ga je predvsem med moško tekmo, ko se je podal celo na progo, skoraj posrkal vase, pripoveduje Massi.

Ob tem vztraja, da se je slovensko smučanje znašlo v letu 0. "Iz tega ne smemo delati drame. Tako pač je. Tina se je odločila za premor. Naloga tistih, ki skrbijo za slovensko smučanje, pa je, da se trudijo za dobre pogoje in v ospredje potiskajo mlade. Treba se je boriti tudi takrat, ko ima konkurenca boljše pogoje. Treba je predvidevati potek dogodkov. Žal so, denimo, Italijani ali Avstrijci tudi v teh predvidevanjih pogosto korak naprej," opozarja soavtor ene najlepših slovenskih smučarskih pravljic.

Odgovor na Sölden

"Na Sölden se je treba odzvati takoj. Včasih tudi s prepirom ali bolj trdo roko, a predvsem z oporo in zaščito. Tudi po Tininem ledeniškem spodrsljaju smo se odzvali, ona pa nam je odgovorila z zmago na naslednji tekmi v Leviju," je ob slovesu od Tirolske dejal Goričan, ki po dveh preizkušnjah kajpak ni mogel biti zadovoljen s pičlimi štirimi slovenskimi točkami, pod katere se je podpisala Katarina Lavtar.

Po ženski tekmi je bil vidno nejevoljen predvsem ob nastopu in odstopu Ane Drev, medtem ko pa je po nedeljski tekmi stopil v bran Žanu Kranjcu (33. mesto) in Klemnu Kosiju (odstop): "Osnovni pristop je bil pravi. Toda pri Kosiju so vidne tehnične težave, medtem ko pa je Kranjec pokazal preveč spoštovanja do proge. V resnici gre za fanta, ki je dovolj telesno močan in eksploziven ter ima dovolj smučarskega znanja za precej boljše rezultate. Kmalu bo pokazal, da v Sloveniji še znajo smučati. Morda mu manjka le nekaj smučarske 'zlobnosti'."

Nova ekipa: z Masijem ali brez?

Eno od ključnih vprašanj, ki je ob odprtju nove smučarske sezone zaposlovalo tudi tuje novinarje, ki so v svoje domovine poročali o zmagah Italijanke Federice Brognone in Američana Teda Ligetyja, pa je bilo, v kolikšni meri bo v slovenski smučarski pogon v prihodnje vključen Massi. "Vključil se bom do mere, ki jo bosta dopuščala smučarska zveza in seveda denar, ki je sveta vladar," je nekoliko skrivnostno odgovoril osrednji akter zgodbe, ki se bolj jasnemu odgovoru deloma izmika tudi zaradi nejasne prihodnosti Mazejeve.

Vseeno je v zadnjih tednih večkrat poudaril, da slovenska reprezentanca potrebuje popolno reorganizacijo. V mislih ima predvsem sestavo tako imenovane "super ekipe", v kateri bi najboljšim slovenskim smučarjem, med katerimi bi bili dva do trije fantje in prav toliko deklet, omogočili občutno boljše pogoje. Tudi z Massijem? "Nisem edini trener. V smučanju je veliko boljših," pravi alfa in omega Tinine ekipe, ki se bo zdaj posvetil delu z žensko ekipo evropskega pokala pod vodstvom Rasta Ažnoha.

Kmalu novi pogovori s SZS

Da je Massi velika pridobitev za slovensko smučanje, je v Söldnu priznal tudi predsednik alpskega zbora in odbora Iztok Klančnik in razkril, da tudi njemu ideja o manjši ekipi smučarjev z boljšimi pogoji še zdaleč ni tuja. "Morda je bila lanskoletna ideja o Andrei kot vodji vseh reprezentanc celo nekoliko prenagljena. Za njim je kopica sezon, ki si postregle z velikimi obremenitvami. Potreboval je čas, da zadiha. Prav zaradi tega je njegovo zdajšnje delovanje odlično. V Söldnu sem se lahko na lastne oči prepričal, kako predan je svojemu delu. V prihodnje pa … Treba se bo pogovoriti, tudi o tekmovalni ekipi za najboljše. To je ideja, ki jo je treba razvijati," se je v bližnjo prihodnost odgovoril prvi mož slovenskih alpskih smučarjev.

Ne spreglejte