Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 1. 2015,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin slalom

Torek, 13. 1. 2015, 10.21

8 let

Ameriška najstnica, ki kmalu ne bo zadovoljna le z malimi globusi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po dveh zaporednih zmagah in kar enajstih na zadnjih 20 slalomih velja biti tudi na nočnem slalomu pod žarometi v Flachauu še posebej pozoren na 19-letno Mikaelo Shiffrin.

Ko smučarka po treh tekmah, ki jih ne konča na odru za zmagovalke, temveč na četrtem, petem in enajstem mestu, razpreda o krizi in ji ob tem prav nihče ne očita stremuške vzvišenosti, je kot na dlani, da gre za nadstandardno tekmovalko, psihološko naravnano predvsem na zmage. Da je bila tovrstna miselnost upravičena, je nato Mikaela Shiffrin dokazala s prepričljivima zmagama na zadnjih dveh slalomih v Küthaiu in Zagrebu. Na omenjenih dveh tekmah, na katerih sicer Švedinji Fridi Hansdotter (še) ni slekla rdeče majice, namenjene vodilni smučarki v disciplini, je znova delovala kot samozavestna šampionka, ki se z neverjetno gibljivostjo in odzivnostjo zliva s tekmovalnim terenom.

Da sta manjša zanesljivost in slalomska ranljivost z začetka sezone le še slab spomin, bo skušala dokazati tudi na enem od vrhuncev sezone, nočnem slalomu v Flachauu, kjer je kot mojstrica za lovljenje ritma in narekovanje visokega tempa ob prefinjenem občutku za tveganje zmago slavila tako lani kot predlani. V obeh primeri pred omenjeno Švedinjo in obakrat s prednostjo, ki je presegala osem desetink sekunde. Tokratna preizkušnja bo zanjo še toliko pomembnejša, saj bo zadnja pred domačim svetovnim prvenstvom v Beaver Creeku. Še tretja zaporedna zmaga bi bila zanjo sanjska popotnica pred vrnitvijo v ZDA.

Osvajanje slalomskih vrhov

Ko je pred štirimi meseci na posebni novinarski konferenci s solzami v očeh slovo od tekmovalnega alpskega smučanja naznanila Marlies Schild, je bilo jasno, da smučarsko karavano zapušča najboljša slalomistka zadnjega desetletja in po številu zmag celo najuspešnejša v zgodovini. Toda izkušena Avstrijka je morala vendarle še pred umikom priznati premoč znanilki novega slaloma in svežemu obrazu z druge strani Atlantskega oceana.

Čeprav bo šele čez natančno dva meseca zapustila najstniške vrste, v svetovnem pokalu pa je debitirala pred manj kot štirimi leti, natančneje 11. 3. 2011, ima Shiffrinova v svoji domači vitrini že zlato olimpijsko kolajno, najžlahtnejše odličje s svetovnega prvenstva in dva mala kristalna globusa, osvojena za slalomsko premoč v sezonah 2012/13 in 2013/14. V tem obdobju je slavila tudi enajst zmag med količki, kar jo že danes uvršča na osmo mesto večne lestvice po številu zmag.

Več kot le slalomistka

A čeprav asociativni namigi od njenega imena vodijo predvsem k slalomski prevladi, pa ni skrivnost, da gre za smučarko, katere dolgoročni domet je precej daljši. Navsezadnje je že z veleslalomsko zmago na uvodni tekmi sezone v Söldnu, kjer kot po pravilu zmagujejo smučarke s široko paleto znanja, dokazala viden napredek v svoji drugi disciplini.

V ameriški reprezentanci, kjer zanjo posebej prilagajajo program, so ji že namenili tudi nekaj treningov hitrih disciplin, predvsem superveleslaloma. Ta naj bi že v kratkem postal njena tretja disciplina, kar bi bilo že lahko dovolj za napad na zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Toda Shiffrinova je pri tem – ob nezanemarljivi svetovalni vlogi mame Eileen – nadvse previdna. Vztraja namreč, da dodajanje disciplin, s katerimi bi se lahko posledično resno spogledovala tudi z velikim kristalnim globusom, ne sme vplivati na visoko raven slaloma in veleslaloma. Tako je po drobni slalomski krizi novembra in decembra kaj hitro odpovedala načrtovani prvi superveleslalomski nastop v svetovnem pokalu.

Nova zvezda ameriškega smučanja

Smučarski razcvet mladenke iz ameriške zvezne države Kolorado, od koder se je sicer zaradi očetove službe za nekaj časa preselila v New Hampshire, za trenersko stroko ni popolno presenečenje. Nanjo so namreč smučarski strokovnjaki opozarjali že pred leti, predvsem po zmagi na znamenitem festivalu smučarke mladine Topolino in izstopajočih dosežkih na tekmah severnoameriškega pokala. Prav zaradi tega je že zelo zgodaj dobila priložnost v svetovnem pokalu, predvsem pa reprezentančni status, ki ji omogoča vrhunske pogoje za unovčevanje nespornega talenta.

Zanimivo pa je, da je Mikaelin vzpon časovno sovpadal z zdravstvenimi težavami nesporne prve dame ameriškega smučanja Lindsey Vonn. Ta se ob uspešni vrnitvi sicer omejuje zgolj na hitri disciplini, a v prihodnosti vendarle lahko pričakujemo tudi bližnje srečanje obeh zvezdnic, pri čemer se dobri poznavalci razmer že sprašujejo, kakšna bo temperatura njunih odnosov. Nedavni medijski pingpong, v katerem je Vonnova dejala, da se je mlajši rojakinji ponudila za kakršenkoli nasvet, ta pa je tovrstno ponudbo javno zanikala, želeno harmonijo že postavlja pod vprašaj. Je torej v ameriški reprezentanci dovolj prostora za prvi violini?

Ne spreglejte